رییس موزه ملی ایران: رابطه هنرمندان با بناهای تاریخی شهر دوسویه است
به گزارش گروه گروه فرهنگی آنا از روابط عمومی «نخستین جایزه هنری قلب تهران»، جبرییل نوکنده در پاسخ به این پرسش که منطقه 12 تهران در سالهای اخیر چه تحولات و تغییراتی از نظر بافت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، داشته است؟، گفت: نسبت به سال های پیش مسئولان شهری حداقل در محدوده میدان مشق فعالیت های مثبتی از جمله مرمت موزه استاد علی اکبر صنعتی، مرمت سردر باغ ملی، کف سازی خیابان 30 تیر و برگزاری مراسم نوروز، موسیقی و بزرگداشت سینما در میدان مشق... را انجام دادهاند.
او با اشاره به بحث مرمت و احیای برخی محدوده های بافت تاریخی اظهار گفت: انجام این گونه فعالیت ها نشان میدهد هرجایی از این بافت که به آن رسیدگی و روح هنری در آن دمیده شود با استقبال مردم روبه رو میشود. مانند مراسم نوروز در میدان مشق که دو برابر تعداد صندلیها، مردم از جوان، پیر، خانواده حضور پیدا کردند که این نمونهها نشان میدهد اگر کار فرهنگی همراه با برنامهریزی در این مکانها و بافتهای تاریخی صورت بگیرد، واقعاً فرقی بین این بافت کهن و بسیاری از بافتهای تاریخی دنیا دیده نمیشود و حیات در این محدودهها هم جاری و ساری میشود.
او افزود: اکنون با توجه به تعداد زیاد گردشگران موزه ملی و بازشدن میدان مشق بازدید از این محدوده با استقبال زیاد گردشگران علاقهمند داخلی و خارجی روبه روست و احیا به خوبی حس میشود.
رییس موزه ملی ایران درباره تمایل این موزه به برگزاری نمایشگاهی هنری با موضوع موزه ملی و بافت تاریخی محدودهی آن و تأثیرش بر موزه گفت: رابطه هنرمندان با بناهای تاریخی یک رابطه دو طرفه است. با این گونه اقدامات هم آنها حامی بناهای تاریخی میشوند هم مسوولان بناها میتوانند از حضور هنرمندان در جهت ارتقا و تبلیغ بناهای تاریخی و حفاظت از آنها بهره بگیرند.
او با اشاره به حمایت موزه ملی از هنرمندان و اجازه برگزاری برخی جلسات در سالن این موزه همچنین همکاری برای بازدید این هنرمندان از موزه ملی ادامه داد: موزهها باید از حضور هنرمندان استقبال کنند و حضور آنها قطعاً تأثیرات فیزیکی و روحی زیادی دارد البته به گمانم تعدادی از موزهها با هنرمندان و حامیان فرهنگی ارتباط دارند. از سویی متأسفانه افزون بر شهروندان عادی تعداد زیادی از جامعه فرهیختگان، هنرمندان، دانشگاهیان و مسئولان تاکنون حتی یکبار هم موزه ملی و سایر موزهها و مراکز فرهنگی را ندیدهاند. ما به سهم خودمان از حضور تمامی این اقشار استقبال میکنیم و در حد وسع میتوانیم سالن آمفی تئاتر، سالن نمایشگاهی، بازدید رایگان، حضور کارشناس را در اختیار آنها قرار دهیم.
این باستانشناس با اشاره به این که از هر فرصتی برای حضور و جذب هنرمندان باید بهره برد، افزود: ما به مناسبت هفته میراث فرهنگی موزهها 500 متر از سالن نمایشگاهی دوران اسلامی را در اختیار هنرمندان خودآموخته تهران قرار میدهیم.
او تأکید کرد: هزینه برگزاری نمایشگاه در داخل موزهها و سایر نقاط شهری را د رهمه جای دنیا شهرداریها برعهده میگیرند. اگر شهرداریها اعتقاد دارند که برگزاری نمایشگاههای هنری- فرهنگی یا سایر مراسم فرهنگی به سرزندگی، پویایی و خلاقیت شهری میافزاید و سبد فرهنگی شهری برایشان اهمیت دارد باید به موزهها، گالریها و فعالیتهای فرهنگی کمک کنند.
او با اشاره به این که صرف برگزاری چند نمایشگاه یا نصب بنر در سطح شهر نمیتواند حمایت از بافت تاریخی را در برداشته باشد، افزود: با فت تاریخی تهران نیازمند تیمار است و به یک پرستار دلسوز نیاز دارد. زمانی این بافت احیا میشود که اقدامات هماهنگ و همپوشانی رخ بدهد. نمیشود در یک جای بافت نمایشگاه برگزار کرد اما در جای دیگر چالههایی ایجاد شود. شهرداران باید یک نسبت ذاتی با موزه و هنر پیدا کنند و فقط درگیر و روزمرگی نباشند. شهرداری برای حفاظت پایدار از شهر باید سرمایهگذاری پایداری بر روی مقوله فرهنگ انجام دهد.
نوکنده با اشاره به این که بافتهای تاریخی، موزههای زنده شهرها هستند، افزود: فضاهای شهری بویژه بناها و بافتهای تاریخی معرف، شناسنامه و بازتاب دهنده هویت، فرهنگ و تاریخ یک شهر است که در ابعاد وسیعتر هویت ملی یک کشور را تشکیل میدهد. این سرمایههای بالقوه قطعاً با بازنمایی ارزشهای فراموش شده آنها در هنر و با هنر نمود بهتری مییابد و تلنگری بر افکار جامعه و مسئولان میزند و تلطیف روح شهری را به دنبال دارد. همچنین حضور هنرمندان در این بافتها و آفرینشهای هنری آنها باعث گسیل علاقه مندانشان به این محدودهها میشود که نوعی امنیت بافتهای کهن، درآمدزایی، باشندگی بافت و رضایت اهالی و کسب درآمد اقتصادی متناسب با بافت را به دنبال خواهد داشت.
نخستین جایزه هنری قلب تهران در رشته های عکاسی، آگهی دیواری(پوستر)، تصویرگری و کارتون خرداد ماه امسال برگزار خواهد شد و علاقه مندان و هنرمندان می توانند تا 8 صبح 23 اردیبهشت ماه با مراجعه به سایت جایزه به نشانی ثبت نام کنند و آثار خود را بفرستند.
شهرداری منطقه ۱۲ تهران نخستین جایزه هنری قلب تهران را به مناسبت دویست و سی امین سال پایتختی تهران در دو بخش اصلی و ویژه برگزار می کند. بخش اصلی با عنوان قلب تهران و با موضوعات گردشگری، بازار (بافت تاریخی و قطب اقتصادی)، منطقه ۱۲؛ محور ادیان و سنت های آیینی، منطقه ۱۲ در آیینه تاریخ (به تصویر کشیدن وقایع و روایتهای تاریخی قلب تهران) برگزار می شود. بخش ویژه با عنوان نام آوران قلب تهران است که در این دوره و در واکنش به رویداد و حادثهی تلخ "ساختمان پلاسکو" و ابراز رشادت جمعی از جانفشانان به موضوع «آتش نشانان» اختصاص دارد.
انتهای پیام/