گسترش رشتههای بینرشتهای و پژوهشهای کاربردی و تقاضامحور با جذب نخبگان
دکتر رضا عزتی در گفتوگوی مشروح با خبرنگار آنا، وضعیت حوزه تحت پوشش خود و فعالیت های صورت گرفته اخیر را تشریح کرد و گفت: پژوهش و تحقیق در هر جامعهای بویژه جامعه دانشگاهی دارای مولفه های متعددی است ولی مولفههای سختافزاری و نرمافزاری را میتوان جزء مولفههای مهم دانست.
وی ادامه داد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج با داشتن بالغ بر 584 عضو هیأت علمی تمام وقت و نیمه وقت با تجربه و با دانش کافی که از این تعداد حدود 40 نفر با مرتبه استادی، 65 نفر با مرتبه دانشیاری و 365 نفر با مرتبه استادیاری در رشته های مختلف مشغول فعالیت آموزشی و پژوهشی هستند، از پتانسیل علمی بالایی برخوردار است.
عزتی خاطرنشان کرد: البته نباید از پتانسیل علمی دانشجویان بویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی به عنوان بازوی دیگر تحقیق و پژوهش در دانشگاهها، غافل شد چراکه واحد کرج در کنار این تعداد عضو هیأت علمی حدود 8000 دانشجوی تحصیلات تکمیلی در رشته های مختلف دارد که به آموزش و پژوهش مشغول هستند.
آماده سرویسدهی آزمایشگاهی به همه دانشجویان و محققان هستیم
معاون پژوهش و فناوری واحد کرج با بیان اینکه دارای پتانسیل خوبی از حیث سخت افزاری در کنار این نیروی انسانی به عنوان مولفه نرم افزاری هم هستیم به آنــا گفت: این واحد با داشتن چندین کارگاه، آزمایشگاه تخصصی و مجهز و حدود 4000 تجهیزات و دستگاههای ثبت شده در ساها، آماده سرویس دهی به دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی و نیز محققان این مرز و بوم است.
وی افزود: در واقع باید بگویم که این مجموعه آزمایشگاهی، امکان مناسبی برای پژوهشهای کاربردی و نیز تحقیقات بروز بویژه تحقیقات بین رشته ای (با توجه به وجود رشته های متنوع در کنار یکدیگر) فراهم ساخته است. البته این مگر با تلاش و کوشش رئیس واحد، معاونان و همه استادان و کارمندان میسر نمی شد.
به گفته عزتی در بحث تولیدات علمی و مقالات معتبر، آمار پایگاه Scopus به عنوان مرجعی معتبر در زمینه تولیدات علمی، نشان دهنده جایگاه مناسب واحد کرج در این زمینه است.
این مسئول ادامه داد: تلاش برای درآمدزایی غیر شهریه ای با اتکا بر پژوهش های کاربردی، تقویت ارتباط با صنعت برای اخذ طرحهای برون دانشگاهی، معرفی هرچه بیشتر امکانات و پتانسیل دانشگاه به صنعت استان و نیز راه اندازی آزمایشگاه های همکار به عنوان تلاش های اخیر در این حوزه بوده است. واحد کرج تا به الان توانسته موافقت اولیه 3 عنوان آزمایشگاه همکار را از اداره استاندارد البرز اخذ کند.
تشریح فعالیتهای مرکز رشد واحد کرج
عزتی در تشریح فعالیتهای مرکز رشد واحد کرج به آنـــا گفت: اکنون در مرکز رشد واحد کرج، تعداد 13 عنوان هسته فناور و 7 عنوان واحد فناور مستقر هستند که 2 واحد فناور به نام های «کیمیای ناب تجزیه» و «آزمونگران غیر مخرب دارکوب» به ترتیب به شرکت دانش بنیان نوع اول و دوم تبدیل شده است. از این تعداد هسته و واحد فناور، 7 عنوان موفق به تولید محصول شده اند و محصولات تولیدی هم منجر به فروش شده است. تلاش این حوزه بر این است که با جذب هسته های فناور و در اختیار گذاشتن امکانات لازم، گامی برای تحقق شعار سال بردارد.
وی در پاسخ به این سوال که سال جاری با توجه به افزایش بودجه پژوهشی اهم دستورکارها در واحد کرج چیست؟ اظهار کرد: به نظر میرسد بروزرسانی و تجهیز آزمایشگاه های تخصصی می تواند یکی از گام های مهم در دو بخش با کوتاه مدت و بلندمدت باشد که نتیجه این کار می تواند منجر به تقویت ساها و در نتیجه درآمدزایی باشد و نیز در جذب دانشجو در رشته های بین رشته ای نقش مهمی را ایفا کند.
عزتی ادامه داد: ایجاد آزمایشگاههای همکار مورد تأیید سازمان استاندارد از اهداف این دانشگاه است. تاکنون مجوز موافقت اولیه سه آزمایشگاه همکار بتن ساختمانی، بنزین و مواد غذایی اخذ شده است و مراحل نهایی آن که شامل تجهیز کردن این آزمایشگاههاست، در حال انجام است. امیدواریم افزایش بودجه پژوهشی بتواند کمبودهای موجود در این قسمت را مرتفع سازد. بدیهی است با توجه به موقعیت جغرافیایی و صنعتی استان البرز، امکان بهره وری درست و بیشتر از این آزمایشگاهها میتواند هم در درآمدزایی و هم در ارتباط با صنعت و دیگر دانشگاهها و مراکز آموزش عالی نقش مهمی داشه باشد.
معاون پژوهش و فناوری واحد کرج درباره فعالیتهای پژوهشی در حال انجام واحد متبوع خود به آنــا گفت: با توجه به تنوع رشتههای تحصیلی واحد، پژوهشهای متعددی در حوزههای فنی مهندسی، علوم پایه، کشاورزی، علوم پزشکی و علوم انسانی انجام میگیرد که خروجی بیشتر این پژوهشها منجر به تولید و چاپ مقاله در مجلات معتبر میشود. همانطور که در سوال قبل اشاره شد اخذ مجوز نهایی سه آزمایشگاه همکار و نیز آزمایشگاههای دیگر، میتواند فضای پژوهشی جدیدی را در واحد ایجاد کند. در کنار این پژوهشها، دو مرکز تحقیقاتی در حوزه پزشکی و تحقیقات مهندسی مواد پیشرفته در امر پژوهش و عمدتا در راستای رفع مشکلات حوزه های یادشده و انجام پژوهش های تقاضامحور از طرف واحد و صنعت استان فعال هستند.
این مسئول خاطرنشان کرد: در کنار این پژوهشها، فعالیتهای پژوهشی در حوزه علوم انسانی نیز بسیار چشمگیر است که میتوان به دانشکده روانشناسی به عنوان یکی از قطبهای این رشته در دانشگاه آزاد اسلامی و نیز به دانشکده ادبیات با برخورداری از استادان بنام همچون دکتر مهدی محقق چهره ماندگار اشاره کرد.
نقش نخبگان در افزایش بازدهی دانشگاه
عزتی درباره اقدام و تاکید دکتر ولایتی در افزایش بودجه و جذب نخبگان و تاثیرات آن اظهار کرد: بدون شک یکی از نهادهایی که شایسته سالاری و نخبه سالاری در آن نقش پررنگی دارد، دانشگاه است. این سوال را می توان به رویکرد داخلی و خارجی جواب داد؛ در بعد داخلی با توجه به سیاست دانشگاه مبنی بر جذب نخبگان و ارائه راهکارهای متناظر دانشگاه آزاد اسلامی، علاوه بر برخورداری بیشتر از توانمندیهای این افراد در زمینه جذب دانشجوی داخل، می توانند در گسترش رشته های بین رشته ای و پژوهش های کاربردی و تقاضامحور و در نتیجه در افزایش بازدهی دانشگاه نقش مهمی داشته باشند. نکته مهم دیگر که باید به آن اشاره کرد، فراهم آمدن بستر مناسب برای تحقیقات و حل مشکلات موجود در صنعت و نیز جامعه است.
وی ادامه داد: در بعد خارجی حوزههای مختلف در کنار پتانسیلهای علمی نخبگان، میتواند در امکان جذب دانشجویان خارجی و نیز فراهم آمدن بستر مناسب برای تحقیقات و حل مشکلات موجود در صنعت و جامعه نقش داشته باشد. البته بر کسی پوشیده نیست که جذب دانشجویان خارجی منجر به تقویت ارتباطات علمی بینالمللی و حضور دانشگاه در مجامع بینالمللی خواهد شد.
عزتی در ارزیابی فعالیت دانشجویان و اعضای هیات علمی در حوزه پژوهش واحد متبوع خود اظهار کرد: تولید و چاپ مقالات علمی پژوهشی، اجرای طرحهای پژوهشی داخل و خارج از دانشگاه، وجود چندین مجله علمی پژوهشی مورد تایید وزارتین و نیز یک مجله ISI در علوم ریاضی موید فعالیت خوب و گسترده اعضای هیات علمی در حوزه پژوهش است. البته نباید از فعالیتهای دانشجویان در انجمن های علمی غافل شد که همگی با برنامه مصوب در ارتقاء گروه مورد نظر فعالیت خوبی دارند.
داشبورد مدیریتی برای ساها راه اندازی شود
معاون پژوهشی واحد کرج خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش بودجه پژوهشی دانشگاه، به نظر می رسد پژوهش ها در استانها، باید مامورمحور باشند. در واحد کرج، سال 95 داشبورد مدیریتی برای ساها راه اندازی شد و نتیجه آن، افزایش 115 درصدی درآمد نسبت به سال 94 بود. پیشنهاد می شود حوزه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه نسبت به تسری این داشبورد مدیریتی به سایر واحدها بررسی لازم را صورت دهد.
گفتگو: علی بختیار
انتهای پیام/