ماه مبارک رمضان در کشورهای عربی + تصاویر
مجتبی اسماعیلی، گروه بینالملل خبرگزاری آنا: اعراب حاشیه خلیجفارس تلاش میکنند تا قبل از ورود به این ماه مبارک، اختلافات را کنار بگذارند و بهطور منظم به دیدار یکدیگر بروند و برطبق سنن اسلامی، صله رحم به جا آورند.
ازجمله سنتهای مرسوم میان اعراب حاشیه خلیجفارس دادن افطاری به مهمان و روزهداری یک روز پیش از فرارسیدن ماه مبارک رمضان است.
در زیر با برخی آداب و رسوم کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس آشنا میشوید:
عربستان
این کشور همچنان بهعنوان شاخصترین کشور عرب در زمینه برگزاری مراسمهای معنوی ماه مبارک رمضان بهشمار میرود. کشوری که دارای بیشترین مکانهای مقدس اسلامی در جهان است و مردم این کشور و مسلمانان جهان همواره برای زیارت به دو شهر مکه و مدینه سفر میکنند. شبهای ماه مبارک رمضان در این شهر فضای معنوی خاصی حاکم است.
خانوادههای عربستان عادات خاصی دارند، از جمله اینکه بهخاطر خوشیمنی و نوید ماه مبارک رمضان لوازم و اثاثیه منزل خود را تغییر میدهند. در عربستان هزاران مسلمان در ایام ماه رمضان از سپیده صبح در تمام نقاط برای ادای مناسک عمره و عبادت اقدام میکنند. بعد از نماز عشاء نیز به راز و نیاز و دعا میپردازند.
غذای مردم عربستان در ماه رمضان خرما، قهوه عربی، گوشت چرخ کرده و ماهی است.
کویت
این کشور شمال خلیجفارس به برگزاری آداب و رسوم خاص ماه مبارک رمضان معروف شده است. مردان مسن، جوانان و هر کسی که توانایی کار کردن دارند، باید در مکانهای مذهبی و مکانهایی که برای آیینهای اسلامی مهیا شده است، حاضر شوند. در ماه رمضان مجالس وعظ و سخنرانی بهوسیله عالمان دینی برگزار میشود.
همچنین خانمهای خانهدار کویتی برای فرزندان کوچک خود که غذاهای بیگانه را نمیخورند، غذاهای متداول کویتی طبخ میکنند. فرزندان، ماه رمضان را سبب تغییر در شیوه غذاهای متداول میدانند و معتقدند که غذاهای غربی علاوه بر نظام غذایی، نظام اجتماعی و دینی را هم برهم میزند.
قطر
قطریها در برگزاری مراسمهای خاصی همچون «غبقه» ید طولایی دارند. در این مراسم که در منزل بزرگان قوم و قبیله و همراه با صرف افطار و شام برگزار میشود، علاوه بر فرزندان و وابستگان، سایر مردم برای ادای احترام و انجام دید و بازدید در مجلس حضور مییابند.
همزمان با برگزاری دید و بازدید، کودکان حاضر در مراسم به اجرای آداب و رسوم آیینی اقدام میکنند.
مسلمانان قطر معمولا از نیمه دوم ماه شعبان برای استقبال از ماه مبارک رمضان آماده میشوند و براساس عادت در این ماه، جشنهایی را که ریشه در فرهنگ اجتماعی آنها دارد، برگزار میکنند.
شبهای رمضان در قطر با سایر کشورها فرق میکند. مسلمانان پس از برپایی نماز عشاء و «تروایح» (ویژه اهل تسنن) نشستهای رمضانی را که شامل دو نشست ویژه مردان و بانوان است، برپا و در این نشستها شیرینی، چای و قهوه عربی توزیع میکنند.
عمان
پادشاهی عمان بازارهای ویژهای برای ماه رمضان برپا میکند که مردم برای خرید لوازم و مایحتاج ماه رمضان خود به این بازارها میروند و به خرید فانوس و چراغهای مختلف که رسم بیشتر کشورهای عربی و اسلامی است، میپردازند. سپس انواع خرما، حلوا و مواد موردنیاز سفرههای افطار را فراهم میکنند. معمولا کشورهای ایران، هند، پاکستان و چین بیشترین میزان محصولات قابل فروش در این بازارها را دارند.
در این ماه دولت ساعت کار کارکنان را تغییر میدهد. ساعت کار آنها صبحها دیرتر آغاز میشود و عصرها زودتر پایان مییابد.
همه مردم عمان چه کوچک و چه بزرگ از زمانیکه هلال ماه را میبینند تا زمان عید فطر به مساجد میروند و نماز میخوانند. بعد از نماز، برنامههای دینی و فرهنگی متفاوتی دارند که وزارت اوقاف و امور دینی آنها را تنظیم میکند. در این مراسم، زنان وکودکان در کلاسهای درس برای تلاوت قرآن حاضر میشوند.
امارات
مراسم افطار در خاک دولت امارات تابع شرایط خاصی است. مردم در زمان افطار با هر وسیلهای که دارند در سواحل دریا حاضر میشوند و با برپایی چادر، در کنار خانوادههای دیگر به خوردن افطار مشغول میشوند. در این میان مردم اقدام به تبادل غذای افطار با یکدیگر می کنند و بدین وسیله محبت و فرهنگ نوعدوستی میان آنها افزایش مییابد. حوالی عصر و زمان افطار، در سواحل امارات بازارهایی برای خرید ماهی و مواد غذایی مختلف به وجود میآید و مردم مایحتاج خود را از انجا تهیه می کنند.
علاوه بر این، هر کس با هر دین و هر موقعیتی باید جلوی چشم دیگران روزه باشد. هتلها معمولاً جایی را برای غذا خوردن مسافران اختصاص میدهند و غذا را به اتاقها میفرستند، اما غذا خوردن باید حتماً دور از چشم دیگران انجام شود. در دبی کافهها و باشگاهها تعطیل و مسابقات و برنامههای ورزشی نیز تا پایان ماه رمضان، متوقف میشوند.
انتهای پیام/