صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۰۹ - ۲۹ مرداد ۱۳۹۶
سیدمحمد حسینی*

برندگان نوبل پزشکی مقالات خود را در چه مجلاتی منتشر کرده‌اند؟

هر ساله ابداعات نو محققان در حوزه علم و ادب در قالب جوایز نوبل تقدیر می‌شود، علوم پزشکی نیز از این امر مستثنی نیست و محققان به صورت انفرادی یا مشترک موفق به کسب جوایز در این حوزه‌ها می‌شوند.
کد خبر : 204340

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با توجه به جایگا خاص محققان نوبلیست در عرصه علمی بر آن شدیم تا به بررسی جایگاه علمی آنها علی‌الخصوص در زمینه انتشار مقالات دارای نمایه بین‌المللی بپردازیم. در این راستا کارنامه عده‌ای از دارندگان نوبل پزشکی (8 نفر) از سال 2002 تا 2014 مورد بررسی قرار گرفته است و به نشریات حاوی مقالات آنها توجه ویژه‌ای شده است.


در نتیجه این تحقیق اکثر دارندگان نوبل در 17 سال اخیر مقالات نسبتا کمی را منتشر کرده‌اند. (میانگین 7 مقاله در سال) تعداد ارجاعات به مقالات این نوبلیست‌ها عدد بالایی است. (میانگین 8 هزار و 66 ارجاع به مقالات برای هر فرد) بیشترین مقاله دارندگان نوبل به نشریان pnas، Science و nature تعلق می‌گیرد.


در میان نشریات مشترک دارندگان نوبل نشریه pnas و Science بیشترین تعداد مقاله چاپ شده و بیشترین اشتراک را دارند، پس از آنها نشریه nature قرار دارد. در میان دارندگان نوبل پزشکی، همه افراد حداقل یک مقاله خود را در مجله معتبر Science به چاپ رسانده‌اند.


جایزه نوبل در سال 1895 به وصیت کارخانه‌دار و شیمیدان سوئدی، آلفرد نوبل که بیشتر او را به دلیل ابداع دینامیت می‌شناسند پایه‌گذاری شد. جایزه نوبل پزشکی یکی از جوایز شش‌گانه بنیاد نوبل است که از سال 1901 تاکنون هر ساله به سرآمدان این عرصه اهدا می‌شود. این گزارش ابتدا به بررسی عملکرد چند تن از کسانی که در سال‌های اخیر موفق به کسب این جایزه شدند می‌پردازد. در ادامه با مقایسه رتبه علمی دارندگان نوبل از حیث تعداد و کیفیت مقالاتشان، بحث را به انتها می‌رسانیم.


معرفی دارندگان نوبل


هوت رابرت هرویتس زاده 8 می 1947 زیست‌شناس اهل شیکاگوی آمریکاست که به دلیل تحقیقاتش بر روی کرم‌های لوله‌ای Caenorhabditis elegans شناخته شده است. او تحصیلات دوره کارشناسی‌ارشد خود را در زمینه زیست‌شناسی در دانشگاه هاروارد به پایان رساند و در سال 1974 دوره دکتری خو را تکمیل کرد. این زیست‌شناس در سال 2002 به همراه سیدنی برنر و جان سالستن برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد. جدول زیر مقالات این زیست‌شناس را به همراه تعداد ارجاعات به آنها طی سال‌های 1999 تا 2015 نشان می‌دهد.




اندرو فایر زاده 7 آوریل 1959 زیست‌شناس آمریکایی و استاد آسی‌شناسی ژنتیک در مدرسه پزشکی دانشگاه استنفورد است، او در سال 2006 به خاطر کشف آران‌ای سرکوبگر، به همراه کریگ ملو، برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد. این تحقیق در موسسه کارنگی واشنگتن انجام و در سال 1998 منتشر شذو جدول زیر مقالات این زیست‌شنان به همراه تعداد ارجاعات به مقالات وی را در سال‌های 1999 تا 2015 نشان می‌دهد.


فرانسوا باره سینوسی زاده 30 ژوئیه 1947 یک ویروس‌شناس فرانسوی است که به علت کشف اچ‌آی‌وی شناخته شده است. وی در بیش از 250 کنفرانس بین‌المللی مرتب شرکت کرده و همچنین در بیش از 240 مقاله علمی همکاری داشته است. در سال 2012 او به عنوان ریاست جامعه جهانی ایدز برگزیده شد. در سال 2008، او به همراه لوک مونتگنر موفق به دریافت جایزه نوبل برای همکاری در کشف اچ‌آی‌وی و با هارالد زور هوسن که با یکدیگر ویروسی که منجر به ابتلا به سرطان دهانه رحک می‌شد را کشف کردند. جدول زیر مقالات و همچنین تعداد ارجاعات به مقالات را در 1999 تا 2015 نشان می‌دهد.



تعداد و درصد مقالات چاپ‌شده فرانسواز باره سینوسی به تفکیک نشریات


الیزابت هلن بلک‌برن زیست‌شناس استرالیایی‌تبار آمریکایی، پژوهشگر، استاد دانشگاه است. الیزابت بلک‌برن، مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه ملبورن و دکتری خود را از دانشگاه کمبریج دریافت کرد. یک دوره فوق‌دکتری را در دانشگاه ییب گذراند و سپس به عضویت هیات علمی کالیفرنیا در برکلی درآمد. او از 1990 میلادی، تا امروز نیز استاد پزشکی و فیزیولوژی در دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو است. گفتنی است وی جایزه نوبل سال 2009 پزشکی را به طور مشترک با دو دانشمند دیگر دریافت کرد. این سه توانستند یکی از مهم‌ترین مسائل زیست‌شناسی را حل کنند، اینکه کروموزم‌ها چگونه می‌توانند در خلال تقسیم سلولی،‌ به طور کامل کپی‌برداری شوند و در برابر تخریب محافظت شوند. جدول زیر تعداد مقالات و همچنین تعداد ارجاعات به مقالات وی را طی سال‌های 1999 تا 2015 نشان می‌دهد.


تعداد و درصد مقالات چاپ‌شده الیزابت هلن بلک برن به تفکیک نشریات


برون آلن بویتلر متولد 29 دسامبر 1975 دانشکند ایمنی‌شناسی اهل ایالات متحده امریکاست. او مدیر مرکز پزشکی د انشگاه تگزاس شعبه جنوب غربی اس. شهرت او به دلیل اکتشاف فعال ‌سازی سیستم ایمنی ذاتی بدن است که به همین اکتشاف برنده جایزه نوبیل فیزیولوژی و پزشکی در سال 2011 شد. جدول زیر تعداد مقالات و همچنین ارجاعات به مقالات او را در سال‌‌های 1999 تا 2015 نشان می‌دهد.


درصد و تعداد مقالات چاپ‌شده توسط بروس آلن بویتلر به تفکیک نشریات


شنایا یاماناکا یک پژوهشگر یا‌فته‌های بنیادی اهل ژاپن است. شنایا یاماناکا در سال 1962 در اوزاکا، ژاپن متولد و در رشته پزشکی فارغ‌التحصیل شده است. او پس از آن دکتری خود را از دانشگاه اوزاکا دریافت کرد و در حال حاضر استاد دانشگاه کیوتو و همکار یا موسسه گلدستون در سن‌فرانسیسکو است. او به دلیل کشف اینکه سلول‌های بالغ و تخصصی شده می‌توانند با برنامه‌ریزی به سلول‌های بنیادی پرتوانی تبدیل شوند که قادر به تبدیل به انواع سلول‌های گوناگون هستند، مشترکا با انستیتو گوردون، برنده جایزه نوبل پزشکی سال 2012 شد. جدول زیر تعداد مقالات این دانشمند به همراه تعداد ارجاعات به آنها در سال‌های 1999 تا 2015 است.


تعداد و مقالات چاپ‌شده توسط شنایا یاماناکا به تفکیک نشریات


جیمز روثمن زاده 3 نوامبر 1950 بیوشیمیست آمریکایی است که در سال 2013 در پاسخ به اینکه سلول چگونه سیستم انتقال خود را سازمان‌دهی می‌کند، به همراه توماس سودهوف و رندی شکمن موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد. جدول زیر تعداد مقالات و همچنین تعداد ارجاعات به مقالات او را در سال‌های 1999 تا 2015 است.


ادوارد موز متولد 27 آوریل 1962 یک دانشمند در زمینه علوم اعصاب اهل نروژ است. او به همراه همسرش می‌بریت موزر و جان اوکیف به خاطر کشف سلول‌‌هایی که سامانه موقعیت‌یابی در مغز انسان را تشکیل می‌دهند به طور مشترک برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی سال 2014 شدند.


جدول زیر تعداد مقالات و همچنین تعداد ارجاعات به مقالات وی را در سال‌ةای 1999 تا 2015 نشان می‌دهد.





همچنین جایزه نوبل در سال 2015 به طور مشترک به «ویلیام سی کمپل» ایرلندی و «ساتوشی اومورا» ژاپنی برای درمان بدیع عفونت ناشی از انگل کرم‌های گرد و «یویو تو» چینی برای اکتشافات در جهت درمان مالاریا اهدا شد.


برنده جایزه نوبل 2016 در حوزه پزشکی دانشمند ژاپنی، یوشینوری اوسومی Yoshinori Ohsumi نام دارد. او اکتشافاتی در زمینه اینکه سلول‌های بدن چگونه خود را ترمیم و سم‌زدایی می‌کنند انجام داد.


*دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی شریف


انتهای پیام/

برچسب ها: HIV جایزه نوبل
ارسال نظر