صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۵ - ۲۲ تير ۱۳۹۶

این عنکبوت دریایی با تپش روده زنده است

نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که گردش اکسیژن در بدن عنکبوت دریایی وظیفه سیستم گوارشی این جانور است و نقش قلب در این پروسه بسیار کمرنگ است.
کد خبر : 194469

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceAlert، تاکنون دانشجویان زیست‌شناسی همیشه دم از این می‌زدند که چگونه یک قلب تپنده خون و اکسیژن را در سراسر بدن به گردش درمی‌آورد و چه عضو مهمی است اما نتایج تحقیقات جدید نشان می‌دهد که این پدیده شامل همه جانوران نمی‌شود. البته اگر منصف باشیم هیچ کس از وجود استثنای عجیب و غریب این قانون اطلاع نداشت: عنکبوت دریایی.


این ساکنان نامعمول اقیانوس، که علیرغم نامشان به سرده عنکبوتیان تعلق ندارند، جایگزین منحصر به‌فردی را برای قلب، اندام حیاتی که همه ما زنده نگه داشته، پیدا کرده‌اند. عنکبوت دریایی با استفاده سیستم گوارشی خود به عنوان یک پمپ، اکسیژن را در اطراف بدنش به حرکت درمی‌آورد.


ممکن است این توانایی تازه کشف شده، یک راه‌حل تکاملی غیرطبیعی باشد اما عنکبوت‌های دریایی خود نیز ارگانیسم‌های معمولی به شمار نمی‌روند؛ تقریبا تمامی سطح بدن این جانور از پاهای باریک و چندش‌آورش تشکیل شده است.



به گفته آرتور وودز زیست‌شناس از دانشگاه مونتانا، به دلیل همین اندام‌های میخ‌مانند است که عنکبوت دریایی چنین کارکردهای متابولیکی حیاتی را اتخاذ کرده‌ است.


وود توضیح می‌دهد: «برخلاف سیستم گوارشی مرکزی ما که تنها به یک حفره در بدن محدود می‌شود، سیستم گوارشی عنکبوت دریایی چندین بار منشعب شده است و هر بخش از لوله‌های گوارشی به انتهای یک پا ختم می‌شود. در واقع، سیستم گوارشی عنکبوت دریایی فضا پرکن است و در همه جای بدن این جانور وجود دارد درست مانند سیستم گردش خون ما که در سراسر بدنمان کشیده شده است».


باوجود اینکه می‌دانستیم سیستم گوارشی منشعب عنکبوت دریایی در پاهای آنها هم حضور دارند اما تا پیش از این دانشمندان نمی‌دانستند که این سیستم پیچیده شکمی وظیفه ضربان‌سازی زیر آب را برعهده دارد.


وودز درحال مطالعه روی پدیده رشد غیرعادی جانوران قطبی (پدیده‌ای که در آن گونه‌های قطبی در آب و هوای گرم‌تر جثه بزرگ‌تری نسبت به همتایان خود دارند) در قطب جنوب بود که متوجه نادرست بودن چیزی در تحقیقات خود درباره عنکبوت‌های دریایی شد.


با وجود اینکه عنکبوت‌های دریایی دارای قلب تپنده هستند اما طبق مشاهدات وودز قلب این موجود بسیار ضعیف می‌تپد و به نظر نمی‌رسد توانایی پمپاژ خون به خارج از قفسه سینه (قسمت شکمی) را داشته باشد.



در عوض، مکانیسم حرکات سیستم گوارشی (انقباض و انبساط عضلات درونی شکم) کار قلب را انجام می‌دهد. وودز در نظر گرفت که شاید نه تنها وظیف سیستم گوارشی هضم نباشد، شاید جابه‌جایی گازهای تنفسی در سراسر بدن هم جزئی از وظایف این سیستم باشد.


تیم تحقیقاتی وودز 12 گونه مختلف عنکبوت دریایی از قطب جنوب و ساحل غربی آمریکا را جمع کرد و خون‌ آنها را آغشته به رنگ شیمیایی کرد. محققان میزان اکسیژن آب را کاهش دادند تا نفس کشیدن را برای عنکبوت‌ها سخت‌تر کنند، سپس متوجه شدند حرکات حلقوی سیستم گوارشی افزایش یافت، درست مانند ضربان قلب انسان وقتی که در حال ورزش کردن باشد.


به گفته محققان، ممکن است موجودات دریایی دیگر از چنین سیستم تنفسی مشابهی استفاده کنند.


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

ارسال نظر