صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۴ - ۱۴ خرداد ۱۳۹۶

رژیم غذایی دلیل اصلی شکل عجیب و غریب منقار غازها و اردک‌هاست

نتایج مطالعات اخیر نشان می‌دهد، رژیم غذایی اردک، غاز و دیگر پرندگان دریایی نیروی تکاملی اصلی در نحوه شکل‌گیری منقار آنهاست.
کد خبر : 184751

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از futurity، ارون اولسن، محقق بخش محیط زیست و زیست شناسی تکاملی از دانشگاه بروان، در این باره می‌گوید: «پرندگان دریایی به نسبت پرندگان دیگر دارای منقارهای جالب توجهی هستند. منقار آنهاخمیده و دارای شکل‌های متنوعی است».


اولسن به دنبال دلایل پشت پرده این تنوع است. وی انتظار داشت که رژیم غذایی نقش اساسی را در این میان بازی کند اما به جای مقایسه ساده انواع رژیم غذایی با اندازه‌های ضخامت منقار پرندگان، که اکثر دانشمندان علوم طبیعی پیش از این انجام داده‌اند، وی مشغول به تجزیه و تحلیل دقیق‌تری شد.


اولسن به بررسی و اندازه‌گیری فرم سه‌بعدی 136 منقار از پرندگان دریایی، شامل 51 گونه و 46 سرده، پرداخت؛ دو مورد از گونه‌ها از پرندگان انقراض یافته بودند. قدمت یکی از فسیل‌ها، کهن غازان، به 10 میلیون سال پیش بازمی‌گردد.


سپس اولسن این اندازه‌گیری‌ها را با داده‌های دقیقی که وی درباره رژیم غذایی هر پرنده انجام داده بود، جفت سازی کرد. اگر رژیم غذایی و شکل منقار کوچک‌ترین ارتباطی با یکدیگر داشته باشند، نمودار ریاضی همبستگی پایین را نشان می‌دهد.


اولسن می‌گوید: «در این آنالیز الگوهای همبستگی میان دو پایگاه اطلاعاتی مورد بررسی قرار گرفت».



اما نتایج ریاضی یک رابطه قوی میان اولویت رژیم غذایی و شکل منقار نشان داد که به گفته اولسن از نظر فیزیکی کاملا منطقی است.


اردک‌ها که در درجه اول از دانه‌ها و حشرات کوچک آبی تغدیه می‌کنند، دارای منقار نسبتا بلند با نوک پهن هستند که می‌تواند مقدار زیادی غذا از آب به دست آورد. غازها که تکامل یافته‌ تا برگ‌ها و ریشه‌های گیاهان را ترجیح بدهند، دارای منقارهای کوتاه‌تر و باریک‌تری هستند که به غازها اجازه می‌دهد گیاهان را راحت‌تر هرس کنند.


به گفته اولسن، این همبستگی چنان قوی است که احتمالا رژیم غذایی قوی‌ترین دلیلی است که منقارهای پرندگان دریایی به این شکل تکامل یافته‌اند.


پیش از این، محققان دلایل دیگری مانند تن آرایی و کاهش حررات بدن را دلیل شکل عجیب و غریب منقارهای این پرندگان می‌دانستند. اولسن معتقد است که تجزیه و تحلیل‌های وی بدین معنا نیست که عوامل مذکور نقشی در شکل‌دهی منقار پرندگان دریایی ندارد.


اولسن براساس اطلاعاتی که جمع‌آوری کرده بود و همچنین تحقیقات پیشین، نظریه را ارائه داده است مبنی بر اینکه اجداد اولیه اردک‌ها، غازها و پرندگان دریایی امروزی اردک گونه بودند. منقارهای غازگونه پدیده جدیداری است، با این حال این منقارها چندین بار در چندین محل تکامل یافته‌اند.



به گفته اولسن، بازسازی ریاضی که وی انجام داده است، پرندگان دریایی امروزی و اجداد اولیه آنها در شجره‌نامه فیلوژنتیک پرندگان دریایی (یا خانواده تکاملی) مورد بررسی قرار داده است. تجزیه و تحلیل فسیل کهن غازان نشان می‌دهد که منقارهای اردک گونه به احتمال زیاد شکل مورثی دارند.


علاوه براین، پیدایش گسترده چمن بعد از سرآغاز پرندگان دریایی اتفاق افتاده است؛ این امر نشان دهنده منشا دیراری برای غازها در شجره‌‌نامه پرندگان دریایی است.


اولسن گونه منقرض شده دیگری به نام غاز سرخس خوار موآ را مورد مطالعه قرار داد که مثال خوبی برای نشان دادن تغییر شکلی است که وی گمان می‌کند چندین بار در تاریخ تکاملی پرندگان دریایی رخ داده است.


نتایج تحقیقات دیگر حاکی از آن است که غاز سرخس‌خوار موآ دارای جدی اردک‌گونه‌ بوده است اما بعد از اینکه اجدادش سر از هاوایی درآورند، این موجود در گذر زمان ویژگی‌های غاز مانندی را تکامل داده تا با آخرین وضعیت گیاهخواری خود سازگار شود.


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

برچسب ها: هانا حیدری
ارسال نظر