صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مروری بر پرونده لغو کنسرت‌ها در سال‌های اخیر

علیرضا قربانی و گامی دیگر در مسیر آزادسازی برگزاری کنسرت‌ در خراسان رضوی

پرونده لغو کنسرت‌های قانونی موسیقی در برخی شهرها که دولت یازدهم به کررات با آن دست‌به گریبان بود، با اجرای سالار عقیلی و اخیرا علیرضا قربانی در مشهد، به چالش کشیده شده و هنردوستان خراسان رضوی امیدوارند بتوانند میزبان موزیسین‌های مطرح کشور باشند.
کد خبر : 182773

هادی حسینی‌نژاد، خبرنگار فرهنگی آنا- لغو برخی کنسرت‌های موسیقی در سال‌های اخیر، یکی از رویدادهای منفی و البته خبرساز در عرصه فرهنگ و هنر کشور بوده‌ است؛ اتفاقی که چندان ارتباطی به نوع موسیقی، خواننده و آهنگ‌ساز و نوازنده‌ها نداشته و کم‌وبیش دامن هر گروهی را گرفته است و از همه مهم‌تر لغو کنسرت‌ها تنها مربوط به دولت یازدهم نبوده است.


اگرچه اخبار لغو کنسرت خوانندگان (از کیهان کلهر، سالار عقیلی، علیرضا قربانی و شهرام ناظری گرفته تا خوانندگان پاپ از جمله فرزاد فرزین، بنیامین خسروی، محسن یگانه و...) از اقصی‌نقاط کشور شنیده شده‌است اما در این میان، شهر مشهد و استان خراسان رضوی، محوریت ویژه‌ای دارد؛ چراکه رویکرد آیت‌الله علم‌الهدی امام جمعه مشهد که گفته بود: «نباید در حریم حرم امام رضا(ع) مطرب بازی راه انداخت» جریان‌هایی را در برخی شهرهای دیگر در مقابله با برگزاری کنسرت‌ها برانگیخت.


نظر رئیس جمهوری و وزیر فرهنگ درباره کنسرت‌ها


ماجرای لغو کنسرت‌ها در خراسان رضوی، واکنش‌های فراوانی را با خود به همراه داشت. تا جایی که حسن روحانی رئیس دولت یازدهم در این باره گفت: «از نظر ما مرجع قانون است. وقتی دستگاهی به عنوان مرجع قانونی تجویز شده پس دخالت دیگران معنی ندارد. ما در زمینه فرهنگ معتقدیم که امور فرهنگی باید به اصحاب فرهنگ واگذار شود. فضا را باید کاملا به گونه ای ترسیم کنیم که هم برای تولید کنندگان و هم مصرف کنندگان شرایط فراهم باشد. از نظر ما مرجع، قانون است. وقتی دستگاهی به عنوان مرجع قانونی تجویز شده پس دخالت دیگران معنی ندارد. نباید دنبال اجتهاد شخصی بود. همه باید در چارچوب قانون باشیم و هر دستگاهی که باید مجوز صادر کند آن مجوز مورد احترام باشد. وقتی در چارچوب قانون مجوز برای یک کنسرت داده می شود و مردم می آیند بلیت می‌خرند؛ اینگونه دخالت‌ها تضییع حقوق مردم است قبل از اینکه تضییع اصحاب فرهنگ باشد. ما باید احساس کنیم ۲۴ خرداد ادامه دارد.»


علی جنتی وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز چندین نوبت اظهاراتی داشت. مثلا در واکنش به لغو کنسرت علیرضا قربانی در خراسان رضوی در سال 93 گفت: «متاسفانه با توجه به سلیقه های مختلفی که در برخی از شهرستان ها وجود دارد گاهی حساسیت‌های بی جایی از سوی مقامات قضایی و...دیده می شود که این برخوردها ناشی از این است که برخی فکر می‌کنند این کنسرت ها با ارزش‌های دینی متعارض باشد.»


وی درباره لغو مجوزهای رسمی برگزاری کنسرت‌ها در نقاط مختلف کشور نیز ‌اظهار کرد: «مواردی که مجوز داده می‌شود را استانداران، فرمانداران و نیروی انتظامی باید حمایت کنند و نگذارند افرادی خودسر باعث شوند کنسرت‌ها لغو شود که آنها گفته‌اند.»


از تلاش وزیر فرهنگ تا پافشاری رئیس جمهوری


جنتی تلاش خود را کرد که با هماهنگی نهادهای انتظامی و وزارت کشور، جلوی لغو کنسرت‌ها را بگیرد: «در نشست مشترک با وزیر کشور توافق شد که شیوه‌نامه‌ای میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نیروی انتظامی برای مشخص و شفاف شدن چارچوب کار و وظایف و مسئولیت‌ها دستگاه‌ها امضا شود، تا دیگر مشکلی برای برگزاری کنسرت‌ها پیش نیاید.» هرچند این اقدامات، هرگز منجر به توقف لغو کنسرت‌ها و روشن شدن تکلیف در این حوزه نشد.


از طرفی، در مساله برگزاری کنسرت در خراسان رضوی و شهر مشهد نه تنها اتفاق مثبتی رخ نداد، بلکه جریان انتقادات تا جایی پیش‌ رفت که وزیر فرهنگ و ارشاد سابق تسلیم خواست برخی مسئولان مشهد شد. علی جنتی در حاشیه چهارمین جشن ایثار که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در روز سه شنبه ۲۶ مرداد ماه 95 برگزار شد، با قانونی خواندن برگزاری کنسرت‌ها در سراسر کشورها گفت: «با توجه به مزین بودن شهر مشهد به مرقد مطهر امام رضا (ع)، اجرای کنسرت‌ها در این شهر مخالفانی از جمله نماینده محترم ولی فقیه در خراسان رضوی را داشت که ما به نظر ایشان احترام گذاشته و با اینکه این کنسرت‌ها مشکل خاصی نداشت اما از ادامه اجرای آنها در این شهر صرف نظر کردیم.»


هرچند حسن روحانی از این پاسخ برآشفت و در سخنانی به آن واکنش نشان داد و با گفتن: «از نظر من هیچ وزیری دربرابر هیچ فشاری نباید کوتاه آید و عقب نشینی کند.» اعتراض خود را به سخنان فوق وزیرش نشان داد اما هیچ کدام از این پافشاری‌ها نتوانست طلسم برگزاری کنسرت و اجرای زنده موسیقی را در مشهد بشکند.


انتخابات و مطالبه‌ برگزاری کنسرت در مشهد


با نزدیک شدن به پایان دوره دولت یازدهم و فراررسیدن ایام دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری، یکی از مطالبات اهالی موسیقی، رفع موانع برگزاری کنسرت‌ها بود و با توجه به محوریت شهر مشهد، برگزاری موسیقی زنده در مشهد، می‌توانست حکم شکسته شدن طلسمی را داشته باشد در سالهای اخیر، خبرساز شده بود.



این اتفاق در تاریخ 27 اردیبهشت‌ماه، یعنی 2 روز مانده به روز انتخابات رخ داد؛ آن هم در قالب سفر حسن روحانی به مشهد و برگزاری گردهمایی حامیان او در ورزشگاه تختی مشهد. سالار عقیلی در این مراسم توانست برای نزدیک به چند ده هزار شهروند مشهدی قطعه «ایران» را اجرا کند و فارغ از جنبه‌های انتخاباتی، این اتفاق موید آن بود که دولت از مواضع قانونی خود در این زمینه کوتاه نمی‌آید.


علیرضا قربانی و طلسم‌گشایی دیگر


بعد از اتمام انتخابات و پیروزی قاطع حسن روحانی که با بیش از 23 میلیون رای به عنوان رئیس دولت دوازدهم انتخاب شد، اجرای علیرضا قربانی خواننده سرشناس و پرطرفدار کشورمان در شهر مشهد، اتفاق دیگری در راستای رفع طلسم لغو کنسرت‌ها در مشهد بود.


قربانی که در سال‌های گذشته (در سال 91 و 93) کنسرت‌هایش با رای مسئولان شهر مشهد لغو شده بود، روز پنجشنبه 4 خردادماه در مراسم جشن پیروزی حسن روحانی در انتخابات، در جمع هواداران دولت حاضر شد و 5 قطعه از آثار محبوب خود را اجرا کرد.



شب دهم، مدار صفردرجه، ارغوان، کیمیا و ای ایران قطعاتی بودند که علیرضا قربانی با نوازندگی بهنام ابوالقاسم نوازنده پیانو، سامان صمیمی نوازنده ویلون، محسن عبادی نوازنده ویلون، میثم مروستی نوازنده ویلون آلتو، ماکان خویی‌نگاد نوازنده ویلونسل و بهتاش ابوالقاسم نوازنده ساز‌های کوبه‌ای اجرا کرد.


اگرچه این اجراها نیز در قالب یک کنسرت مستقل اجرا نشدند اما به نظر می‌رسد باید این اقدام را گامی در مسیر محقق شدن قانون در زمینه برگزاری آزاد کنسرت‌های موسیقی در سراسر کشور، از جمله شهر مشهد و استان خراسان دانست. هرچند طبیعی است که موضع چهره‌هایی مانند آیت‌الله علم‌الهدی درباره کنسرت و موسیقی همچنان به قوت خود باقی باشد، به خصوص که سیدرضا صالحی‌امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز رویکردی مطالبه‌گر در این ماجرا دارد: «ما معتقدیم این کشور یک رهبر، یک نظام، یک دولت و یک مجلس دارد و یک قانون حاکم است و با هرگونه اجتهادهای محلی و سلیقه‌ای مخالفیم. در مواردی که تعارض پیش می‌آید، ‌معیار قانون است، نه مناقشه و دعوا...»


انتهای پیام/

ارسال نظر