در فصل گرما از جاذبههای طبیعی استان آذربایجان شرقی لذت ببرید + تصویر
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، استان آذربایجان شرقی ۲۰۰ کیلومتر با جمهوری آذربایجان و ۳۵ کیلومتر با ارمنستان از سمت شمال مرز مشترک دارد. این استان همچنین ۴۲۰ کیلومتر با استان آذربایجان غربی از سمت غرب و جنوب غرب، ۴۰۰ کیلومتر با استان اردبیل از سمت شرق و ۱۴۵ کیلومتر با استان زنجان از سمت جنوب هممرز است.
از ویژگیهای آب و هوایی این استان میتوان به این نکته اشاره کرد که آذربایجان شرقی محل اتصال دو رشته کوه مهم و اصلی کوههای البرز و زاگرس است و بلندترین نقطه آن، قله کوه سهند است.
کلانشهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی است که با صادرات فرش رتبه اول صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص داده است.
این استان علاوه بر صنایع دستی ارزشمند و قابل توجهش در سطح جهان، از جاذبههای طبیعی زیبایی نیز بهرهمند است. دشت فسیلی مراغه که بهشت فسیل شناسان مشهور است، از جمله مناطق دیدنی این استان است.
مراغه میلیونها سال قبل در دورۀ دوم و سوم زمین شناسی، قبل از فوران آتشفشان سهند محل استقرار و زندگی حیوانات عظیم الجثه بوده است. فسیلهای مکشوفه از 32 گونه پستانداران و 2 جنس پرندگان، دلیلی بر این نظریه است. بسیاری از فسیلهای کشف شده از این منطقه در دانشگاههای وین، اتریش، پاریس، لندن و لس آنجلس نگهداری میشود.
وسعت این منطقه به 40 هزار هکتار می رسد که مساحتی برابر 1026 هکتار آن توسط سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان «اثر طبیعی- ملی فسیلی مراغه» حفاظت میشود.
از مناطق دیدنی شهر مراغه «معبد مهر» است که زیر یک گورستان تاریخی قرار داشته است. شهرستان مراغه یکی از مراکز اصلی مهرپرستان (مهرپرستی دینی ایرانی بوده که پرستش خورشید از اجزای اصلی آن به شمار میرفته) بوده است.
کوهستان سهند
کوهستان سهند بخشی از رشته کوه البرز بوده و نمادی از طبیعت آذربایجان است. این کوهستان در برگیرنده 17 قله بالای 3000 متر استکه بلندترین قله آن، قوچ گلی داغ، با 3707 متر ارتفاع است.
بخشی از گردشگران استان آذربایجان شرقی کوهنوردانی هستند که هر ساله به این کوه سعود میکنند.
دریاچه ارومیه
در سالهای اخیر به دلیل احداث سدهای متوالی، رعایت نکردن حق آب دریاچه و بهرهبرداری بیرویه از آبهای زیرزمینی، دریاچه ارومیه با خطر خشک شدن مواجه شده و به همین دلیل گفته میشود که در صورت ادامه روند کمآبی دریاچه و خشکی آن بادهای نمکی نه تنها استانهای همجوار، بلکه بسیاری از استانهای دیگر از جمله تهران را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
در دریاچه ارومیه حدود 102 جزیره بزرگ و کوچک وجود دارد که از این تعداد پنج جزیره اسلامی (شاهی)، کبودان (قویون داغی)، اشک داغی، اسپیر و آرزو در محدوده سیاسی استان آذربایجان شرقی قرار دارند. همچنین از آبزیان دریاچه میتوان به گونهای سخت پوست با نام آرتمیا اشاره کرد. پرندههای شاخص آن پلیکان سفید، فلامینگو، چوب پا و آووست است. از بندر گلمانخانه میتوان با کشتی از دریاچه دیدن کرد.
جنگلهای ارسباران
جنگلهای ارسباران با وسعت حدود 72460 هکتاریاش از سال 1355 هجری شمسی به دلیل تنوع در پوشش گیاهی و گونههای جانوری به ویژه سیاه خروس که از پرندگان نادر دنیا است، از طرف یونسکو به عنوان ذخیرهگاه زیستکره معرفی شد.
این منطقه تحت تاثیر دو نوع اقلیم خزری از شمال شرق و اقلیم مدیترانهای از جنوب قرار داشته و به همین دلیل هم از آب و هوای متنوعی برخوردار است. سطح منطقه عمدتاً کوهستانی با پوشش گیاهی جنگلی، مراتع و علفزار بوده و دارای چشماندازهای طبیعی بسیار زیبایی است.
از جانداران ارسباران میتوان به کل و بز، خرس قهوهای، گراز، گرگ، سیاه گوش، روباه، خرگوش، پلنگ و 103 گونه پرنده اشاره کرد. قرارگیری منطقه آزاد ارس در این محدوده یکی دیگر از جاذبههای آن است.
تالاب قوریگل که از دیگر جاذبه طبیعی استان آذربایجان شرقی به شمار میرود، با شکل مثلثی وسعتی در حدود 200 هکتار دارد و در میان تپه ماهورها واقع شده است.
آب این تالاب شیرین بوده و ارتفاع آن از سطح آبهای آزاد 1890 متر است. این تالاب بسیار زیبا محیط مناسبی برای رشد 280 گونه گیاهی و 92 گونه از پرندگان آبزی از جمله پرندگان نادر و کمیاب مانند اردک سفید است.
اگرچه این تالاب به دلیل نزدیکی به کلان شهر تبریز و قرارگیری آن در مسیر ترانزیتی تهران-تبریز از جایگاه ویژهای در گردشگری برخوردار است اما فاقد تاسیسات و امکانات گردشگری است.
پارک حیات وحش مکیدی
منطقه جنگلی مکیدی دارای چمنزارهای زیبا و درختانی چون گردو، فندق، ذغالاخته و ... است که در آن گیاهان دارویی چون آویشن و بومادران به وفور یافت میشود. در این منطقه آلاچیقهایی برای اقامت موقّت مسافران ساخته شده که تفرجگاهی برای گردشگران است.
انتهای پیام/