ائتلاف آمریکا- اردن؛ مداخله نظامی جدید در سوریه در راه است؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از وبسایت الجزیره، مانور نظامی مشترک میان اردن و ایالاتمتحده آمریکا به این گمانهزنی دامن زده است که آمریکا، بریتانیا و اردن مترصد مداخله نظامی در سوریه به هدف کاستن از تهدیدات ناشی از داعش هستند.
این مانور که بهصورت سالانه برگزار میشود روز یکشنبه هفته پیش با حضور نظامیان اردنی و نظامیان دیگری از 20 کشور جهان آغاز شد.
این مانور برای هفتمین سال است که برگزار میشود و در این سالها تحت فرماندهی یگان مرکزی ایالاتمتحده آمریکا که مسئول عملیات نظامی این کشور در خاورمیانه است برگزار شده است.
اما مانور امسال در بحبوحه برخی گزارشهای رسانههای منطقهای و جهانی انجام شد که میگویند بین زمانبندی این عملیات و مداخله نظامی زمینی احتمالی در سوریه ارتباطی وجود دارد.
برخی تحلیلگران اردنی اما اعتقاد دارند که اعزام ارتش این کشور به سوریه تبعات نگرانکنندهای درباره ثبات و امنیت ملی این کشور خواهد داشت.
ژنرال موسی العدوان، ژنرال بازنشسته ارتش اردن میگوید این کشور باید موضع دفاعی خود را نسبت به بحران سوریه حفظ کند.
او که سالها فرمانده یگان نیروهای ویژه ارتش اردن و جانشین فرماندهی جانشینی کل این ارتش بوده است معتقد است که کشورش باید از مداخله در بحران سوریه پرهیز کند. او البته هر گونه ارتباط میان عملیات اخیر تحت رهبری آمریکا و بحران سوریه را رد میکند.
اردن از زمان آغاز بحران سوریه در سال 2011 در خط استراتژی دولت آمریکا قرار داشته است. این کشور همچنین یکی از دولتهای عضو ائتلاف تحت رهبری آمریکا در مبارزه با داعش است. علاوه بر این، اردن میزبان دهها هزار پناهجوی سوری است.
اما عدنان ابوعده، تحلیلگر مسائل سیاسی میگوید تنها موضوعی که به گمانهزنیهای مربوط به مداخله احتمالی اردن در بحران سوریه منجر شده است به این موضوع برمیگردد که عملیات اخیر با مصاحبه ملک عبدالله پادشاه اردن با روزنامه واشنگتن پست تصادف زمانی داشته است.
ملک عبدالله در این مصاحبه میگوید که اردن آماده است تا تهدیدات تروریستی موجود در خاک سوریه را پاسخ دهد.
با وجود این، ولید المعلم وزیر امور خارجه سوریه روز یکشنبه در گفتوگو با خبرگزاری این کشور به اردن هشدار داد که نظامیان اردنی اگر بدون هماهنگی با دولت سوریه وارد خاک این کشور شوند به عنوان نیروهای دشمن شناسایی خواهند شد.
ملک عبدالله همچنین در جریان نشستی با روزنامهنگاران این کشور در اواخر ماه آوریل (فروردین) گفته بود که «ما اجازه نمیدهیم که تحولات در سوریه تهدیدی متوجه اردن کند. ما به سیاست خودمان مبنی بر دفاع از کشور بدون مداخله نظامی در خاک سوریه ادامه خواهیم داد.»
اما این اظهار نظرها باعث نشده است تا گمانهزنیها درباره مداخله نظامی مشترک کشورهای اصلی مانور یعنی بریتانیا، آمریکا و اردن در سوریه منتفی شود.
ژنرال آمریکایی، بیل هکمن، جانشین فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه خاورمیانه گفته بود که عملیات سال جاری پیچیدهترین و بزرگترین عملیاتی بوده است که تاکنون برگزار شده است.
او همچنین گفته بود که این برای نخستینبار در این عملیاتها بوده است که دو بمب افکن غولپیکر ارتش آمریکا یعنی بمبافکنهای B1 مورد استفاده قرار گرفتهاند.
پیشتر، تحلیلگران نظامی میگفتند که اگر آمریکا قرار بر مداخله در سوریه داشته باشد قطعا از این نوع بمبافکنها استفاده خواهد شد.
تقریبا 6 هزار نظامی از برخی کشورهای اروپایی، آفریقایی و منطقه خاورمیانه از جمله بریتانیا، ژاپن، کنیا و عربستان سعودی در این عملیات شرکت داشتند.
بزرگی این عملیات و تمرینهایی که در آن پشت سر گذاشته شد مهمترین دلیل برای گمانهزنی در این باره بود که امکان مداخله نظامی در سوریه در حال بررسی است. تنها آینده است که میتواند مشخص کند کدام یک از این گمانهزنیها صحت دارند.
انتهای پیام/