صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۰۴ - ۰۴ خرداد ۱۳۹۴
معاون بهداشتی وزیر بهداشت:

۲۰ درصد سیگار مصرفی در کشور قاچاق است/ افزایش مصرف قلیان در زنان ایرانی

معاون بهداشتی وزیر بهداشت به تشریح وضعیت مصرف سیگار در ایران و راهکارهای وزارت بهداشت برای مقابله با مصرف و کاهش ورود قاچاق غیرقانونی سیگار در کشور پرداخت و گفت: وضعیت مصرف سیگار در ایران همانند کشورهای فقیر است. با این حال ۲۰ درصد سیگار مصرفی در کشور قاچاق است.
کد خبر : 19906

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر علی اکبر سیاری در نشست خبری که به مناسبت هفته بدون دخانیات برگزار شد، گفت: سالانه در کشور ما 65 میلیارد نخ سیگار مصرف می‌شود به طوری که 65 هزار نفر در سال مرگشان مرتبط با سیگار است.


وی با بیان اینکه 50 درصد مرگ افراد سیگاری به دلیل مصرف آن است، افزود: افزایش قیمت دخانیات از طریق دریافت مالیات و قیمت خرده‌فروشی یکی از این اقدامات است که سال گذشته تلاش کردیم به قانون تبدیل شود و اگر تصویب می‌شد امسال 2 هزار میلیارد تومان و در 5 سال 11 هزار میلیارد تومان به درآمد دولت افزوده می‌شد.


سیاری تصریح کرد: 90 درصد افرادی که اعتیاد به مواد دخانی دارند از سن زیر 17 سال این اقدام را آغاز کرده‌اند که پایین بودن قیمت مواد دخانی یکی از علل این مساله است. بر همین اساس شرکت‌های دخانی تلاش می‌کنند این قیمت‌ها را همیشه پایین نگه دارند.


سالانه 600 هزار نفر بر اثر استنشاق دود سیگار می‌میرند


سیاری با توجه به دومین برنامه وزارت بهداشت برای کاهش مصرف مواد دخانی گفت: برنامه دوم اطلاع رسانی به مردم است. مردم باید آگاه باشند از هر 10 نفری که بر اثر سرطان ریه فوت می‌کند، 9 نفر آنان به دلیل مصرف دخانیات بوده است و خطر حمله قلبی در این دسته از افراد 2 تا 4 برابر است.


وی افزود: همچنین از 6 میلیون نفری که در دنیا به دلیل مصرف دخانیات فوت می‌کنند 600 هزار نفر مربوط به دود دسته دوم و استنشاق آن بوده است.


ممنوعیت مصرف سیگار در اماکن عمومی


معاون وزیر بهداشت در ادامه با توجه به ممنوعیت مصرف مواد دخانی در اماکن عمومی، گفت: امسال هشدارهایی در رابطه با ممنوعیت مصرف مواد دخانی در اماکن عمومی نصب کرده‌ایم اما نیرویی برای مقابله با افرادی که قانون را زیر پا می‌گذارند وجود ندارد، بنابراین مردم باید خودشان مصرف نکنند و این مهم را به یکدیگر آموزش دهند.


وی افزود: جلوگیری از تبلیغ مواد دخانی دیگر اقدام موثر است که باید روی سیگارها هشدار نصب شود به همین دلیل تصاویر جدیدی روی بسته‌ها نصب خواهد شد.


امکانات ترک سیگار در کشور افزایش می‌یابد


سیاری گفت: امکاناتی برای ترک مواد دخانی نیز ایجاد شده است؛ 70 مرکز ترک اعتیاد مواد دخانی وجود داشته که امسال برنامه داریم در شبکه بهداشتی ادغام کنیم به طوری که 17 هزار خانه بهداشت و 6 هزار پایگاه بهداشت را در سطح کشور گسترش دهیم به گونه‌ای برای هر 3 هزار نفر یک کارشناس بهداشت موجود باشد.


معاون بهداشتی وزیر بهداشت عنوان کرد: باید وضعیت مصرف سیگار را در کشور بررسی کنیم که این مساله یکی از برنامه‌های وزارت بهداشت است که این تحقیق در افراد بالای 15 نیز انجام خواهد شد.


اخذ مالیات بر مواد دخانی در کشور به سامان نرسید


وی با بیان اینکه ما در زمینه اخد مالیات بر مواد دخانی موفق نشدیم و نتوانستیم این کار را به سامان برسانیم، گفت: برخی بر این باور هستند که اگر این برنامه اجرایی می‌شد قیمت سیگار افزایش پیدا می‌کرد که این مساله موجب افزایش قاچاق آن در کشور و درنتیجه افزایش دسترسی نوجوانان به آن می‌شد.


سیاری افزود: مقابله با قاچاق کالای غیرقانونی یک پدیده جهانی است که تمام کشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و عقب مانده با آن روبرو هستند که از نمونه‌های قاچاق کالاهای غیر قانونی می‌توان به قاچاق انسان، اسلحه، سکس، مشروبات الکی و مواد مخدر اشاره کرد که در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه سیستم و قوانین بین المللی برای مقابله با این پدیده وجود دارد.


وی ادامه داد: ایران عضو کنوانسیون بین‌المللی مبارزه قاچاق مواد دخانی و مواد مخدر است اما بحث مالیات اقدام جدی در کشور قلمداد نمی‌شود مهم این است عزم ملی وجود داشته باشد.


رابطه مستقیم بین درآمد و مصرف سیگار


معاون بهداشتی وزیر بهداشت با توجه به علت افزایش قاچاق مواد دخانی در کشور گفت: اینکه در کشورهایی با درآمد بالا، تجارت غیرقانونی مواد دخانی وجود دارد نشان می‌دهد قاچاق این کالا مختص ایران نیست. همچنین نتایج برخی بررسی نشان می‌دهد هر چه درآمد کشوری پایین باشد، میزان تجارت غیرقانونی مواد دخانی نیز در آن بیشتر است، بنابراین می‌توان گفت؛ رابطه‌ای میان تجارت غیرقانونی و میزان درآمد کشورها وجود دارد.


سیاری در ادامه با بیان اینکه کشورها از نظر درآمد به سه دسته از قبیل درآمد بالا، متوسط و پایین دسته بندی می‌شوند، گفت: در این دسته بندی ایران جزو کشوری با درآمد متوسط رو به بالا است و هم تراز کشورهایی مانند ترکیه و برزیل قرار دارد.


وضعیت قاچاق سیگار در ایران همانند کشورهای فقیر است


وی افزود: میانگین قاچاق غیرقانونی سیگار در کشورهایی با درآمد بالا 9.8 درصد، کشورهایی با درآمد متوسط 11.8 درصد و در کشورهایی با درآمد پائین 16.8 درصد است. بنابراین می‌توان گفت؛ درآمد از قسمت سیگار در یک کشور در ارتباط مستقیم با قاچاق غیرقانونی سیگار قرار دارد.
سیاری در ادامه تصریح کرد: طبق آمارهای گزارش شده تجارت غیرقانونی سیگار در کشور ما حدود 15 تا 20 درصد است یعنی وضعیت قاچاق غیرقانونی سیگار در کشور ما به نسبت کشورهایی با درآمد پائین که 16.8 است بسیار بدتر است.


به گفته معاون بهداشتی وزیر بهداشت؛ ثابت شده است در کشورهایی که فساد در آنها زیاد است تجارت غیرقانونی نیز زیاد است و حمایت‌های رسمی و غیررسمی از این نوع تجارت میزان آن را افزایش می‌دهد و هر چه کشوری با نظام و انظباط باشد خلاف قانون در آن کم‌تر دیده می‌شود.


عزم جدی برای مقابله با تجارت غیرقانونی در کشور وجود دارد


وی افزود: عزم جدی برای برخورد با فساد و تجارت غیرقانونی نیاز است و سال‌ها است که مقام معظم رهبری سران سه قوه را برای مقابله با فساد در کشور مامور کرده است، بنابراین این امر نشان می‌دهد عزم جدی در کشور وجود دارد.


قاچاق غیرقانونی سیگار در ایران بازار دارد


سیاری وجود بازار در ایران را یکی دیگر از علل افزایش قاچاق غیرقانونی سیگار دانست و گفت: وجود بازار یکی از علت‌های موفقیت تاجران در ایران است.


وی شناسنامه‌دار شدن کالاها در کشور را یکی از راه‌های شناسایی اجناس و کالای تقلبی دانست و گفت: خوشبختانه این برنامه برای برخی کالاها از جمله دارو در کشور انجام شد و مردم می‌توانند به راحتی مبدا، تاریخ تولید، انقضا و سایر اطلاعات مورد نیاز را از برگه الحاقی بر روی کالا تشخیص دهند.


عدم استفاده از تکنولوژی برای مقابله با تجارت سیگار


معاون بهداشتی وزیر بهداشت استفاده از تکنولوژی را یکی از عوامل کنترل ورود قاچاق سیگار به کشور عنوان کرد و گفت: برخی از کشورها از جمله ترکیه بر روی بسته و هر نخ سیگار به وسیله تکنولوژی روز علامت گذاری کرده است تا بدین طریق بتواند ورود کالاهای قاچاق را رصد کنند و به راحتی بتوانند محل عرضه، مصرف کنندگان و هدف سازنده سیگار را شناسایی کنند.


وی با تاکید براینکه با روش‌های سنتی نمی‌توان ورود کالای قاچاق به کشور را کنترل کرد، گفت: متاسفانه یکی از مشکلاتی که برای ساماندهی بازار در کشور ما وجود دارد این است که هنوز از تکنولوژی در این زمینه استفاده نکرده‌ایم، بنابراین قاچاقچی به راحتی می‌تواند در کشور سرمایه‌گذار کند زیرا می‌داند که دولت توان اداره بازار و استفاده از تکنولوژی روز را ندارد.


نقش وضع جرایم سنگین جهت کاهش کالای قاچاق


سیاری گفت: وجود سیاست مشخص و عزم قوی برای مبارزه با تجارت غیرقانونی یکی دیگر از علت‌های موفقیت کشورها است. در این خصوص بسیاری از کشورها جرایم بسیار سنگینی را برای کالای قاچاق در کشورشان قرار داده‌اند به گونه‌ای برای قاچاقچیان این نوع تجارت صرفه اقتصادی نداشته باشد و برای ادامه کار بدون انگیزه شود.


مالبرو در ایران جان می‌گیرد


وی با بیان اینکه مارلبرو 3 تا 4 میلیارد نخ سیگار در ایران قاچاق می‌کند، گفت: هر یک میلیون نخ موجب مرگ یک نفر و هر 3 تا 4 میلیارد نخ موجب مرگ 3 هزار نفر می‌شود.


مصرف قلیان در زنان ایرانی رو به افزایش است


سیاری با بیان اینکه مصرف هر وعده قلیان معادل مصرف 200 نخ سیگار است، گفت: در قلیان علاوه بر مواد مخدر مواد مصر فراوانی وجود دارد که نگرانی وزارت بهداشت علاوه بر مصرف سیگار مشرات قرار گرفتن در معرض دود دست دوم و سوم ناشی از استعمال آن است که به اطرافیان متحمل می‌شود.


معاون بهداشتی وزیر بهداشت اظهار کرد: متاسفانه مصرف قلیان در دختران رو به افزایش است.


انتهای پیام/

ارسال نظر