وضعیت آماری سلامت دانش آموزان
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از روابط عمومی وزارت بهداشت، ایرج حریرچى، سخنگوى وزارت بهداشت در نشست خبرى این هفته خود در مورد وضعیت سلامت دانش آموزان، گفت: 16.1 درصد دانش آموزان لاغری مفرط دارند و وزن ایده آل ندارند و باید گفت، شیوع اضافه وزن و چاقى در شهرها دو برابر روستاها است.
وی افزود: 27.5 درصد دانش آموزان، غذاهای غیر مفید در هفته مصرف مىکنند و ٢٥.٧ درصد نیز هر هفته از نوشیدنی نوشابه استفاده می کنند.
دکتر حریرچی با بیان اینکه 15 درصد دانش آموزان هر هفته به طور مرتب فست فود مصرف مىکنند، خاطرنشان کرد: 60 درصد دانش آموزان روزانه شیر مصرف نمىکنند و ٦٨ درصد نیز روزانه سبزیجات تازه و ٤٠ درصد دانش آموزان روزانه میوه مصرف نمىکنند.
سخنگوی وزارت بهداشت اظهار کرد: به دلیل محدودیتهاى مالى، حمایتها از دانش آموزان در مناطق نیازمند انجام مىشود و انتخاب الگوى غذایى نامناسب علت وجود این آمار در مناطق برخورداراست.
وی با بیان اینکه 21 درصد دانش آموزان به غذا نمک اضافه مىکنند، ادامه داد: دانش آموزان فقط یک روز در هفته ورزش مىکنند و ٤٨ درصد آنها روزانه مسواک نمىزنند.
دکتر حریرچی گفت: طبق مطالعات علمی، 27.7 درصد دانش آموزان ترى گلیسیرید بالا دارند، چراکه غذاهای چربی همچون فست فودها، سوسیس و کالباس و چیپس مقدار قابل توجهی تری گلیسیرید دارند.
وی با بیان اینکه 86.8 درصد مادران دانش آموزان خانه دارند و مىتوانند غذاى سالم را براى کودکانشان فراهم کنند، خاطرنشان کرد: سلامت دندانها در کشور در دانش آموزان و بزرگسالان وضعیت مناسبى ندارد، به طوریکه در سنین ۳۵ تا بالای ۴۰ سال به طور متوسط ۱۲ دندان کشیده شده، پر شده یا دارای خردگی داریم و براى رفع مشکل در دو سال گذشته، در ٦٠ هزار مدرسه ابتدایى خدمات درمانى بهداشت دهان ارائه داده ایم که ٤٥ هزار نفر در این راستا آموزش دیدند.
حریرچی گفت: تاکنون هفت میلیون دانش آموز را در ٤ دوره مورد وارنیش فلورایدتراپى قرار دادیم و در روستاها براى دانش آموزان، خدمات دندانپزشکی رایگان شده و یک میلیون و ٨٠٠ هزار بار خدمت ترمیم ارائه شده و یک میلیون و ٥٠٠ هزار نفر خدمت فیشورسیلانت دریافت کرده اند.
وی درخصوص کاهش میزان پوسیدگی دندان دانش آموزان اظهار امیدواری کرد و گفت: تعداد دانش آموزانی که فاقد مشکلات دندان هستند، دو برابر شده است و این شاخص از 2.9 در سال 91 به 1.8 در سال 95 کاهش پیدا کرده است.
حریرچی درباره نحوه نظارت وزارت بهداشت بر بوفههای مدارس نیز گفت: در این زمینه تفاهمنامهای میان وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش در راستای ایجاد پایگاه تغذیه سالم در مدارس ایجاد شده است که تعاریف و اهداف آن در تفاهم نامه اعلام شده و توضیح دادیم که چه مواد غذایی و با چه خصوصیاتی باید در بوفههای مدارس وجود داشته باشند.
وی به مواد غذایی مجاز و غیرمجاز بوفههای مدارس اشاره کرد و گفت: موادی که وجودشان در بوفههای مدارس از نظر ما غیرمجاز است، شامل انواع چیپسها، غلات حجیم شده، انواع یخمک، نوشابههای گازدار، ماء الشعیر، دوغ گازدار، آدامس های حاوی مواد قندی، سوسییس و کالباس و فرآوردههای آنها، همبرگرهای کمتر از ۷۰ درصد گوشت، انواع سالاد الویه، انواع لواشک، آلو و آلوچه بدون بسته بندی و فاقد مجوز وزارت بهداشت، فلافل، سمبوسه، پیراشکی، بستنی یخی، پاستیل، خیارشور و انواع سسها است.
سخنگوی وزرارت بهداشت ادامه داد: در عین حال مواد غذایی مجاز نیز شامل خشکبار، انواع آجیل، شیر و فرآوردههای آن، نوشیدنیهایی مانند آب معدنی، دوغ بدون گاز، آبمیوه بسته بندی شده، انواع میوهها، بیسکویتهای بدون کرم، انواع لقمه سالم و انواع آش، سوپ، سمنو و ... است، البته به شرط اینکه پخت آنها به صورت روزانه و بهداشتی باشد و در ظروف یک بار مصرف و بر پایه گیاهی سرو شوند و بلافاصله بعد از پخت هم توزیع شوند.
حریرچی در خصوص نحوه نظارت و بازرسیهای وزارت بهداشت روى اغذیه فروشىها، تصریح کرد: وزارت بهداشت و گروههاى صنفى شامل وزارت بازرگانى، تعزیرات و صنف مربوطه به وضعیت اغذیه فروشىها و رستورانهاى مجاز نظارت مىکنند و تذکرات لازم داده مىشود.
وی افزود: در حوزه نظارتها مشکل وجود دارد، چراکه برخى از رستورانها و مواد غذایى موجود، از نظر بهداشتى مشکل دارند و برای مصرف خوراکیهایی همچون فست فودها، نوشابهها و انواع سوسیس و کالباسها با وجود مضر بودن، از نظر مقرراتی نمیتوان منعی قائل شد. اما در خصوص غذاهای دیگر همچون سالاد و برنج، نظارت بهداشتى صورت مىگیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه گفت: هر کشورى سعى دارد حسابهاى ملى سلامت داشته باشد که استانداردهاى آن توسط سازمان جهانى بهداشت تعیین شده است و طبق این حساب هر اقدام بهداشتى درمانى که با سلامت مرتبط است، اندازه گیرى مىشود. تعداد جداول حساب ملى مختلف است که در ایران طبق جداول چهارگانه بررسى مى شود.
وی افزود: تا سال ٨٠ حساب ملى به صورت سالانه حساب نشده بود و آخرین حسابها در سال ٥٠ استخراج شده بود، بنابراین سعى شد، از سال ٨٠ به صورت آینده نگر حساب ها بررسى شود.
دکتر حریرچی با بیان اینکه در سال ٩٢ آخرین حساب ملى براى سال ٨٧ بود و اکنون سال ٩٣ و ٩٤ حاضر است و در سایت مرکز آمار قرار دارد، خاطرنشان کرد: جداول مختلف، تامین کنندگان، از جمله وزارت بهداشت، دولت، بیمهها و جیب مردم را تعیین مىکند و بر اساس نوع خدمت تدوین مىشود و همچنین در جداول مختلف هم رقم جارى و هم درصد پرداختىها مشخص مىشود.
انتهای پیام/