همه احکام کمیته اخلاق فدراسیون که خیلی زود وتو شد/ از مسائل مالی کیروش تا خالکوبی فوتبالیستها، عکسگرفتن رحمتی و ...
عقبنشینی در پرونده مالی کیروش
کمیته اخلاق طبق وظیفه ذاتی خود مسائلی را که احتمال میرود به ساحت اخلاق حرفهای و عرفی لطمه وارد کند، بررسی میکند. در یکی از این پروندهها در زمان ریاست علی اکبر محمدزاده در این مجموعه شائبهای از تخلف سرمربی تیمملی یا تعدی او از اخلاق حرفهای و مفاد قرارداد رسمیاش با فدراسیون به وجود آمد که باعث تشکیل پرونده شد. این خبر رسانهای هم شد و همه فهمیدند که موضوع مورد نظر قضات کمیته اخلاق ١٠٠هزار دلاری بود که در قالب یک چک در بانکهای امارات از سوی شرکت آل اشپورت به سرمربی تیمملی داده شد تا او حاضر شود در جامجهانی ٢٠١٤ برزیل از لباسهای این شرکت که اسپانسر فدراسیون فوتبال در تمرینات و اردوها است استفاده کند. قبل از آن کیروش به خاطر عدم دریافت پول این کار را انجام نداد و حتی حاضر نشد در مراسم رونمایی از پیراهن تیمملی در حرکتی حیرتانگیز شرکت کند. رسیدگی به این پرونده در شرایطی در دستور کار کمیته اخلاق قرار گرفت که با دخالت کفاشیان رئیس وقت فدراسیون درنهایت هیچکسی نفهمید چه بر سر پرونده آمد و تا به امروز هم کسی جواب این سوال را پیدا نکرده است.
عقبنشینی در حکم آنالیزور تیم ملی
مدتها قبل در حاشیه درگیری به وجود آمده بین کیروش و وزیر ورزش، مهرداد خانبان آنالیزور تیمملی با قرار دادن عکسی ٣ نفره از کیروش، علی کفاشیان و محمود گودرزی و استفاده از عکس ٣ نفره کیانوش، شیر فرهاد و سالارخان شخصیتهای سریال طنز معروف برره، عملا توهینی آشکار به رئیس فدراسیون و وزیر ورزش انجام داد. این پست جنجالی باعث شد کمیته اخلاق آنالیزور تیمملی را یک جلسه از همراهی تیمملی محروم کند. اما جالب اینجاست که مرد پرتغالی به محض باخبر شدن از این حکم تهدید کرد اگر این رأی اجرا شود از سمت خود استعفا خواهد داد. او سپس خانبان را در سفر تیمملی برای یک بازی نه چندان حساس با خود همراه کرد تا عملا حکم کمیته اخلاق نادیده گرفته شود. درنهایت هم این رأی وتو و رسما اجرا نشد!
عقبنشینی در پرونده خالکوبی ملیپوشان
احضار اشکان دژاگه و سردار آزمون دو ستاره مطرح تیمملی به کمیته اخلاق بهخاطر خالکوبی هم از جنجالهای تاریخی به وجود آمده از زمان دایر شدن کمیته اخلاق در فوتبال ایران بود. تشکیل پرونده برای این دو بازیکن و شایعه محرومیت آنها به قدری در فوتبال ایران سروصدا به پا کرد که باز هم باعث ورود کیروش به ماجرا و دفاع از حقوق بازیکناناش شد. در آن مقطع باز هم رأی کمیته اخلاق توسط علی کفاشیان، رئیس وقت فدراسیون فوتبال وتو شد و با توجه به سوابق قبلی شرایطی به وجود آمد که تمام اعضای کمیته اخلاق در اعتراض به سیاستهای فدراسیون و ز یر سوال رفتن جایگاه و شأن خود از کار استعفا بدهند.
عقب نشینی در داستان سوشا
سوشا مکانی دو فصل قبل به خاطر جنجالهایی که در زندگی شخصیاش به وجود آمد رسما با حکم قضایی راهی زندان شد. در آن مقطع اما کمیته اخلاق هیچ پرونده جداگانهای برای دروازهبان پرسپولیس تشکیل نداد و سوشا بعد از چند هفته و آزاد شدن از زندان دوباره به ترکیب تیمش بازگشت! منتهی به محض اینکه در پایان فصل مکانی از پرسپولیس جدا شد، به خاطر انتشار عکس با لباسی جنجالی، سوشا توسط کمیته اخلاق چند ماه از حضور در میادین محروم شد.
پرونده محرومیت رحمتی و استقلالیها
چند ماه قبل رسما اعلام شد که سید مهدی رحمتی و چند بازیکن استقلال بهخاطر گرفتن عکس یادگاری با یک خانم بدحجاب در اردوی خارجی آبیپوشان با محرومیت سه جلسهای توسط کمیته اخلاق روبهرو شدهاند. در آن مقطع باشگاه استقلال، رسانهها و اهالی فوتبال به دفاع از رحمتی و بازیکنان استقلال پرداختند. این دروازهبان هم با انتقاد شدید از حکم صادرشده تأکید کرد اگر این رأی اجرایی شود رسما از دنیای فوتبال خداحافظی میکند! این چالش به وجود آمده هم البته درنهایت با عقب نشینی کمیته اخلاق ختم به خیر و حکم محرومیت با رایزنیهای انجام شده لغو شد.
عقبنشینی تازه در پرونده فروزان
و حالا محسن فروزان نامش با احکام کمیته اخلاق بر سر زبانها افتاده است. او کهسال گذشته هم بهخاطر انتشار عکسهایی با همسرش در صفحه اینستاگرام توسط کمیته اخلاق محروم شده بود این بار بهخاطر اینکه همسرش در صفحه اینستاگرام شخصیاش عکسهایی منتشر کرده بود توسط کمیته اخلاق سه ماه از فعالیت در فوتبال ایران محروم شد. این پرونده بازتابی گسترده در رسانههای داخلی و خارجی داشت و همه به دفاع از فروزان پرداختند. چرا که او به خاطر رفتار یک فرد دیگر با چنین محرومیتی مواجه شد. فشارها به قدری زیاد بود که درنهایت مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال حکم کمیته اخلاق را درباره فروزان لغو کرد تا باز هم شاهد عقبنشینی بالاترین رکن قضائی فوتبال ایران در یک پرونده عجیب و غریب باشیم.
کمیته حاشیهساز
اقدامات شتابزدهای که از سوی نهادهای مرتبط و غیرمرتبط، تحت لوای «اخلاق» در فوتبال ایران رخ میدهد، تاکنون فقط به سلامت فضای فوتبال لطمه وارد کرده است. در فدراسیون فوتبال کمیتهای به نام «کمیته اخلاق» وجود دارد که وظیفه نظارت بر مسائل فرهنگی و اخلاقی را در خانواده فوتبال دارد. این کمیته باید با فرهنگسازی بهمنظور پیشگیری و با برخورد کردن با خاطیان به منظور جلوگیری از تکرار یک اشتباه، فضای اخلاقی فوتبال ایران را بیمه کند. با این حال اخبار و حاشیههای رسانهای این کمیته تاکنون فقط باعث ایجاد حاشیه و جنجال شده است تا حل معضلات ناهنجار در فوتبال کشور.
دغدغهها باید تغییر کند!
امروز عدم اطمینان نسبت به احکام صادر شده توسط کمیته اخلاق و سوژههایی که قضات این کمیته به آن ورود میکنند، به بزرگترین نگرانی فوتبال ایران تبدیل شده است. بررسی مدل فعالیت کمیته اخلاق فیفا در سالهای گذشته که با قدرت با فساد رخنه کرده در شریانهای اصلی مدیریتی فیفا مقابله کرد و سپ بلاتر، میشل پلاتینی، اکثر اعضای هیأت اجرایی فیفا، روسای چندین فدراسیون فوتبال کشورهای مختلف و مقامات اصلی کنفدراسیون فوتبال قارههای مختلف را از قدرت به زیر کشید و محروم کرد، به خوبی جایگاه و سیاست اصلی وجود چنین کمیتهای در فوتبال هر کشور را به همه نشان میدهد. در فوتبال ایران که صحبت از جادوگری، دلالی، فساد مالی، تبانی، رسوایی اخلاقی و جنسی و عدم اجرای درست قوانین همه را نسبت به آینده نگران کرده، با مرور پروندههایی که در این گزارش به آن اشاره شد به خوبی مشخص میشود که برای قرار گرفتن در مسیر درست، کمیته اخلاق باید دغدغههایش را عوض کند!
انتهای پیام/