صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۵۱ - ۰۵ خرداد ۱۳۹۴
رئیس پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم خبر داد

غربالگری و مطالعه تیروئید در پایتخت/ نمک‌های دریا مضر است

رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم از راه اندازی پروژه تحقیقاتی تحت عنوان «مطالعه تیروئید تهران» توسط پژوهشکده علوم غدد درونریز خبر داد و گفت: شیوع بیماری‌های تیروئید بستگی فراوانی به منطقه جغرافیایی،‌ نژاد و میزان ید دریافتی جامعه دارد و بررسی اپیدمیولوژی این بیماری‌ها بصورت منطقه‌ای نتایج تعیین کننده‌ای خواهد داشت.
کد خبر : 20118

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر فریدون عزیزی با بیان اینکه پیش از اجرای طرح «ید رسانی» مطالعات محدودی در خصوص شیوع گواتر در کشور انجام شده بود، گفت: مهمترین این مطالعات مربوط به بعد از پیروزی انقلاب و نشان دهنده شیوع این بیماری در بیش از نیمی از جمعیت بالغ کشور و همچنین بیش از دو سوم دختران و پسران این سرزمین بوده است.


وی افزود: کمیته کشوری مبارزه با عوارض ناشی از کمبود ید در سال 1368 با موافقت وزیر وقت بهداشت تشکیل شد. پیگیری این کمیته منجر به انجام بررسی سریع در استان‌ها با جمعیتی بالغ بر 50 هزار دانش آموز شد و نتایج آن موید شیوع بالای گواتر در جمعیت ایرانی بود.


رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز در ادامه به تبیین روش‌های پیشگیری از اختلال‌های ناشی از کمبود ید پرداخت و گفت: بر اساس مطالعات علمی «ید دار کردن نمک» عملی‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین اقدام در این زمینه است و توفیق این برنامه در گرو استمرار انجام آن، حمایت دولت و تلاش همه جانبه برای آگاه کردن مردم و آموزش نیروی انسانی پزشکی است.


این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به نتایج موفقیت‌های این طرح در بررسی‌های انجام شده طی سال‌های 1374 و 1375 اشاره و اظهار کرد: این روند رو به رشد بهبود در کاهش شیوع اختلالات ناشی از کمبود ید طی پایش‌های بعدی و تا آخرین آنها در سال 1386 مشهود بوده است.


وی با یادآوری شاخصه‌های موثر بودن برنامه پیشگیری IDD از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی و قابلیت اجرای هر کدام در کشورهای توسعه یافته، از توفیق در ید دار کردن نمک و میزان ید ادرار در کشور به عنوان نشانه‌های دستیابی به اهداف یاد کرد.








بر اساس مطالعات علمی «ید دار کردن نمک» عملی‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین اقدام در این زمینه است و توفیق این برنامه در گرو استمرار انجام آن، حمایت دولت و تلاش همه جانبه برای آگاه کردن مردم و آموزش نیروی انسانی پزشکی است

عزیزی با تکیه مجدد بر همین شاخص‌ها، ایران را کشوری دانست که توسط سازمان بهداشت جهانی از سال 1375 عاری از کمبود ید به حساب می‌آید که از این حیث افتخار بزرگی برای نظام سلامت جمهوری اسلامی به شمار می‌رود.


این چهره ماندگار علوم پزشکی کشور با تاکید بر این مهم که برنامه کنترل IDD به یک یا چند سال محدود نمی‌شود، گفت: حفظ این نتایج ارزشمند مستلزم آموزش جامعه، پیگیری‌ها و پایش‌های منظم و مستمر مسئولان بویژه در وزارت بهداشت است که در غیر اینصورت بازگشت به شرایط اسف بار گذشته دور از انتظار نیست.


وی ادامه داد: بازگشتی که بیش از همه زنان باردار و جنین آنها و در نتیجه کودکان کشور را در معرض اختلالات ناشی از کمبود ید و به ویژه کاستی در رشد مغزی قرار می‌دهد و توجه به این موضوع بر ضرورت نگرش به استمرار حذف کمبود ید به عنوان عزمی ملی می‌افزاید.


رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، گفت: مصرف انواع نمک‌های غیر ید‌دار از جمله نمک دریا که در فضاهای گوناگون از جمله فضای مجازی در مورد آنها تبلیغ می‌شود، از آنجائیکه فاقد ماده حیاتی «ید» هستند برای تمام اعضای خانواده بویژه کودکان، نوجوانان و زنان باردار مضر بوده و نادیده گرفتن مصرف نمک ید‌دار در قبال مصرف انواع دیگر نمک می‌تواند منجر به بروز اختلالات عملکرد تیروئید در افراد شود.


عزیزی با توجه به اینکه تا به حال مطالعه‌ای در ایران و حتی منطقه در خصوص اپیدمیولوژی و سیر بالینی اختلالات تیروئید انجام نپذیرفته است، گفت: پروژه تحقیقاتی تحت عنوان «مطالعه تیروئید تهران» توسط پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم راه‌انداری می‌شود.


وی درباره اهمیت این پروژه افزود: شیوع بیماری‌های تیروئید بستگی فراوانی به منطقه جغرافیایی، نژاد و میزان ید دریافتی جامعه دارد لذا بررسی اپیدمیولوژی این بیماری‌ها بصورت منطقه‌ای نتایج تعیین کننده‌ای خواهد داشت.


این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه عنوان کرد: این پژوهش از نوع مطالعات طولی و در قالب مطالعه جمعیتی قند و لیپید تهران برای بررسی میزان شیوع، بروز و سیر بالینی اختلالات عملکرد تیروئید و عوامل موثر بر آن و همچنین اثرات طولانی مدت آن بر پیامدهای قلبی عروقی و مرگ و میر طراحی شده است.


رئیس اولین پژوهشکده علوم پزشکی در کشور حجم نمونه این مطالعه را جمعیتی بالغ بر 5500 نفر افراد بالای بیست سال ساکن شرق تهران ذکر کرد که شاخص‌های اندازه‌گیری عملکرد تیروئید بصورت هر سه سال یکبار در آنها ارزیابی می‌شود.


به گفته این استاد دانشگاه؛ با توجه به نقصان اطلاعات مربوط به بیماری‌های غیرواگیر خصوصا در کشورهایی نظیر ایران، که در مرحله گذار تغذیه‌ای قرار دارند و وضعیت آنها از کمبود شدید «ید» به کفایت آن تغییر یافته، جمع آوری اطلاعاتی از این دست و انتقال نتایج آن به سیاستگزاران می‌تواند در اتخاذ تصمیمات اجرایی در راستای سطوح مختلف پیشگیری موثر باشد.


وی از انتشار نتایج این مطالعه در نشریات و کنگره‌های معتبر علمی طی یکسال و نیم اخیر خبر داد.


انتهای پیام/

برچسب ها: تیروئید گواتر
ارسال نظر