جایگزینی عصاره گیاهی با حلالهای شیمیایی در سنتز نانوذرات طلا
به گزارش آنا به نقل از روابط عمومی ستاد نانو، روشهای شیمیایی مختلفی برای سنتز نانوذرات طلا گزارش شده و مصرف این ذرات را افزایش داده است. این روشها، مشکلاتی از جمله آلودگی محیط زیست و پیچیدگی سنتز را با خود به همراه دارند. در این مطالعه، امکان استفاده از عصاره برگ استویا، برای کاهش یونهای طلا به شکل نانوذرات اتمی بررسی شده است.
دکتر بابک صادقی گرمارودی، در خصوص مزیتهای روش پیشنهادی گفت: «عدم استفاده از روشهای شیمیایی در سنتز نانوذرات طلا و کمک به حفظ محیط زیست در جهت اهداف شیمی سبز، از مهمترین فواید استفاده از روش پیشنهاد شده در این طرح است. علاوه براین، به دلیل وفور گیاه استویا در کشور، هزینههای تولید نیز کاهش خواهد یافت.»
به گفته این محقق، عصاره گیاه استویا که نقش عامل کاهنده و پایدار کننده را دارد، زیست سازگار است. در کنار این خصوصیت، ساده بودن روش نیز، امکان بیوسنتز سریع نانوذرات طلا را با اندازههای مختلف به راحتی فراهم میکند.
از آنجایی که خاصیت میکروب کشی نانوذرات طلا به خوبی اثبات شده است، از این ماده میتوان در صنایع شوینده، صنایع بستهبندی، ساخت داروهای پزشکی استفاده کرد.
صادقی گرمارودی در ادامه به مقایسه نانوذرات تولید شده در این طرح با روشهای متداول پرداخت و افزود: «نانوذرات طلا پایدارشده با
عصاره گیاه استویا که نقش عامل کاهنده و پایدارکننده را دارد، زیستسازگار است. در کنار این خصوصیت، ساده بودن روش نیز، امکان بیوسنتز سریع نانوذرات طلا را با اندازههای مختلف به راحتی فراهم میکند |
عصاره گیاهی (گیاه استویا)، بیش از نانوذرات پوشیده شده با پایدارکنندههای شیمیایی (پلیمرها)، توسط سلولها جذب میشوند. این پدیده به این دلیل است که نانوذرات پایدار شده توسط عصاره گیاهی، حاوی پروتئینها و فیبرهای متنوعی روی سطح خود هستند. در این حالت احتمال ورود به سلولها، از طریق گیرندههای چندگانه پروتئین، در مقایسه با گیرندههای دوگانه پروتئین و پلیمر شیمیایی، بیشتر است. بنابراین انتظار میرود به کمک این نتایج بتوان انتقال پروتئین و داروها به سلول را با تغییر شکل و اندازه نانوذرات متصل به آنها تنظیم کرد.»
این نانوذرات با روشهای مختلف از جمله طیف سنجی UV-VIS، طیف سنجی FT-IR، پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مشخصهیابی شدهاند. آزمایش میکروسکوپ الکترونی نشان داده که نانوذرات طلای سنتز شده، کروی و دارای توزیع یکنواخت بوده و اندازه آن در محدوده 5 تا 20 نانومتر است. الگوی پراش اشعه ایکس نیز نشان از خلوص بالای نانوذرات طلا داشت.
این تحقیقات حاصل همکاری دکتر بابک صادقی گرمارودی، دکتر بابک باباخانی، اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن و محبوبه محمدزاده، کارشناس ارشد فیتوشیمی این دانشگاه است.
انتهای پیام/