دانشگاه آزاد به دنبال تبدیل علم به ثروت است/ مردم از سیاسیکاری رنج میبرند/ خبرهای خوش درباره شهریه دانشجویان
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دکتر فرهاد رهبر در این نشست گفت: «دانشگاه آزاد اسلامی خانواده بزرگی است. تا امروز ۵.۵ میلیون نفر از این دانشگاه فارغالتحصیل شدهاند.»
او افزود: «همچنین در حال حاضر بیش از ۱.۵ میلیون نفر در دانشگاه آزاد در حال تحصیلاند، دانشگاه با ۷ میلیون خانواده در ارتباط است. این دانشگاه مردمی است، مردم در تاسیس مشارکت داشتهاند و امروز هم در اداره آن سهیم هستند. مردم انتظار دارند که دانشگاه آزاد بخشی از مشکلات را حل کند. در مقطعی دانشگاه مشکل ادامه تحصیل را حل کرد، امروز دیگر مشکل، ادامه تحصیل نیست، بلکه کارآفرینی انتظار مردم است.»
رهبر گفت: «دانشگاه نسل اول به دنبال کادرسازی بود، نسل دوم به دنبال ارتقای علم بود، امروز دانشگاه نسل سوم باید کارآفرین باشد و انتظار مردم اشتغال فارغالتحصیلان است. سوال مهم امروز مردم این است که با وجودیکه کشور ثروتمند است چرا مردم فقیر هستند؟ دانشگاه آزاد برای پاسخ به این سوال کمک میکند. البته دانشگاه صرفا به دنبال جواب نیست، بلکه به دنبال راهکار عملی است.»
دانشگاه آزاد به دور از سیاسیکاری به ماموریت خود عمل میکند
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «دانشگاه آزاد اسلامی در تولید علم کارهای زیادی انجام داده است، امروز هم دانشگاه آزاد به دنبال تبدیل علم به ثروت است، معاونان دانشگاه در حال برنامهریزی در این زمینه هستند تا چگونه علم به ثروت تبدیل شود. امروز محدودترین سرمایه دنیا سرمایه فیزیکی نیست، بلکه سرمایه انسانی است، کشور ما هم منابع غنی دارد و هم سرمایه انسانی. چیزی که ضعف دارد، مدیریت است، باید بین منابع و سرمایه انسانی ارتباط برقرار کرد.»
او گفت: «مردم امروز از سیاسیکاری در نهادها رنج میبردند. چپ و راست دنبال منافع قبیلهای هستند، البته گاهی خودشان به خودشان ضربه میزنند، امروز سیاسیکاری به کشور صدمه زده است. اگر از تمام فرصتهای کشور استفاده شود به نفع همه است، دانشگاه آزاد اسلامی به دور از سیاسیکاری ماموریتهای خود را دنبال میکند.»
رهبر از مدیریتهای قبلی دانشگاه آزاد تشکر کرد و گفت: «امروز ما درختی تحویل گرفتهایم که زمان میوه دادن آن است، امروز در دانشگاهی هستیم که با تلاش همه گذشتگان به جایگاه رفیعی رسیده است.»
تلاش دانشگاه آزاد برای افزایش درآمدهای غیرشهریهای
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به سوالی درباره شهریه دانشجویان این دانشگاه گفت: «خبر خوش برای دانشجویان، این است که شهریه ثابت تغییر نکرده و فقط شهریه متغیر است که تفاوتهای نسبت به سال گذشته داشته است. مصوبهای درباره شهریه گروههای پزشکی داشتیم که بعدا هم اصلاح شد، شهریه ثابت ورودیهای جدید پزشکی هم تغییر کرده است. امسال الگویی درست کردهایم که برای برخی رشتهها ۵۰ درصد تخفیف شهریه داریم، برای برخی از مناطق محروم تخفیفهای ویژه شهریهای قایل شدهایم. در هر استانی منطقهای مشخص کردهایم تا از تخفیف شهریه ویژه بهره ببرند.»
او به ویژگیهای سامانه "ایده" دانشگاه آزاد اسلامی اشاره کرد و گفت: «در این سامانه ایدهها ثبت میشود، ایدهها برای تجاریسازی در صندوقی به همین منظور بررسی میشود. بودجه لازم تعیین و تجاریسازی انجام میشود. ما یک مشکل اساسی داریم و آن اینکه تا به حال ۸۰ درصد درآمد دانشگاه از طریق شهریه تامین میشد ولی در سال ۹۶ درآمد غیرشهریهای را افزایش میدهیم تا در سال ۱۴۰۴ درآمد غیرشهریهای به ۴۰ درصد برسد.»
تقلیل معاونت عمرانی دانشگاه آزاد به اداره کل عمرانی
رهبر درباه ادغام معاونتهای دانشگاه و ادامه فعالیت مهندس محسن هاشمی گفت: «ساختار اداری دانشگاه افقی است، با همفکری در هیات رئیسه و هیات امناء، ساختار اداری اصلاح میشود. امروز ساخت و سازها به حداقل رسیده است، امروز دیگر نیازی به معاونت عمرانی نیست؛ آقای هاشمی هم به این تاکید داشتند و از این به بعد اداره کل عمرانی خواهیم داشت. امروز ساختار اداری پرهزینه داریم که باید هزینه آن را تامین کنیم. همگی به این نتیجه رسیدهاند که ساختاری کوچک و چابک ایجاد کنیم. از ستاد هم شروع کردهایم، کار ستاد سیاستگذاری، هدایت، حمایت و نظارت است؛ این ساختار هم در هیات امنا به تصویب رسیده است. از مهندس هاشمی به عنوان مشاور استفاده خواهیم کرد. البته دغدغههای ایشان درباره شهر تهران زیاد است، اگر خودشان تمایل داشته باشند از ایشان استفاده خواهیم کرد. بقیه معاونتها اگر در تغییر ساختار معاونتها حذف شوند به عنوان مشاور از آنها استفاده خواهیم کرد.»
به دانشجویان جرات علمی میدهیم
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به آنا درباره جرات علمی گفت: «دانشجویی که تازه فارغالتحصیل شده است و ایدهای دارد که میخواهد تبدیل به محصول کند، پیچ و خمهای اداری بسیاری پیش رو دارد و این جرات را ندارد که وارد شود؛ ما در دانشگاه آزاد شرایطی را فراهم میکنیم که بدون هیچ مشکلی ایدهاش را تبدیل به محصول کند، پس از آن هم مشکل بازاریابی تولیدات را حل میکنیم، اولین بازار هم بازار بزرگ دانشگاه آزاد است، چراکه دانشگاه سالانه حدود ۵۰۰ میلیارد تجهیزات میخرد، صاحبان ایده میتوانند از این بازار بزرگ استفاده کنند، همچنین با مسئولان سفارتخانهها مذاکره خواهیم کرد تا بازاریاب محصولات دانشجویان ما باشند. البته به دنبال محصولات استاندارد هم خواهیم بود.
او ادامه داد: «همچنین دانشگاه آزاد اسلامی به هر واحد صنعتی که بخش تحقیق و توسعه تاسیس کند، نیروی تحقیق و توسعه رایگان خواهد داد، اگر آن واحد صنعتی توانست با تحقیق و توسعه ارزش افزوده داشته باشد، سهم دانشگاه را میپردازد.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «ظرفیت فعال موجود کشور تنها ۳۰ درصد است، با اتاق بازرگانی مذاکره کردهایم تا از ظرفیت خالی ۷۰ درصدی صنعت استفاده و ایدهها به محصول تبدیل شود. همه اینها نیاز به مدیریت دارد و ما در دانشگاه آزاد مدیریت میکنیم، اگر از ۱۰ ایده فقط و فقط یک ایده به نتیجه برسد، تمام زیانها را جبران میکند. دانشگاه آزاد اسلامی مانند بیمه، ریسک ایدهها را پذیرفته است تا محققان جرات تبدیل ایده به محصول را داشته باشند.»
فرهاد رهبر درباره تایید رشتههای دانشگاه آزاد اسلامی از سوی شورای گسترش آموزش عالی هم گفت: «هدف ما تعامل با همه است، البته با توجه با مصالح دانشگاه؛ تعاملات جدیدی با وزارت علوم شروع کردهایم اما فصلالخطاب قانون است، مسائلی که به وجود آمده به زودی حل میشود.»
توضیحات رهبر درباره شائبه امنیتیشدن فضای دانشگاه تهران
رهبر در پاسخ به این سوال که عدهای مطرح میکنند که شما در دانشگاه تهران امنیتی رفتار میکردید، گفت: «من با توجه به سابقه کاری در معاونت اقتصادی وزارت اطلاعات، با دزدها برخورد میکردم. عدهای که میترسند به خاطر این است. دانشگاه تهران پارکینگ بزرگی بود، همه مغازهداران ماشینشان را وارد دانشگاه میکردند، ما هم گفتیم دانشجویان باید از این به بعد با کارت دانشجویی وارد شوند، آیا این امنیتی است؟!، دانشگاه آزاد متعلق به مردم است، مردم وابسته به حزبی نیستند، دانشگاه آزاد بستری برای بهره سیاسیکاران نیست.»
رئیس دانشگاه آزاد در ادامه گفت: «تضارب آراء و اختلاف سلیقه وجود دارد، در دانشگاه آزاد هم باید باشد، دانشجو نباید پیاده نظام حزبی باشد ولی میتواند حرفش را بزند و نگرش سیاسی داشته باشد، دانشگاه آزاد براساس ضوابط باید زمینه فعالیت سیاسی دانشجویان را فراهم کند. بیشترین فعالیتهای باز سیاسی در زمان شش سال فعالیت من در دانشگاه تهران اتفاق افتاد. به همه تشکلهای قانونی اعتقاد داریم اما اجازه فعالیتهای خارج از چارچوب را نخواهیم داد.»
رهبر درباره گسترش فعالیتهای بینالمللی دانشگاه آزاد هم گفت: «تفاهمنامههای بینالمللی دانشگاه باید به روز شوند، اولویت ما در حوزه بینالملل، همکاری با کشورهای اسلامی منطقه و خاورمیانه است. همچنین اولویت ما در انعقاد تفاهمنامهها برای همکاری در تبادل دانشجو، تبادل استاد، فرصتهای مطالعاتی پسادکتری و ... است.»
او درباره نگرانی دانشجویانی رشتههایی که امسال تایید نشدند و ادامه فعالیت برخی واحدهای بینالمللی گفت: «دانشجویانی که از قبل جذب شدهاند مطمئن باشند که رشتههایشان قانونی است. درباره واحدهای بینالمللی هم در حال بررسی هستیم که کدامیک فعال باشند، برخی از واحدها را هم برای ارتباط بیشتر با دانشگاههای خارجی فعال میکنیم.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی درباره کاهش تقاضا در این دانشگاه و مشکلات درآمدزایی گفت: «در طرح آمایش، رشته محلها را متناسب با نیازمندیها کدگذاری خواهیم کرد تا به افزایش کیفیت منجر شود. امروز دانشگاه آزاد نیمی از ظرفیت آموزش عالی را در اختیار دارد، 40 هزار هیات علمی نیمهوقت و حقالتدریس داریم و 30 هزار نفر هیات علمی تمام وقت، درحالیکه اعضای هیات علمی تمام وقت وزارتخانههای بهداشت و علوم به 5 هزار نفر هم نمیرسد.»
او ادامه داد: «یک مسئول که دارای دانشگاه غیرانتفاعی بدون هیات علمی است و اقدام به جذب دانشجو در دوره دکتری میکند کارش قانونی است؟ چون همه مجوزها هم دست خود اوست؟ چرا فقط دانشگاه آزاد متهم است؟ ببینید در دانشگاههای دیگر چه خبر است. ما معتقد به افزایش کیفیت هستیم ولی این اتفاق یکشبه نمیافتد.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «وقتی واحدی استاد باکیفیت ندارد نباید تعطیل شود، بلکه باید کیفیت آن افزایش یابد، مگر مردم و مسئولان شهرها میگذارند که واحدی بسته شود. مثلا اخیرا باخبر شدهام که کارگر یک آقایی، در دوره دکتری به عنوان هیات علمی به دانشجویان درس میدهد، از زمانیکه باخبر شدم جلوی این اتفاق را گرفتهام، باید همه جانبه کیفیت دانشگاه آزاد را افزایش دهیم و جلوی همه سوءاستفادهها را بگیریم.»
رهبر در پایان نشست خبری گفت: «با تمام توان به دنبال ارتقای فرهنگ در دانشگاه آزاد اسلامی پیش خواهیم رفت. افزایش جسارت علمی، ایجاد انضباط و غیرت دینی و ملی از اولویتهای ماست، جلوی قانونگریزی، کمکاری، اسراف، غلو و چاپلوسی در دانشگاه خواهیم ایستاد. به دنبال بهکارگیری مدیران باوفا و وفادار به ارزشهای ملی و نظام اسلامی هستیم. برای تمام واحدها شاخصهایی را در حوزههای مختلف طراحی خواهیم کرد و مشخص میکنیم که چطور فرهنگ اسلامی ایرانی را در دانشگاه آزاد اسلامی تزریق، تقویت و گسترش دهیم.»
انتهای پیام/