صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۳۷ - ۱۶ خرداد ۱۳۹۶

واکنش‌های جهانی به بحران قطر

قدرت‌های بزرگ جهان عرب روز گذشته (دوشنبه) روابط خود را با قطر به اتهام آنچه که حمایت این کشور از گروه‌های تروریستی خوانده شده است، قطع کردند.
کد خبر : 185079

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از رویترز، قطع روابط قدرت‌های جهان عرب با قطر دو هفته پس از آن انجام می‌شود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در کنفرانس ریاض از کشورهای اسلامی و عربی خواست تا به مبارزه با تروریسم برخیزند. در این راستا، عربستان، مصر، امارات و بحرین در اقدامی هماهنگ روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند و در جبهه‌‌ای مشترک، دولت (در تبعید) یمن، حکومت شرق لیبی و مالدیو به آن‌ها پیوستند.


قطر، این کشور حوزه خلیج فارس با 2.5 میلیون نفر جمعیت با محکوم کردن این اقدامات آن را مستند بر اکاذیبی خواند که خواهان تندرو جلوه دادن دوحه و حمایت این کشور از گروه‌های افراط‌گرا هستند.


واکنش قطر به تهدیدها


محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، وزیر امور خارجه قطر در گفت‎وگو با وب‌سایت شبکه الجزیره اعلام کرد که روابط دوحه با نهادهای دولتی آمریکا در سطح بالایی قرار دارد و با فشار نهادهای غیر رسمی تندرو تحت شعاع قرار نمی‎گیرد.


عبدالرحمن آل‌ثانی تاکید کرد که قطع روابط با دوحه روی روند طبیعی زندگی مردم قطر تاثیری نخواهد داشت.


وزیر امور خارجه قطر با تاکید بر اینکه هجمه بی‌سابقه‎ای علیه قطر شکل گرفته است، افزود: «تماس‌های زیادی از کشورهای دوست برای همبستگی با دولت قطر انجام گرفته است. متاسفانه از داخل خود شورای همکاری خلیج (فارس) تیرها و نیزه‎هایی برای هدف قرار دادن ما پرتاب شده است.»


از سوی دیگر سه کشور حوزه خلیج فارس راه‌های ارتباطی خود را با قطر بستند و به مسافران و اتباع خود در قطر دو هفته مهلت دادند تا از این کشور خارج شوند. همچنین عربستان، بحرین و مصر برای هواپیماهای خطوط هوایی قطر در حریم هوایی خود ممنوعیت پرواز ایجاد کردند.


همچنین امارات و عربستان صادرات شکر سفید را به قطر ممنوع کردند که این اقدام در ماه رمضان می‌تواند برای مصرف‌کنندگان قطری مشکل‌ساز باشد. برخی منابع گزارش کرده‌اند که مردم قطر علاوه بر حمله به بازارها، به ذخیره کردن مواد غذایی و مایحتاج خود در خانه روی آورده‌اند.


قطر حدود 80 درصد نیازهای غذایی خود را از کشورهای بزرگ حوزه خلیج فارس تامین می‌کند.


تحلیلگر آمریکایی: توازن قوا در منطقه بر هم خورده است


جان مارک ریکلی، رئیس دفتر تحلیل مخاطرات جهانی مرکز سیاست و امنیت ژنو درباره بحران به وجود آمده در روابط میان قطر با کشورهای حوزه خلیج فارس گفت:‌ «ما اکنون با ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا شاهد بر هم خوردن توازن قوا در حوزه خلیج (فارس) هستیم؛ چرا که ترامپ به شدت مخالف افزایش قدرت نفوذ ایران در منطقه است.»


وی افزود: «ترامپ کاملا پشت سر ابوظبی و ریاض قرار گرفته است؛ دو کشوری که خواهان یک راه‌حل میانه برای حل تنش در روابط با ایران یا اسلام سیاسی‌ای که اخوان‌المسلمین داعیه‌دار آن است، نیستند.»


همچنین در واشنگتن، یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت: «واشنگتن خواهان حل سریع اختلافات است و نمی‌خواهد شاهد یک شکاف دائمی میان کشورهای حوزه خلیج (فارس) باشد.»


یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا در این‌باره تصریح کرد:‌ «همه شرکای ما در خلیج (فارس) برای ما بی‌نهایت مهم هستند و ما خواهان حل مسالمت‌آمیز و فوری اختلافات هستیم.»


یونان حافظ منافع مصر در قطر شد


به گزارش پایگاه خبری العالم، دستگاه دیپلماسی یونان از تماس تلفنی نیکوس کوتزیاس، وزیر امور خارجه این کشور و سامح شکری، همتای مصری وی خبر داد.


طبق بیانیه وزارت امور خارجه یونان، در این تماس تلفنی مصر از آتن خواسته است که به‌عنوان حافظ منافع قاهره در قطر وارد عمل شود و طرف یونانی نیز با این درخواست موافقت کرده است.


وزارت امور خارجه یونان اعلام کرد، این کشور در خدمت همه جناح‌ها است تا به هر شیوه ممکن به تحقق همکاری و ثبات منطقه‌ای کمک کند.


واکنش‌های جهانی به تنش‌های منطقه‌ای


خبرگزاری روسیاالیوم گزارش کرد: «ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و رجب طیب اردوغان، همتای ترکیه‌ای‌اش در تماسی تلفنی بحران قطر را بررسی کردند و از همه طرف‌ها خواستند برای حفظ ثبات منطقه به مذاکره روی آورند.


طبق بیانیه وزارت امور خارجه روسیه، مسکو به شدت نگران تنش جدید در جهان عرب است و لاوروف خواستار حل اختلافات روی میز مذاکره و احترام متقابل شد.


همچنین طبق گزارش وب‌سایت شبکه الجزیره، شیخ تمیم بن حمد آل‌ثانی، امیر قطر و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه امروز (سه‌شنبه) درباره بحران به‌وجود آمده برای قطر به صورت تلفنی گفت‌وگو کردند.


رئیس‌جمهوری ترکیه در این تماس تلفنی بر همبستگی آنکارا با دوحه به‌دنبال قطع روابط دیپلماتیک برخی کشورهای عربی با قطر تاکید کرد.


روسیاالیوم گزارش کرد: «سازمان همکاری اسلامی تحولات مربوط به قطع ارتباط تعدادی از کشورها با قطر را از نزدیک دنبال می‌کند.»



در بیانیه این سازمان آمده است: «نشانه‌ها و ادله‌‌ای وجود دارند که نشان دهنده انجام اقدامات خصمانه از سوی قطر علیه شورای همکاری خلیج (فارس) هستند. قطر باید به تعهدات گذشته خود در چارچوب شورای همکاری خلیج (فارس) پایبند باشد و حمایت‌هایش از گروه‌های تروریستی متوقف کند.»


فارس گزارش کرد: «هیات دولت عربستان امروز (سه‌شنبه) در بیانیه‌ای اعلام کرد که تصمیم به قطع روابط دیپلماتیک کشورهای عربی با قطر به‌دلیل پایبند نبودن دوحه به قوانین شورای همکاری خلیج (فارس) است که به صورت علنی و یا مخفیانه نقض می‌‏شود.»


در بیانیه آمده است که اعلام قطع روابط تعدادی از کشورهای عربی با دوحه برای حفاظت از وحدت امت عربی است.


هیات دولت عربستان تاکید کرد که دوحه در سیاست‎های خود از گروه‎‌های تروریستی و فرقه‎ای متعدد حمایت می‎کند و همین عامل باعث می شود که امنیت عربستان هدف قرار بگیرد.


واکنش دولت سودان


خبرگزاری رسمی سودان (سونا) گزارش کرد وزارت امور خارجه سودان اعلام کرد: «از همه طرف‌ها می‌خواهیم خویشتنداری کنند و در راستای حل اختلاف‌ها بکوشند.»


طبق این گزارش، این وزارتخانه پیشنهاد کرده است که میان همه طرف‌ها میانجیگری کند تا آرامش و آشتی برقرار شود.


اعلام آمادگی قطر برای حل اختلاف با عربستان


به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از وب‌سایت شبکه العربیه، محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، وزیر امور خارجه قطر اعلام کرد: «دوحه آماده پذیرش تلاش‌ها برای میانجی‌گری در راستای کاهش تنش است.»


وی با بیان اینکه دوحه اقداماتی که باعث افزایش تنش شود انجام نخواهد داد، افزود:‌ «اختلافات باید با گفت‌وگو حل شود.»


وزیر امور خارجه قطر پیشتر در گفت‎وگو با وب‌سایت شبکه الجزیره اعلام کرده بود که روابط دوحه با نهادهای دولتی آمریکا در سطح بالایی قرار دارد و با فشار نهادهای غیر رسمی تندرو تحت شعاع قرار نمی‎گیرد.


عبدالرحمن آل‌ثانی تاکید کرد که قطع روابط با دوحه روی روند طبیعی زندگی مردم قطر تاثیری نخواهد داشت.


وزیر امور خارجه قطر با تاکید بر اینکه هجمه بی‌سابقه‎ای علیه قطر شکل گرفته است، افزود: «تماس‌های زیادی از کشورهای دوست برای همبستگی با دولت قطر انجام گرفته است. متاسفانه از داخل خود شورای همکاری خلیج (فارس) تیرها و نیزه‎هایی برای هدف قرار دادن ما پرتاب شده است.»


تماس‌های اردوغان با رهبران منطقه برای حل بحران قطر


به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از رویترز، منابعی در دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه اعلام کردند: «رجب طیب اردوغان در این تماس‌های تلفنی بر اهمیت صلح و ثبات منطقه‌ای و همچنین لزوم تمرکز بر محور دیپلماتیک و گفت‌وگو برای حل تنش کنونی در روابط میان قطر با کشورهای حوزه خلیج (فارس) تاکید کرد.»


ترکیه روابط خوبی با قطر و همچنین برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس دارد و نعمان قورتولموش، معاون نخست‌وزیر ترکیه روز گذشته (دوشنبه) اعلام کرد آنکارا می‌خواهد به حل اختلافات کمک کند.


پیام سعودی‌ها به ملت قطر


وب‌سایت شبکه اسکای‌نیوز عربی گزارش کرد وزارت امور خارجه عربستان پس از قطع روابط دیپلماتیک این کشور با قطر، چهار پیام توئیتری را با عنوان «پیام دوستی و محبت به ملت قطر» فرستاد.


وزارت امور خارجه این کشور در پیام‌هایش با تاکید بر اینکه عربستان حامی ملت قطر و امنیت و ثبات آن خواهد بود، اعلام کرد: «عربستان به مهیا کردن همه تسهیلات و خدمات به حجاج و زائران قطری متعهد و پایبند است.»


این وزارتخانه سعودی افزود: «ملت قطر همان امتداد طبیعی و اصیل برادرانشان در عربستان هستند و خروج شهروندان قطری از عربستان و منع ورودشان به این کشور به دلایل امنیتی و پیشگیرانه است.»


در همین حال رویترز گزارش کرد وزارت امور خارجه فرانسه با انتشار بیانیه‌ای خواستار حل تنش میان کشورهای حوزه خلیج فارس از راه گفت‌وگو شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر