تاجری که سر جنگ دارد/ 150 روز مقابله ترامپ با ایران
گروه بینالملل خبرگزاری آنا، سمیرا امیر چخماقی: پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016، تحلیلگران ایرانی را درباره پیامدهای دولت او بر منافع منطقهای ایران به دو دیدگاه رهنمون میکرد: گروهی که معتقد بودند او رئیسجمهوری به شدت رادیکال علیه ایران خواهد بود و گروهی دیگر با تاکید بر تاجر مسلک بودن ترامپ میگفتند که امکان معامله با او وجود دارد.
حالا پس از تقریبا 5 ماه ورود ترامپ به کاخ سفید بسیار بعید است که گروه دوم همچنان بر صحت دیدگاه خود اصرار داشته باشند. ترامپ که در دوران تبلیغات انتخاباتی، توافق هستهای ایران را بدترین توافق شکل گرفته در تاریخ میدانست و دولت اوباما را برای چنین توافقی بارها مورد نکوهش قرار داد، مقابله با ایران را در همان ماه اول ریاست جمهوری آغاز کرد و برای پیشبرد این روند در طول 150 روز گذشته از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است. در گزارش حاضر مجموعه ای از تلاش دولت دونالد ترامپ برای رویارویی با ایران در طول 5 ماه از ورود او به کاخ سفید را میخوانید.
اولین دستور ترامپ علیه ایران
کمتر از یک ماه بعد از استقرار در دولت، دونالد ترامپ دستورالعملی اجرایی را امضاء کرد که بر اساس آن اتباع هفت کشور مسلمان از جمله ایران تا سه ماه نتوانند وارد آمریکا شوند. هر چند این دستور ترامپ، در وهله اول با اعتراضات گسترده داخلی و جهانی مواجه شد و در نهایت نیز با حکم قاضیهای فدرال آمریکا به حالت تعلیق در آمد اما اهداف عملی ترامپ برای مقابله با ایران را نمایان کرد.
تعلیق اولین فرمان، ترامپ را از آنچه به دنبالش بود ناامید نکرد. چند هفته بعد، او در فرمان تازهای و در حالی که این بار با حذف عراق، شش کشور را در لیست ممنوعیت مهاجرتی قرار داد، بار دیگر اتباع ایرانی را از ورود به خاک آمریکا محروم کرد.
بیانیه ضد ایرانی مشاور جنجالی
آزمایش موشکی تهران که مقامات جمهوری اسلامی بارها تأکید کردند که با توافق هستهای و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد در تناقض نیست و تنها اهداف دفاعی ایران را تأمین میکند و حتی شواری امنیت و دیگر اعضای 1+5 نیز نتوانستند استدلالی برای نقض آن بیان کنند، بهانه تازهای شد برای کاخ سفید تا بار دیگر بتواند با ایران مقابله کند.
در تاریخ 2 فوریه (14 بهمن) کاخ سفید، تهران را به دلیل آزمایش موشکی در لیست on notice)) یا «خطرناک» قرار داد و اعلام کرد که این اقدام به منظور بررسی چگونگی پاسخدهی و در نظر گرفتن وضعیت تهاجمی علیه ایران است.
هر چند که مایکل فلین مشاور جنجالی امنیت ملی ترامپ که چندی بعد نیز به ظن ارتباطات پنهانی با روسیه از کار کنار رفت، در بیانیهای که به این منظور منتشر کرد هیچ اشارهای به اینکه ایران از چه نظر تهدیدی برای آمریکا محسوب میشود، نداشت اما مشخص کرد که بخشی از شعارهای تهاجمی که دولت در تاریخ 20 ژانویه (1 بهمن) سر داده است مربوط به روشهای رودررویی با ایران است.
فلین در این بیانیه خود مدعی شد که ایران به جای تقدیر از آمریکا به دلیل توافق هستهای «اکنون جسورتر شده است.»
تحریم های وزارت خزانهداری آمریکا
رئیسجمهوری آمریکا برای ادامه راه مقابله با ایران و در ادامه اقدامات اجرایی برای رودرویی با تهران، پای وزارت خزانهداری را به میدان کشید به طوری که این وزارتخانه در طول 150 روز گذشته در سه مرحله تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال کرده اشت.
وزارت خزانه داری آمریکا در اولین تحریم خود در 3 فوریه ( 15 بهمن) 25 شخصیت حقیقی و حقوقی ایران را به بهانه انجام آزمایش موشکی به فهرست تحریمهای آمریکا علیه ایران افزود.
آمریکا این اقدام را دوبار دیگر در ماه آوریل و می (فرودین و اردیبهشت) به بهانه حمایت ایران از تروریسم تکرار کرد.
خزانهداری آمریکا در بیانیه آوریل (فروردین) خود اعلام کرد سازمان زندانهای تهران و سهراب سلیمانی از مقامهای ارشد سازمان زندانها را به فهرست سیاه تحریمی خود اضافه کرده است.
دولت آمریکا در 28 اردیبهشت ماه (می) در حالی که چارهای جز تمدید تعلیق تحریمهای هستهای ایران بر اساس توافق برجام برای ۳ ماه دیگر نداشت، همزمان با اعمال تحریمهای جدید وزارت خزانهداری تلاش کرد تا نمایش دشمنی دولت تازه کار ترامپ را با ایران تکمیل کند. مجازاتهای جدید علیه تهران بار دیگر به بهانه فعالیتهای موشکی وضع و 7 شخص حقیقی و حقوقی ایرانی و چینی را به ادعای دست داشتن در فعالیتهای موشکی بالستیک جمهوری اسلامی در فهرست تحریمهای آمریکا قرار داد.
در فهرست جدید تحریمی در رابطه با برنامه موشکی ایران، نام مرتضی فراستپور و رحیم احمدی از مقامهای وزارت دفاع ایران و یک تبعه چینی بهنام روان رولینگ وجود داشت و وزارت خزانهداری آمریکا نام سه مؤسسه چینی شانگهای نورث بیگینز اینترنشنال، شانگهای گنگ کوان ترید و شانگهای نورث ترانسوی اینترنشنال را همراه با شرکت ایرانی متین صنعت نیکاندیشان در فهرست خود قرار داد.
تندگویی ترامپ در ریاض و تلآویو
اما در میان اقدامات و اظهارات ضد ایرانی ترامپ، نمیتوان اولین سفر خارجی او را نادیده گرفت. رئیس کاخ سفید که سفرهای رسمی خود به خارج از کشور را با سفر به ریاض و تل آویو آغاز کرد برای خشنود کردن هم پیمانان منطقهای خود از تندترین الفاظ علیه ایران استفاده کرد.
او پس از دیدار با سران شورای همکاری خلیجفارس و دیگر رهبران کشورهای مسلمان منطقه، در سخنان خود ایران را به برهم زدن ثبات منطقه متهم کرد.
ترامپ، ایران را به حمایت از گروههای افراطگرا متهم کرد و مدعی شد تهران خرابی و بینظمی را در منطقه رواج میدهد.
رئیسجمهوری آمریکا از سران کشورهای عربی و منطقه خواست با یکدیگر متحد شده و ایران را منزوی کنند تا به گفته وی تهران با جریان برقرار کننده صلح، همکاری کند.
ترامپ در اسرائیل نیز در نشستی خبری با رووین ریولین، رئیس رژیم اسرائیل مدعی شد «ما با تهدیداتی مانند داعش و از سوی کشورهایی مانند ایران روبرو هستیم.»
او در ادامه این ادعاهای خود گفت که نباید به ایران اجازه دستیابی به سلاح هستهای را داد. ایران باید حمایت و آموزش تروریستها و شبه نظامیان را متوقف کند.
راه دراز تحریمهای جدید ایران
مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه 25 خرداد طرح تحریم جدید ایران را با 98 رأی مثبت و 2 رأی منفی تصویب کرد. بر اساس این طرح که بار دیگر به بهانه «مقابله با اقدامات بیثباتکننده ایران» به تصویب رسیده است ، دولت آمریکا ظرف مدت 90 روز، باید تحریمهای جدیدی علیه افراد و نهادهای فعال در توسعه برنامههای موشکی ایران تصویب کند.
همچنین بر اساس یکی دیگر از طرحها، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهطور مستقیم تحت تحریم قرار خواهد گرفت. در صورت تصویب، این اولین بار خواهد بود که سپاه تحریم میشود. آمریکا پیشتر در سال 2007 نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تحریم کرده بود.
از سوی دیگر براساس این طرح، افراد مرتبط با برنامه موشک بالستیک ایران و کسانی را که با آنها معامله دارند مورد تحریم قرار میگیرند و کلیه افرادی که در فروش، تأمین قطعه، تعمیر و انتقال تانک، خودروی زرهی، تسلیحات با کالیبر بالا، هواپیماهای جنگی، بالگردهای تهاجمی، کشتی، موشک و سامانههای موشکی به ایران، نقشآفرین باشند، توسط رئیسجمهوری مورد تحریم قرار میگیرند و دارایی آنها توقیف میشود.
طرحی که سنا روز پنجشنبه آن را تصویب کرد باید در کنگره نیز به رأی گذاشته شود و در صورتی که میزان آرای مثبت به این طرح در مجلس نمایندگان نیز به میزانی باشد که قدرت وتو را از ترامپ بگیرد، باید دید اقدام بعدی رئیسجمهوری آمریکا در برابر طرحی که از یک سو امضای تحریم علیه ایران را که قول آن را به بسیاری از متحدان منطقهای خود داده است، پیش رویش قرار میدهد و از سوی دیگر تحریم روسیه که جدای از اخبار و شایعات درباره دوستی پشت پرده دولت ترامپ با مسکو، واکنش تند کرملین را به دنبال خواهد داشت، چه خواهد بود.
انتهای پیام/