آلبالو؛ مروارید سرخ با ارزشی که قیمت ندارد
به گزارش گروه اقتصادی آنا، سرزمین بزرگ و حاصلخیز کشورمان ایران با چهار فصل و تولید انواع محصولات کشاورزی و باغی یکی از مناطق جغرافیای مستعد جهان در زمینه محصولات متنوع و با کیفیت کشاورزی و باغی است. در هر منطقه ای محصولی خاص و باکیفیت متفاوت تولید و عرضه می شود که از جمله آن می توان به سیب سمیرم و یا زعفران و طلای قرمز در خراسان و... اشاره کرد.
در میان میوه ها هم به مناطق مختلفی مشهورند و بعضی از مناطق هم هنوز برای مردم عزیزمان ناشناخته اند. در این مختصر نگاهی به یکی از شهرهای کشورمان با مردمان سخت کوش داریم که به شهر آلبالوها و یا شهر مروارید سرخ معروف است و کیفیت آلبالوی تولیدی در آن با سایر نقاط دیگر کاملا متمایز است. این شهر زیبا " زازران" نام دارد که در سالهای اخیر هم کشت و تولید آلبالو از رشد و توسعه مناسبی برخودار بوده است.
زازران یکی از شهرهای شهرستان فلاورجان است. این شهر از جنوب و غرب به شهر قهدریجان و روستای جوجیل و از شمال به روستای جلال آباد و از شرق به شهر درچه محدود است.
موقعیت طبیعی زازران
زازران یکی شهرهای تابعه شهرستان فلاورجان است و در 6 کیلومتری شهر فلاورجان قرار گرفته است . این شهر از نظر نقطه جغرافیایی در مدار ٣٢ درجه و ٣٧ دقیقه عرض شمالی و ٥١ درجه و ٢٩ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و در جنوب غربی اصفهان واقع شده است. این شهر هیچ گونه ناهمواری قابل ملاحظه ای ندارد و از نظر جغرافیایی زمینی تقریبا هموار است.
به روایتی شهر زازران قبل از شروع دوره صفویه به لحاظ خوش آب و هوا بودن گروهی از مهاجران منطقه را در خود جای داد و چنان شد که کشاورزی در این شهر به دلیل عبور رودخانه زاینده رود و همجواری با آن به طور قابل ملاحظه ای رشد کرد. طبق نظر سالخوردگان وسعت زمین های کشاورزی چنان بود که از شرق به نزدیکی قلعه سفید از جنوب به قهدریجان و از غرب به نزدیکی های درچه و از شمال به روستاهای کوشک و تیرانچی منتهی می شده که مناطق شمال و غرب این شهر به دلیل سرسبزی و مسطح بودن زمین، یکی از مناطق تفریحی به شعاع 5 کیلومتر به باغ و بوستان اختصاص دارد که از دیرباز مورد توجه خاص و عام بوده است. حتی قبل از انقلاب نیز به عنوان یک منطقه مهم تفریحی (روستای نمونه کشوری ) محسوب می شده است. در سال 1392 نیز روستای زازران به شهر تبدیل و حمیدرضا ابراهیم کرمانی به عنوان اولین شهردار این شهر انتخاب شد.
زازران بزرگ ترین تولید کننده آلبالو
شهر زازران بزرگ ترین تولید کننده آلبالو در شهرستان فلاورجان است و آلبالوی گیسی، مجارستانی و بومی از اقلام این محصول در این شهر است.
داشتن مساحت قابل توجهی از باغ های آلبالو که هم از لحاظ کمی و میزان برداشت سالیانه و هم از لحاظ کیفیت و طعم منحصر به فرد قابل رقابت و قابل توجه است، این منطقه را به شهر آلبالوها و یا شهر مروارید سرخ مشهور کرده است. البته این شهرت گاهی در سایه کم توجهی ها قرار گرفته و گاهی هم با توجه به کم آبی و خشکسالی ها متضرر خسارت های عمده شده است.
در شهر زازران معمولا دو رقم از آلبالو کشت می شود. آلبالوی معمولی و آلبالوی گیسی که به کم آبی مقاوم تر است. میزان برداشت آلبالو در شهر زازران در سال های مختلف بسته به آب و هوا و خشکسالی متفاوت است که بین 20 تا 25 تن در هکتار نیز برداشت شده است.
شایان ذکر است که آلبالو در 5 درصد مواقع به مصرف تازه خوری و 95 درصد به صنایع تبدیلی و تولید نوشیدنی و مربا اختصاص می یابد که توسعه صنایع تبدیلی و توجه به صادرات مناسب میتواند در رونق این محصول و بازده اقتصادی تاثیر مثبت داشته باشد.
آلبالو میوه ای خوشمزه با خواص فراوان است که در سال های گذشته تا کنون با توجه به وجود دلال ها و هزینه های زیاد دستمزد، نتوانسته قیمت واقعی خود را در بازار پیدا کند.
شهر زازران را همواره با محصولات کشاورزی و باغات آن می شناسند که همه اینها نتیجه زحمت و تلاش مردمانی زحمت کش و سخت کوشی است که با دستان پینه بسته شده و صورت های سوخته در عرصه کشاورزی تلاش می کنند. تولید آلبالوی با کیفیت و خوش طعم برند و محصول با ارزش این مردمان زحمت کش است که به «مروارید سرخ» مشهور است و هرگاه نام آن را بیاورند یکی از نقاطی که در نظر می آید شهر زازران است که بیشترین تولید این محصول در کشور را این شهر زیبا دارد و از لحاظ کیفیت نیز قابل قیاس با دیگر مناطق کشور نیست.
کشاورزان و تولید کنندگان این میوه خوشمزه با توجه به خشکسالی های اخیر حال و روز مناسبی ندارند به طوری که از وضعیت موجود ناراضیتی و از مسئولان تقاضای همکاری و حمایت جدی دارند.
تولید مروارید سرخ با مشکلات پیش رو گرچه در این زمینه مباحث مختلف تاثیر گذار است و می توان موارد را بطور ویژه و با تحلیلی جامع مورد بررسی قرار داد اما در این مختصر فقط به سخنان شهردار و یکی از کشاورزان و باغداران بسنده میشود.
حمیدرضا ابراهیم کرمانی شهردار زازران با اشاره به این مطلب که آلبالو برای مردم زازران تنها یک محصول نیست و تبدیل به فرهنگ آمیخته با زندگی مردم شده است، گفت: “مروارید سرخ” نامی است که برازنده این محصول خوشمزه است و باید بتوانیم با کمک دستگاه ها و همچنین رسانه ها این محصول را به همه معرفی کنیم.
وی افزود: بدون شک زازران در تولید آلبالو یک قطب است و کشاورزان در سال های گذشته هرچند مشکلات فراوانی وجود داشته است اما با چنگ و دندان توانسته اند از این محصول خود و درختان آن مراقبت کنند و این می طلبد که مانند برخی از محصولات که در دیگر مناطق مورد حمایت قرار می گیرد.
کرمانی یاد آورشد: مردم اغلب از خواص این میوه بیخبر هستند و همین امر موجب شده تا آنگونه که باید این محصول برای مردم شناخته شده نباشد.
حمید مرادیان از کشاورزان و باغداران زازرانی نیز در ارتباط با کشت و تولید آلبالو و ارقام مختلف این میوه گفت: آلبالو سه گونه بومی، مجاری و گیسی دارد که نوع گیسی آن از لحاظ طعم و ماندگاری از کیفیت بهتری برخوردار است اما از لحاظ زیبایی و درشت بودن محصول آلبالوی مجاری بهترین است و در حال حاضر در شهر زازران هر سه نوع محصول کاشت می شود.
وی یکی از مشکلات در تولید آلبالو را وجود واسطه ها و دلال ها و در سال های اخیر و کمبود منابع آبی ذکر کرد و گفت: با توجه به هزینه های مختلف و همچنین هزینه برداشت میوه آلبالو از درخت، سود واقعی زحمات نصیب باغدار نمی شود و بیش تر واسطه ها بهره می برند.
وی یاد آور شد: هرسال قیمت کود و سموم مورد نیاز کشاورزان و باغداران رو به افزایش است و از طرفی مزد کارگر و هزینه آماده سازی زمین نیز با گذشت سال افزایش می یابد اما قیمت محصولی مانند آلبالو که برداشت آن نسبت به تمام محصولات کشاورزی سخت تر است، نه تنها افزایش نداشته بلکه رو به کاهش نیز بوده است
در شرایط فعلی و برای حفظ باغات بویژه آلبالو این " مروارید سرخ " ضروری است برنامه مناسب برای ایجاد صنایع تبدیلی داشت تا روزنه های امید بیشتر در زندگی و آینده کشاورزان و باغداران حاصل شود.
انتهای پیام/