صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۲۴ - ۰۸ تير ۱۳۹۶

نرخ باروری در ایران هیچ‌وقت صفر نمی‌شود

آخرین بررسی‌ها از میزان باروری در کشور نشان می‌دهد که میزان باروری در استان‌های گیلان و مازندران، ١.٣، در تهران و البرز، ١.٤ و در استان اصفهان ١.٥ بود، در مقابل میزان باروری در استان‌های سیستان‌وبلوچستان و هرمزگان بالاتر از ٣ بوده است.
کد خبر : 190941

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، شهروند نوشت: نتیجه این بررسی نشان داد در استان‌هایی که امکانات بیشتری دارند، میزان باروری کمتر است. از آن‌سو، میزان باروری مادران باسواد، کمتر از ۱.۵ و در مادران بی‌سواد در حدود ۳ است. همچنین میزان باروری خانوارهایی که از توانایی مالی بالاتری برخوردارند، در حدود ۱.۴ است. به گفته معاون مرکز آمار ایران، نتایج این آمار که مربوط به ‌سال ٩٠ است، نشان می‌دهد که مساله اقتصادی تنها مشکل موجود بر سر میزان باروری در کشور نیست و «لازم است در زمینه فرهنگ‌سازی اقدامات بیشتری انجام شود.» براساس اعلام علیرضا زاهدیان، در آن سال، میزان باروری در کشور ١.٨ بود.


میزگرد جمعیتی ایران، با حضور معاون مرکز آمار ایران و استاد جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران و رئیس انجمن جمعیت‌شناسی ایران و تعدادی دیگر از کارشناسان برگزار شد. زاهدیان به‌عنوان یکی از سخنران‌های این نشست، با اعلام نتایج این بررسی، نسبت به خبرهایی که در برخی رسانه‌ها منتشر شده و تأکید می‌کند که «نرخ باروری در سال‌های آینده صفر می‌شود» انتقاد کرد: «لازم است توجه داشت که نرخ باروری هیچ‌گاه صفر نمی‌شود، مگر این‌که همه مادران یک کشور عقیم شوند و این اتفاقی است که هیچ‌گاه نخواهد افتاد، اما احتمال صفرشدن نرخ رشد جمعیت وجود دارد و این اتفاق در برخی کشورها رخ داده است.از این‌رو، این دو از یکدیگر متفاوتند و لازم است رسانه‌ها به آن توجه داشته باشند تا اشتباه صورت نگیرد.»


او در ادامه به تشریح وضع نرخ باروری در کشور پرداخت و گفت: «مرکز آمار ایران طی چند سناریو، پیش‌بینی‌هایی را در این زمینه انجام داده است. براساس سناریوی اول، نرخ باروری در‌سال ۱۳۹۰ در حدود ۱.۸ بوده و در صورت ادامه‌یافتن همین نرخ، به احتمال بسیار زیاد، نرخ رشد جمعیت کشور بین سال‌های ۱۴۲۵ تا ۱۴۳۰ صفر می‌شود. براساس سناریوی دوم، اگر نرخ باروری به ۵/۲ فرزند برسد، تا افق سال‌های یادشده، نرخ رشد جمعیت در حدود ۰.۶ خواهد بود، اما نتایج سرشماری‌ سال ۱۳۹۵ نشان داد که به‌طور متوسط، سالانه در حدود ۹۵۵۰۰۰نفر به جمعیت کشور اضافه شده و این تعداد تا حدودی از نگرانی‌ها کاست.براین اساس، می‌توانیم بگوییم که پیش‌بینی سطح پایین نرخ باروری اتفاق نیفتاده است.»


معاون مرکز آمار ایران به نگرانی‌های مطرح‌شده در حوزه جمعیت کشور اشاره کرد: «درحال حاضر و به‌طور کلی، جمعیت کشور از وضع مطلوبی برخوردار بوده و از نظر کمیت، نگرانی خاصی وجود ندارد و اگر نگرانی‌هایی هم احساس شود، مربوط به آینده است. ما توانستیم در‌سال ۱۳۹۴ به یک‌میلیون و٥٧٠‌ هزار تولد برسیم که این رقم بالایی است. البته در‌سال ۱۳۹۵ شاهد اندکی کاهش بودیم و این رقم به یک‌میلیون و٥٣٠هزار نفر رسید.»


او ادامه داد: «بخشی از این تعداد موالید بالا به متولدان دهه سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ مربوط می‌شود که درحال عبور از سن باروری هستند.»


زاهدیان با بیان این‌که به سیاست‌های شتابزده جمعیتی نیازی نداریم، ادامه داد: «ابتدا لازم است از پتانسیل عظیم جوانان که به حد کافی هستند، استفاده کنیم و توجه داشته باشیم که میل به فرزندآوری در بین جوانان وجود دارد.»


معاون مرکز آمار ایران در ادامه درباره علت کاهش نرخ رشد جمعیت که در این نشست مطرح شد، توضیح داد: «متغیرهای مختلفی در کاهش نرخ رشد جمعیت موثر بوده‌اند. شرایط اقتصادی موجب شد تا جوانان دیرتر ازدواج کنند و اگر ازدواج می‌کنند، فرزند اول را با تأخیر بیاورند و بین فرزندان نیز فاصله بیشتری بگذارند. همچنین تحولات فرهنگ و سیاست‌های جمعیتی گذشته مواردی هستند که باعث شدند میزان باروری در کشور کاهش پیدا کند، اما در این برهه که به دنبال افزایش باروری هستیم، فقط تغییر سیاست‌ها را داریم و فرهنگمان همان فرهنگ تغییرنیافته سال‌های اخیر است.»


۱۵‌درصد دهه شصتی‌ها ازدواج نمی‌کنند


به گزارش مهر، محمدجلال عباسی شوازی، استاد جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران و رئیس انجمن جمعیت‌شناسی ایران یکی دیگر از شرکت‌کنندگان در این میزگرد بود: «او به مطالعه‌ای که اخیرا انجام شده و نشان داده که چهار‌درصد خانواده‌ها بدون فرزند هستند، اشاره کرد: «براساس مطالعه‌ای که اخیرا انجام داده‌ایم، افراد بدون فرزند، در گذشته در حدود ۴‌درصد بوده‌اند که از این رقم، ۳‌درصد به نازایی طبیعی و یک‌درصد نیز به افراد ازدواج‌نکرده مربوط بوده است، اما در سال‌های اخیر، سهم مربوط به افراد هرگز ازدواج نکرده به حدود ٦‌درصد و سهم مربوط به نازایی طبیعی نیز به ۴‌درصد رسیده است. از این‌رو، درحال حاضر حدود ۱۰‌درصد زنان نسل ۱۳۵۰ که فرزندآوری آنها تکمیل شده، بدون فرزند هستند که در بین آنها، روند افزایشی سهم ازدواج‌نکرده‌ها مهم است. همچنین پیش‌بینی می‌شود در نسلی که در حدود ‌سال ۱۳۶۰ به دنیا آمده‌اند، آمار کسانی که ازدواج نمی‌کنند، به حدود ۱۵‌درصد افزایش یابد.»


انتهای پیام/

ارسال نظر