صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۰۵ - ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام کرد:

ثبت حریم‌های مناطق تاریخی وضعیت خوبی ندارد

نشست خبری محمدحسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امروز-28 اردیبهشت ماه- در هفته میراث فرهنگی در کاخ گلستان برگزار شد.
کد خبر : 18645

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، طالبیان گفت: «این هفته که هفته میراث فرهنگی نام‌گذاری شده است، از نظر ما آغاز سال میراث فرهنگی محسوب می‌شود.»


وی با اشاره به نقش موزه برای جامعه پایدار افزود: «شعارها به ما کمک می کند تا راه و هدف خود را بهتر پیدا کنیم.»


طالبیان تاکید کرد: «آنچه مسلم است حوزه میراث فرهنگی تلاش کرده آنچه ذاتش و واقعیت جامعه است را توضیح دهد. امسال سال همدلی و هم‌زبانی مردم با دولت است و شاید این بهترین عنوان برای این شعار باشد که چطور موزه‌ها در تعاملات اجتماعی قرار می‌گیرند بنابراین آموزش، ظرفیت‌سازی و موضوعاتی که در جامعه وجود دارد برای ما در اولویت دارد.»


ایجاد موزه‌های جدید


وی درباره ایجاد موزه‌های جدید عنوان کرد: «موزه‌ها باید بهینه‌‌سازی شود و برای ایجاد موزه خصوصی تشویق‌هایی انجام شود که در این باره ما طبق هدفی که در پیش گرفته ایم مراحل را یکی پس از دیگری پشت سر می‌گذاریم. ما معتقدیم می توانیم از سرمایه‌ای که داریم برای احیای فضاهای تاریخی استفاده کنیم. چرا موزه جدید بسازیم که تا ۲۰ سال راه اندازی نشود؟ برای مثال دو مجموعه تاریخی در خوزستان وجود دارد که ما در انتظار توافق آن هستیم تا بتواند به عنوان مجموعه تاریخی مرمت و احیا و مورد بهره‌برداری قرار گیرد. در استان اصفهان نیز تلاش ما بر این است که مجموعه کارخانه ریسباف در استان اصفهان به دولت برگردد و در اختیار موزه منطقه‌ای قرار گیرد. همچنین وزارت راه و شهرسازی نیز تملک آن را به عهده بگیرد.»


طالبیان درباره دیگر موزه‌های استان ها تشریح کرد: «ما فکر می کنیم موزه در توسعه فرهنگی ایران و تعاملات اجتماعی تاثیرگذار است. موزه فرش تبریز نیز با این نگاه در مدت دو تا سه سال آینده راه‌اندازی می‌شود. از آنجا که این طرح در اولویت‌های ما قرار دارد، امسال بیش از یک میلیارد تومان بودجه برای آن در نظر گرفته ایم. همچنین برای موزه مفاخر هم به روش جدیدی اندیشیده‌ایم و احتمالاً مجموعه موزه مشاهیر و منطقه‌ای تجمیع شود. برای موزه کرمانشاه نیز با استانداری توافق کرده‌ایم و قرار است چیزی حدود 6 میلیارد تومان آن توسط ما و 3 میلیارد از سوی استان هزینه شود.»


ثبت حریم مناطق تاریخی


معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همچنین افزود:‌ «ما در حوزه ثبت و حریم، وضعیت خوبی نداشتیم اگرچه در ثبت جهانی بیشتر از دیگر حوزه‌های سازمان موفق بوده‌ایم ولی بحث حریم وضع بغرنجی دارد. جریان کارشناسی ثبت نیز به تازگی راه افتاده و کارگاه ظرفیت‌سازی نیز در موضوع عرصه و حریم را برپا خواهیم کرد تا استان‌ها با آموزش بهتر بتوانند کارشان را انجام دهند.»


وی ادامه داد: «بحث تعیین دو تا سه‌ هزار حریم در شورای عالی امروز صبح مطرح شد و وظیفه‌ای بر عهده سازمان میراث فرهنگی محول شد. همچنین ما خواستیم دستورالعمل برای حریم منظری شکل گیرد و با وجود تنوع مناطق فرهنگی دستورالعملی ارائه شود تا شهرهای تاریخی بتوانند حریم منظری‌شان را تعیین کنند.»


طالبیان ادامه داد: «با توجه به اشتراکات موجود با دیگر سازمان‌ها، نهادها و مدیریت شهری و شهرداری‌ها در حال برقراری تعامل دوسویه هستیم؛ برای مثال در شهر یزد به ایجاد استاندارد و پلان مدیریت و هم‌گرایی با دستگاه‌ها مشغول هستیم تا پرونده جهانی یزد آماده شود.»


نمایشگاه‌های خارجی


وی در خصوص انتقال اشیای نفیس برای نمایش در دیگر کشورها به مجسمه پنلوپه غمگین اشاره کرد و در ادامه تاکید کرد: «ما سعی داریم در قبال نمایشگاه‌هایی که در دیگر کشورها برگزار می‌شود نمایشگاه در ایران داشته باشیم و همانطور که نمایشگاهی با ارائه اشیای ما در کشورهای خارجی نمایش داده می‌شود در ایران نیز این امر تحقق پذیرد.»


تپه‌های تاریخی چغامیش


طالبیان همچنین درباره وقایع اخیر تپه‌های تاریخی چغامیش تشریح کرد: «در سفر بودم که این خبر را به من دادند و در آغاز فکر کردم ممکن است تپه چغامیش تسطیح شده باشد و کشاورزان در اطراف آن فعالیت‌هایی کرده باشند و مجموعه میراث خوزستان در این زمینه خوب عمل نکرده باشد بنابراین موضوع را به مدیر کل استان پیگیری کردم و آنها گفتند که تپه فضیلی ۲ تسطیح شده است در این زمان گفتم حتی اگر تپه ماهور در آن محدوده تسطیح شده باشد باید به دادگاه درباره این تخریب شکایت شود .»


وی افزود: با پیگیری شکایت گروه هایی از آنجا بازدید کردند و گفتند که کشاورز اعلام کرده در قبال این کار پول پرداخت کرده است. با دکتر چوبک رئیس پژوهشکده باستان شناسی صحبت کردم قرار شد شخصا در این محوطه حضور یابد. از سوی دیگر ما تیمی را برای بازرسی از آنجا آماده کردیم ولی به تعطیلات خوردیم با این حال این تیم قرار است سه شنبه صبح از آن منطقه بازدید کند.»


تخریب میراث فرهنگی


فرهاد نظری مدیر کل ثبت آثار تاریخی نیز عنوان کرد:‌ «این مشکل است که آثار تاریخی ثبت شده در فهرست میراث ملی تخریب می‌شوند و تبعات آن به گردن میراث فرهنگی می‌افتد چون حریم آنها ثبت نیست و در ما نحوه قانون‌گذاری مشکل داریم که البته به پیشنهاد سازمان در تلاش هستیم با همکاری معاونت حقوقی این امر تحقق پذیرد.»


وی افزود: «جرایم میراث فرهنگی جرایم خصوصی تلقی می شود و باید حتماً شاکی از آن شکایتی به مراجع قانونی ارائه کند وگرنه مورد پیگیری قرار نمی‌گیرد در حالی که باید به عنوان جرم عمومی در نظر گرفته شود چون میراث فرهنگی بیت المال است.»


حریم شوش


وی درباره حریم شوش تصریح کرد: «عرصه و حریم و ضوابط حفاظتی شهر تاریخی شوش آخر هفته گذشته ابلاغ شد. محدوده در نظر گرفته شده برای آن محدوده حداکثری است و ۷۰۰ هکتار برای آن در نظر گرفته شده است. اراضی حسین آباد که در تصرف ما نیست جزو عرصه قرار گرفته است و حدفاصل کاخ اردشیر و محوطه اصلی شوش نیز به همین شکل است . زمین‌های شرق محوطه که به زمین ورزشگاه معروف است جزو عرصه بلافصل است و ضوابط آن متضمن ارزش های میراث فرهنگی شوش است.»


انتهای پیام/

ارسال نظر