صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۰ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۶
به مناسبت روز جهانی لاک‌پشت؛

بررسی وضعیت لاک‌پشت‌های ایران/ هشدار محیط زیست نسبت به بقای لاک‌پشت دریایی ایران

کارشناس دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به وضعیت لاک پشت‌های ایران، عوامل تهدید کننده این گونه‌ را برشمرد و گفت: کاهش میزان بارندگی و خشکسالی متوالی، آلودگی‌ها و تخریب زیستگاه از طریق ورود آب آلوده کشاورزی و صنعتی به رودخانه‌ها عواملی است که بقای این گونه را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
کد خبر : 181669

اصغر مبارکی،‌ کارشناس دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا همزمان با 23 می روز جهانی لاک پشت وضعیت لاک پشت‌های کشور را بررسی و اظهار کرد: پنج گونه لاک پشت از جمله دریایی و لاک‌پشت‌های سرخ، سبز، زیتونی، عقابی و پشت چرمی در ایران وجود دارد. به طور کلی در ایران ۱۰ گونه لاک‌پشت از 6 خانواده وجود دارد که لاک‌پشت‌های سرخ و چرمی گونه‌های نادر در ایران به شمار می‌آیند.


وی افزود: جمعیت لاک‌پشت‌های سرخ و چرمی در کشور به صورت پراکنده و معدود است، همچنین لاک پشت زیتونی نیز جمعیت کمی در ایران دارد.


کارشناس دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: دو گونه از لاک‌پشت‌های ایران متعلق به خانواده‌ لاک‌پشت‌های زمینی و خشکی شامل لاک‌پشت «مهمیزدار» و لاک‌پشت افغانی است، در استان خوزستان نیز گونه لاک‌پشت فراتی متعلق به خانواده لاک‌پشت لاک نرم یا سه چنگالی به عنوان لاک‌پشت آب شیرین یافت می‌شود.


مبارکی یادآور شد: دو گونه از خانواده لاک‌پشت‌های برکه‌ای در ایران وجود دارد که یکی لاک‌پشت برکه‌ای اروپایی و دیگری لاک‌پشت خزری است. لاک‌پشت برکه‌ای اروپایی نیز در استان‌های گلستان، مازندران، گیلان و اردبیل یافت می‌شوند و لاک‌پشت‌های خزری در استان‌های شمال و شمال غرب از جمله فارس، خوزستان، بوشهر، لرستان و چهارمحال و بختیاری پراکنده هستند.


وی اضافه کرد: بیشترین جمعیت لاک‌پشت‌های دریایی متعلق به لاک‌پشت عقابی و سبز است. لاک پشت عقابی را به شکل جمعیت‌های لانه‌ساز و تولید مثل کننده به صورت گسترده در خلیج فارس و جزایر وجود دارند. همچنین لاک‌پشت سبز نیز به شکل جمعیت‌های تغذیه کننده در خلیج فارس و دریای عمان وجود دارد که در طول سال در همه نقاط خلیج فارس و دریای عمان از خوزستان تا خلیج گواتر قابل مشاهده است. لاک‌پشت زیتونی نیز تنها در اوایل بهار و ماه‌های فروردین و اردیبهشت قابل مشاهد است و بعد از این مدت به سمت جنوب خلیج فارس مهاجرت می‌کند.


کارشناس دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تهدیدات طبیعی برای لاک پشت‌ها ایران نیز گفت: لاک‌پشت‌های دریایی ایران در معرض تهدید هستند زیرا لاک‌پشت‌های خشکی جزو گونه‌های آسیب پذیر هستند. همچنین برخی معتقدند حتی جابه‌جایی گونه‌ها از استانی به استان دیگر نیز می‌تواند به عنوان تهدید تلقی شود.


وی با اشاره به عوامل تهدید کننده و عوامل خطر برای سلامتی و بقا گونه‌های لاک‌پشت گفت: کاهش میزان بارندگی و خشکسالی متوالی، آلودگی‌ها و تخریب زیستگاه از طریق ورود آب آلوده کشاورزی و صنعتی به رودخانه‌ها عواملی است که بقای این گونه را در معرض تهدید جدی قرار داده است. همچنین مرگ و میر این گونه از طریق صید جانبی و گیرافتادن در تور، قلاب و صید قاچاق با استفاده از برق قابل توجه است.


مبارکی به ورود گونه‌های غیر بومی نیز اشاره کرد و گفت: لاک پشت گوش قرمز گونه‌ای غیر بومی است که در روزهای نزدیک نوروز به وفور در کشور به چشم می‌خورد، این گونه، لاک پشت‌های سبز رنگ و کوچکی هستند که از جنوب شرق آسیا وارد کشور می شوند و پس از رشد تغییر رنگ می‌دهند و یک لکه قرمز نزدیک گوش آنها دیده می‌شود از این رو به لاک پشت گوش قرمز معروف هستند.


وی اضافه کرد: وقتی این لاک پشت‌ها رشد می‌کنند و بزرگ می‌شوند افراد دیگر تمایلی به ادامه نگهداری از آنان ندارند برهمین اساس آنان را در طبیعت رها می‌کنند که این اقدام آسیب‌های بسیاری به طبیعت وارد می‌کند از جمله اینکه لاک پشت‌ها به عنوان گونه‌ای مهاجم تهدیدی برای گونه‌های بومی محسوب می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر