صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۰۷ - ۰۴ مهر ۱۳۹۶
تحلیلگر امور عراق در گفت‌وگو با آنا

بارزانی به پشتوانه اسرائیل همه‌پرسی را برگزار کرد/ ترکیه وارد جنگ با کردها نمی‌شود

یک تحلیلگر امور عراق گفت مقام‌های اقلیم کردستان فعلا مانع بسیار بزرگی را برای موضوع تبدیل اقلیم کردستان به یک دولت مستقل کردی دارند. در مرحله نخست، آن‌ها اگر بخواهند کاری انجام دهند باید از مجازات‌های دولت عراق خلاص شوند.
کد خبر : 216203

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: همه‌پرسی جدایی اقلیم کردستان از دولت مرکزی عراق باوجود همه فشارهای و مخالفت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و حتی داخلی برگزار شد و طبق آخرین اخبار، بیشتر آرای ریخته شده در صندوق‌ها به سود جدایی‌طلبان است.


سید رضا قزوینی، تحلیلگر امور عراق درباره این همه‌پرسی و نتیجه‌ای که تاکنون به دست آمده است، گفت: «در همه‌پرسی روز گذشته طبق پیش‌بینی‌ها مردم کردستان شرکت کردند و رای مثبت دادند و نتیجه نیز همان چیزی بود که رهبران کردستان همچون مسعود بارزانی به‌دنبال آن بودند، هر چند بحث‌های زیادی در رسانه‌های اقلیم درباره اینکه تقلب‌های گسترده‌ای در انتخابات به‌ویژه منطقه کرکوک و دیگر مناطق مورد منازعه شکل گرفته، اما در هر صورت روشن است روند همه‌پرسی به نفع جریان جدایی‌طلب بوده است. منتها باوجود اینکه نتیجه همه‌پرسی مشخص شده، پیش‌بینی بنده این نیست که در کوتاه مدت موضوع استقلال اقلیم کردستان و تبدیل شدنش به یک دولت مستقل کردی محقق شود.»


وی درباره اهداف پشت‌پرده اقلیم از برگزاری این همه‌پرسی تصریح کرد: «به نظر می‌رسد کردها و به‌ویژه بارزانی از نتیجه همه‌پرسی به عنوان یک اهرم فشار علیه دولت بغداد و امتیازگیری بیشتر استفاده می‌کنند. روشن است که نتیجه مثبت همه‌پرسی دست بارزانی و رهبران اقلیم کردستان را در آینده برای اینکه برای تأسیس دولت کردی پافشاری کنند باز خواهد کرد.»


وی تصریح کرد: «نتیجه این همه‌پرسی الزام‌آور نیست همان‌گونه که دولت عراق، آمریکا، کشورهای دیگر منطقه و ایران، ترکیه و سازمان ملل متحد آن را اعلام کرده‌اند، به ویژه اینکه دولت عراق مجازات‌هایی را از روز گذشته در کابینه، پارلمان و دستگاه امنیتی اتخاذ کرده است که احتمالاً در روزهای آینده شاهد شدت گرفتن آن خواهیم بود، لذا به نظر می‌رسد مقام‌های اقلیم کردستان فعلا مانع بسیار بزرگی را برای محقق شدن موضوع تبدیل شدن اقلیم کردستان به یک دولت مستقل کردی دارند. در مرحله نخست، آن‌ها اگر بخواهند کاری انجام دهند باید از مجازات‌های دولت عراق خلاص شوند.»


این تحلیلگر امور عراق در پاسخ به سوالی درباره آینکه «آیا برگزاری مانور نظامی مشترک میان ترکیه و عراق در مرزهای مشترک با اقلیم کردستان، می‌تواند به معنای اعلام جنگ علیه کردها باشد» گفت: «اینکه ترکیه بخواهد از گزینه نظامی استفاده کند، بعید است و آن‌ها قصد ندارند با کردها وارد جنگ شوند. مانوری هم که با ارتش عراق در مرزهای مشترک با اقلیم کردستان برگزار شد، به نظر می‌رسد بیشتر برای نشان دادن عرض اندام دولت ترکیه و عراق در برابر مسعود بارزانی و علیه مسئولان اقلیم است و بعید به نظر می‌رسد که ترکیه بخواهد برای جنگ لشگرکشی نظامی انجام دهد.»


وی افزود: «در نهایت ممکن است که ترک‌ها بخواهند بخشی از نیروهای نظامی خود را بیش از آن چیزی که الان در پایگاه‌ نظامی بعشیقه حضور دارند وارد خاک عراق بکنند. از سوی دیگر در موضوع دولت مرکزی عراق از آن جهت که بغداد در مراحل آخر مبارزه با داعش است و در استان‌های کرکوک و الانبار فعالیت دارد، به نظر می‌رسد تقابل میان دولت عراق و کردها عملا توجه ارتش عراق را از نبرد با داعش دور کند و شکافی را به وجود آورد که داعش از آن شکاف می‌تواند در جهت بازسازی خود استفاده کند و جای پای خود را مجدداً در برخی از شهرهای عراق که از آنجا اخراج شده است باز بکند.»


قزوینی تصریح کرد: «بعید نیست اگر اقلیم بر ماندن در شهرهای مورد منازعه همچون کرکوک اصرار کند و رفتارهای تحریک‌آمیز کردها ادامه داشته باشد، دولت مرکزی عراق با توجه به اینکه پارلمان به حیدر العبادی، نخست‌وزیر این اختیار را داده است که نیروهای نظامی فدرال وارد کرکوک و مناطق مورد منازعه شوند، من باب استقرار نظامی و بدون اینکه بخواهند وارد درگیری نظامی شوند، شاهد لشگرکشی نیروهای نظامی دولتی بغداد به این مناطق باشیم.»


این تحلیلگر امور عراق درباره حمایت اسرائیل از همه‌پرسی اقلیم کردستان گفت: «به هر حال اقدام بارزانی برای برگزاری همه‌پرسی آن هم در بحبوجه جنگ ارتش و نیروهای عراق با داعش مقداری مشکوک است. طبیعی است که بارزانی از این فرصت سوء استفاده و در واقع همه‌پرسی را برگزار می‌کند. طبیعی است که بخشی از پشتوانه‌ای که باعث شد بارزانی دست به این اقدام بزند، حمایت‌های برخی طرف‌های منطقه‌ای همچون عربستان سعودی و اسرائیل بوده است.»


وی افزود: «اسرائیل از ماه‌های گذشته تاکنون چه از زبان نخست‌وزیر و چه از زبان نیروهای سطح بالای امنیتی و نظامی خود به‌طور علنی از تاسیس دولت مستقل کردی در شمال عراق و برگزاری همه‌پرسی استقبال کرده است. دلایل عدیده‌ای در این زمینه وجود دارد و رسانه‌ها در این باره زیاد صحبت کرده‌اند، منتها مشخص شده است که یکی از پشتوانه‌های قوی بارزانی برای برگزاری همه‌پرسی روز گذشته، رژیم صهیونیستی بوده است. »


انتهای پیام/

ارسال نظر