راه حلی برای دستیابی به خورشید، روی زمین
به گزارش گروه علم و فناوری آنا بهنقل از Wired، جوش هستهای یا پیوند دو اتم هیدروژن برای تبدیل به یک اتم هلیوم، آرزویی است که بشر 60 سال گذشته را صرف تلاش و پژوهش برای رسیدن به آن کرده است. این فرایند در هسته خورشید و دیگر ستارگان به طور دائم اتفاق میافتد و میلیاردها سال است که منشاء انرژی کائنات محسوب میشود اما ساختن یک خورشید مهارشده و بهره گرفتن از این منبع بینهایت انرژی، آرزویی در دوردست افق تکنولوژی بشر است.
مقالهای درباره نحوه مهار یکی از آثار جانبی راکتورهای جوش هستهای، امیدهای جدید برای آینده فراهم کرده است. صورت مساله این است که وقتی میخواهیم دو اتم هیدروژن را به پیوند یکدیگر درآوریم، باید به آنها انقدر سرعت بدهیم که پس از برخورد با هم، یکی شوند.
در این سرعت بالا، الکترونهایی آزاد میشوند که با سرعتی مافوق تصور به اطراف پراکنده خواهند شد و جریان آنها مرگبار و خارج از کنترل است. اکنون فیزیکدانان پیشنهاد کردهاند که تزریق یونهایی از اتمهای خنثی مانند نئون و آرگون به داخل توکامک (راکتور جوش هستهای) موجب میشود که الکترونها در برخورد با این یونها سرعت خود را ازدست بدهند و آرام گیرند.
انرژی آزاد شده از جوش هستهای آنقدر زیاد است که وقتی راکتوری موفق به انجام آن شود، با چند مولکول هیدروژن میتواند سالها انرژی مورد نیاز یک شهر بزرگ یا کشوری را تأمین کند و به همین دلیل یکی از آرزوهای استراتژیک انسان محسوب میشود اما پژوهشگران فعال در این حوزه معتقدند که سفر انسان به مریخ، دستیافتنیتر از جوش هستهای روی کره زمین است و برای رسیدن به این آرزو، هنوز راهی بسیار طولانی در پیش است اما گامهای کوچک نیز ما را به این مقصد نزدیکتر خواهد کرد.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/