صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

راهنمای نبرد با گرما از زبان 3 پزشک

با ورود به فصل گرما، بالا رفتن درجه حرارت بدن دردسرساز شده و رعایت نکردن نکات ساده ممکن است باعث بروز گرمازدگی یا عوارض دیگر شود. در گرما بدن با عرق ریختن آب بیشتر حاوی سدیم، پتاسیم و الکترود‌های ضروری را از دست می‌دهد.
کد خبر : 193659

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا از خراسان، کاهش سدیم و پتاسیم باعث بروز اختلالاتی در کلیه‌ها و قلب می‌شود. افت فشار خون نیز از عوارض دیگر بالا رفتن دمای بدن است. کارگران و کشاورزان که زمان زیادی را در محیط‌های گرم سپری می‌کنند، بیشتر در معرض خطرند.



بسیار ضروری است که در تابستان از نوشیدن آب و آبمیوه‌ طبیعی غافل نشوید. لباس مناسب فصل تابستان، تاثیر زیادی در پایین نگه‌‌داشتن دمای بدن دارد؛ لباس‌های خنک تابستانه و کلاه‌های لبه‌دار انتخاب‌های مناسبی برای این فصل‌اند. دکتر ایرج خسرونیا در گفت‌وگو با جام‌جم تاکید می‌کند: در فصول گرم به بدنتان خوب توجه کنید. به محض این که تپش قلبتان بالا رفت، از آفتاب دور شوید، به مکانی با دمای کمتر بروید و مایعات فراوان بنوشید. اگر هم به فردی برخوردید که گرما زده شده بود، با سرعت او را در محل خنکی به حالت دراز کشیده قرار دهید. تنها اگر هشیار است به او مایعات فراوان بخورانید. اگر در مرز بیهوشی قرار دارد، ضربان قلبش تند است و عرق فراوانی هم کرده‌است، بهترین کار این است که فرصت را از دست ندهید و او را هرچه سریع تر به بیمارستان برسانید.



این متخصص داخلی می‌افزاید: گرما با ایجاد تپش قلب، خون زیادی به محیط می‌آورد که ممکن است باعث آسیب جدی به کلیه‌ها، قلب و کبد شود. به همین دلیل، افرادی که بیماری‌های قلبی و ریوی و ناراحتی‌های کلیه و کبدی دارند، باید خود را هرچه بیشتر نسبت به گرمازدگی حفظ کنند.


غذاها در امان نیستند


گرما به غذاها هم رحم نمی‌کند. مسمومیت غذایی در فصول گرم سال از مشکلات شایع است. رئیس هیات مدیره جامعه پزشکان داخلی ایران در ادامه توصیه کرد، غذاها یا قوطی‌های کنسرو مشکوک به فاسد شدن را میل نکنید. تنها چند ساعت قرار گرفتن غذاها بیرون یخچال بستر مناسبی برای رشد انواع باکتری‌هاست. غذاهایی را که نسبت به گرما حساس‌ترند، با دقت بیشتری بررسی کنید تا از سلامت آنها اطمینان حاصل کنید. در مصرف ماهی محتاط‌‌تر عمل کنید. ماهی جزو مواد غذایی آسیب‌پذیر است که حتی نیم ساعت خارج یخچال ماندن آن سلامتش را تحت تاثیر قرار می‌دهد.


برای پیشگیری از ابتلا به مسمومیت‌ها بخصوص در فصل گرما میوه‌ها و سبزی‌ها را قبل از قرار دادن در یخچال با دقت ضد عفونی کنید. میوه‌های تابستانه مانند هندوانه، خربزه و خیار که روی زمین رشد می‌کنند، مواد آلوده را بسرعت به خوراکی‌های یخچال انتقال می‌دهند و به هیچ عنوان نباید لحظه‌ای نشسته نگهداری شوند.


بیماری‌های عفونی در کمین‌اند


عفونت‌های قارچی، عارضه‌های پوستی هستند که در فصل تابستان بیشتر بروز می‌کنند. دکتر امیر هوشنگ احسانی می‌گوید، کشاله ران و زیر بغل‌‌ها محیط مناسبی برای رشد انواع قارچ‌ها هستند. استخرها نیز در این فصل پر می‌شوند و بسیاری افراد دوست دارند، فصل گرما را با آب‌تنی سپری کنند. بدون رعایت نکات بهداشتی، علاقه‌مندان شنا در معرض ابتلا به انواع بیماری‌های میکروبی، ویروسی، عفونت‌های قارچی و زگیل‌های پوستی‌ که از راه آب منتقل می‌شوند، قرار می‌گیرند.


می‌توان گفت، بهترین راه پیشگیری از شیوع این نوع بیماری‌های پوستی اخلاق افراد بیمار است. فردی که بیماری پوستی دارد باید از لحاظ اخلاقی خود را موظف بداند که از ورود به استخر اجتناب کند. از طرفی مسئولان باید با دقت بیشتری از ورود این افراد به استخر جلوگیری و شرایط بهداشتی را رعایت کنند. البته نباید بیش از حد نگران بود. احتمال ابتلا به بیماری‌های پوستی در همه افراد یکسان نیست و ممکن است تنها تعداد کمی ویروس‌ها را دریافت کنند.


پوستتان ته نگیرد!


عرق‌سوز شدن، عارضه شایعی است که ممکن است در هر فردی با هر سن و سالی اتفاق بیفتد، اما افراد چاق بیشتر عرق‌سوز می‌شوند. این متخصص پوست و مو در ادامه می‌گوید: عرق‌سوز همان بثورات قرمز روی پوست است که به علت گرمای بیش از اندازه بدن ایجاد می‌شود. این عارضه ممکن است با عفونت قارچی نیز همراه شود. برای تشخیص دقیق نوع ضایعات پوستی و تشخیص آن از قارچ گاه باید آزمایش‌های تخصصی پوست صورت بگیرد. عفونت‌های قارچی با علائمی مانند قرمزی، پوسته‌ریزی و خارش ظاهر می‌شود. برای درمان قارچ‌ها باید با توجه به نوع قارچ از داروهای ضد قارچ مناسب استفاده کرد.


عرق‌سوز بدون عفونت‌ قارچی با مراقبت‌های ساده بعد از سه چهار روز بهبود پیدا می‌کند. کافی است چند بار محل را شست‌و‌شو دهید و بعد خوب خشک کنید تا مرطوب نماند. رطوبت عرق‌سوز را تشدید می‌کند. برای پیشگیری و درمان عرق‌سوز، لباس‌های تنگ و چسبان را که الیاف پلاستیکی دارند، کنار بگذارید.


آفتاب پیرتان می‌کند


دکتر احسانی، عضو هیات علمی علوم پزشکی دانشگاه تهران تاکید می‌کند: آفتاب گرم تابستان بسیار برای سلامت پوست مضر است؛ تابش طولانی‌مدت آفتاب در دراز مدت خطر ابتلا به سرطان پوست را تقویت می‌کند.


عارضه کک و مک، آفتاب‌سوختگی، ضایعات پیش‌‌سرطانی و پیری زودرس پوست، عوارض کوتاه‌مدت تابش آفتاب است. استفاده از کرم ضد‌آفتاب مناسب پوست می‌تواند به کاهش بروز این عوارض کمک کند. ضد‌آفتاب خود را بسته به نوع محیطی که در آن قرار دارید، خریداری کنید و هر دو یا سه ساعت یک‌بار صورت خود را بشویید و دوباره ضد آفتاب را تمدید کنید. استفاده از عینک آفتابی و کلاه لبه دار هم نقش مهمی در مراقبت پوست در مقابل آفتاب دارند.


سلامت دندان‌ها در فصل تابستان


برای بسیاری افراد تابستان همراه با نوشیدن انواع شربت‌ها و نوشابه‌های گازدار است که همین مساله می‌تواند سلامت دندان‌ها را به خطر بیندازد.


به توصیه دکتر احمد قائم مقامی، متخصص بیماری‌های دهان و استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران بهتر است مواد غذایی و نوشیدنی‌های شیرین را در یک وعده میل کنید؛ ناخنک زدن و مصرف آنها در چند وعده غذایی، سلامت دندان‌ها را تهدید می‌کند. بعد از خوردن هرنوع شیرینی دندان‌های خود را بشویید، اما این نکته را فراموش نکنید که بعد از نوشیدن نوشابه گازدار بلافاصله مسواک نزنید و حداقل نیم ساعت صبر کنید.


نوشابه گازدار pH پایین دارد که مینای دندان را نرم می‌کند و مسواک زدن در این شرایط برای دندان‌ها مضر است. مصرف نوشابه‌ خنک همراه با یخ آسیبی به دندان‌ها نمی‌رساند اما جویدن یخ‌ باعث شکستگی کامل یا پریدگی نوک دندا‌ن‌ها می‌شود. دندان‌های عصب‌کشی شده حالت نرمی معمول دندان‌های سالم را ندارد و به همین دلیل حتی قطعه‌ یخ‌های کوچک می‌تواند بسادگی به آنها آسیب برساند.


انتهای پیام/

برچسب ها: تابستان گرمازدگی
ارسال نظر