علیرضا زرگر: کار بعضی سازمانها فقط ادعا و انتقاد است/ شهرداری تهران برای برای توسعه کتاب و کتابخوانی چه کرده؟
علیرضا زرگر در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی آنا با اشاره به مشکلات فرهنگی موجود در جامعه و مصائب اهالی فرهنگ، خصوصا حوزه کتاب و کتابخوانی گفت: «متاسفانه اشخاص و مسوولانی که بودجههای هزار میلیاردی و قدرت تصمیمگیری و اصلاح امور فرهنگی را در کشور دارند، به جز ادعا و یا انتقاد از شرایط موجود، کار دیگری انجام نداده و نمیدهند.»
وی ادامه داد: «آقای شهردار در مراسم اختتامیه بیستوهشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران انگشت روی مشکل بازار کتاب و کتابخوانی گذاشته و با انتقاد تعداد کتابفروشیهای تهران را با تعداد مغازههای لوازمآرایشی فروشی مقایسه کردهاند. این انتقاد درست است اما سوال اینجاست که شهرداری تا کنون چه حرکت موثری در توسعه کتاب و کتابخوانی در شهر تهران انجام داده که امروز در مقام انتقاد برمیآید؟»
این فعال فرهنگی و اجتماعی توضیح داد: «اگر شهرداری تهران داعیهدار تقبل خدماترسانی متمرکز در تهران است، یعنی معتقد است میتواند تمام خدمات شهری، از قبیل خدمات بیمارستانها، آب، برق، گاز و... را به عهده بگیرد، باید در حوزه فرهنگ و کتاب نیز عملکرد و رویکردهای مثبتی داشته باشد که متاسفانه اینطور نبوده و عملکرد شهرداری در سالهای اخیر مبین این مساله است.»
سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران سالانه 130 میلیارد تومان بودجه دارد و امکان درآمدزایی 20 میلیاردتومان را نیز داراست. |
وی با اشاره به بودجههای فرهنگی در شهرداری گفت: «مطابق با اطلاعاتی که من دارم، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران سالانه 130 میلیارد تومان بودجه دارد و امکان درآمدزایی 20 میلیاردتومان را نیز داراست. همچنین معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران نیز هزار و 400 میلیارد تومان بودجه در اختیار دارد.»
زرگر افزود: «مجموع این دو بودجه رقم بسیار بالاییاست، ضمن اینکه در حوزههای دیگر شهرداری نیز بودجههای تخصیص میشود که به نوعی مربوط به مسائل زیرساختی اجتماعی و فرهنگی است اما سوال من این است که شهرداری با وجود این حجم بودجه سالانه، چه کمکی به بهبود شرایط کتابفروشیهای تهران که روز به روز در حال تعطیلی هستند کرده و چه برنامهای برای توسعه کتابخوانی در شهر تهران داشته است؟»
وی خاطر نشان کرد: «اعلام شده است که شهرداری 40 میلیارد کتاب از نمایشگاه یادیارمهربان خریداری کرده و در مدارس توزیع کرده است. اما آیا این خریدها توانسته کتابخانه مدارس تهران را متنوع و جذاب کند؟ این رقمی که آقای شهردار گفتهاند، صرف خرید کتاب چه نویسندگان و ناشرانی شده است؟ و اینکه آیا یک شورای کارشناسی معتبر کتابهای خریداری شده را انتخاب کردهاند؟»
مدیر جایزه مهرگان تغییر 4 معاون در سازمان فرهنگی و هنری شهرداری در طول 5 سال را نشانگر بیبرنامه بودن شهرداری در مسائل فرهنگی خواند و گفت: «تغییر رویکردها در میان مدیران سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران جالب توجه است. مثلا آقای شهابمرادی دستور میدهند کلاسهای موسیقی از فرهنگسراها و سایر مراکز فرهنگی وابسته به شهرداری تهران حذف شوند و آقای صلاحی، مدیر جدید این سازمان اخیرا گفتهاند تمام کلاسها در فرهنگسراها باید پر باشد؟»
کتابخانهها به جز ایام نزدیک به کنکور، خالی از مراجع است و غالب مراجعان در این ایام از منابع کتابخانهها استفاده نمیکنند. |
وی ادامه داد: «جالبتر آنکه ایشان گفتهاند آمارهای سرانه مطالعه که توسط سایر سازمانها تهیه شده است، برایشان اعتباری ندارد و قصد دارند پژوهشی تازه در این حوزه ترتیب داده و انواع دیگری از مطالعه، حتی مطالعه متنهای مندرج در بیلبوردهای شهرداری را نیز در آمارگیریهای خود دخیل کنند! اگر اینطور است من به ایشان پیشنهاد میکنم تیتراژ سریالهای ترکیهای که مدتی است خانوادههای ایرانی را به شدت درگیر خود کرده، را نیز در آمار سرانه مطالعه بگنجانند.»
زرگر افزود: «شهرداری مجموعا 380 کتابخانه در شهر تهران دارد که در طول سال، به جز ایام نزدیک به کنکور، خالی از مراجع است و غالب مراجعان در این ایام از منابع کتابخانهها استفاده نمیکنند، بلکه کتابهای درسی خود را میخوانند. باید پرسید شهرداری که در حوزههای مختلف مدعی مدیریت شهری و تمرکز خدمات شهری در شهرداری است، تا کنون چه برنامه و موفقیتی در حوزه کتابخانههای خود داشته است.»
وی همچنین با اشاره به امکانات و ساختمانهای فرهنگی تحت اختیار شهرداری گفت: «شهرداری با پول مردم فرهنگسراها و مراکز فرهنگی متعددی را در تهران بنا کرده و تحت اختیار دارد، اما تا کنون چقدر این امکانات را در اختیار تشکلهای مردمنهاد؛ مثلا در حوزه محیط زیست قرار داده است؟»
مدیر مهرگان یادآور شد: «همانطور که میدانید جایزه مهرگان که یک جایزه مردمی است، در دو بخش مهرگان ادب و مهرگان علم فعالیت دارد که پرداختن به مسائل محیط زیستی از رویکردهای اصلی بخش دوم آن است. یکی از وظایف مهم شهرداری تهران میتواند جمایت از تشکلهای مردم نهاد در حوزه محیط زیست و ترویج کتابخوانی باشد. خوب است شهرداری همچون جشنوارهای که برای فیلمهای شهری در سطح بینالمللی برگزار میکند تلاش و برنامهای نیز در جهت توزیع سراسری کتاب در داخل کشور داشته باشد.»
انتهای پیام/