صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۳۷ - ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۶

جراح «فرانکنشتاین» 7 ماه دیگر اولین پیوند سر در جهان را انجام می‌دهد + ویدئو

یک دکتر جراح مغز و اعصاب ایتالیایی امیدوار است که در دسامبر آینده (اواسط آذرماه) بتواند برای اولین بار در جهان یک سر را با اتصال دوباره رگ‌ها و رشته‌های عصبی آن به ستون فقرات یک بدن اهدائی، پیوند بزند.
کد خبر : 173753

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Observer، دکتر «سرجیو کاناوارو» که چند سالی طرح پیوند سر را برای نخستین بار در جهان مطرح کرده است، حدود چهار ماه پیش اعلام کرده بود که این کار را از طریق فناوری واقعیت مجازی انجام خواهد داد و به‌تازگی نیز اعلام کرده است که اقدامات لازم را برای این کار انجام داده است و قرار است دسامبر آینده این ایده بزرگ را عملی کند.


وی در مقاله‌ای شرح داده است که در سال 1970 نخستین بار پیوند سر میمون انجام شده است. تازه در آن زمان فناوری‌های لازم برای اتصال مجدد ستون فقرات به سر وجود نداشت و به همین دلیل، این تحقیقات دنبال نشدند.


دکتر کاناورو در ماه ژوئن 2015 از جراحان دیگر برای انجام نخستین پیوند سر و مطالعات اولیه این جراحی بزرگ کمک گرفت. نخستین انسانی که تحت این جراحی قرار خواهد گرفت، «والری اسپیریدینوف» (Valery Spiridinov)، یک جوان 31 ساله روسی است که از بیماری تحلیل عضلانی نخاعی رنج می‌برد. این یک بیماری نادر است که مانع از رشد ماهیچه‌های او می‌شود. وی به تمامی خطرات و وقایعی که بعد از این جراحی برایش رخ خواهد داد، واقف است اما ترجیح می‌دهد بمیرد تا اینکه فرصت‌هایی را که در زندگی‌اش به وجود می‌آیند را از دست بدهد.



والری اسپیریدینوف، داوطلب برای پیوند سر


ژیائوپینگ رن، یک جراح چینی است که به تازگی به گروه جراحان کاناوارو پیوسته است. وی اشتیاق بسیاری برای این جراحی دارد اما به دلیل نگرانی‌های حقوقی و قانونی اصرار دارد که این جراحی در چین انجام شود و به جای والری یک چینی جراحی شود. با این حال، کاناورو ترجیح می‌دهد که این جراحی را در ویتنام یا بریتانیا انجام دهد اما هنوز تصمیم جدی در این مورد گرفته نشده است.


گفتنی است که 18 جراح از روسیه، چین و کره جنوبی در این پیوند سر که تخمین زده می‌شود 36 ساعت طول بکشد و هزینه‌ای بالغ بر 10 میلیون دلار دربرگیرد، مشارکت خواهند کرد. این گروه قرار است در ماه ژوئن آینده (خرداد ماه) در کنفرانسی در بالیتمور، در آمریکا، شرکت و خود را معرفی کنند و طرح خود را شرح بدهند.


فرید عمیروش، پروفسور مهندسی مکانیک و زیست‌مهندسی در دانشگاه ایلینویز در شیکاگو، تیغی را طراحی کرده است که قرار است سر داوطلب با کمک آن از بدنش جدا شود و به بدنی که مغز مرگی و اهدا شده است، پیوند بخورد.


وی می‌گوید: «سیستم برش این جراحی که طراحی کرده‌ایم، شامل یک نگهدارنده تیغ یک‌بار مصرف با یک تیغه برش الماس می‌شود که این نانوتیغه برش حالت چرخشی دارد و می‌تواند سر را برش دهد. این تیغه برش قابلیت جمع‌شدن دارد و زمانی که تیغه به اعصاب می‌رسد، جمع می‌شود و از برش رشته‌های عصبی جلوگیری می‌کند».


نحوه پیوند سر


برای این جراحی، پزشکان سر را پس از تخلیه خون از مغز به صورت تقریبی منجمد می‌کنند و پس از کاهش گردش خون، سر را با استفاده از نانوتیغ‌‌ها از نخاع برش می‌دهند و در نهایت به بدن جدید، پیوند داده می‌شود. پس ‌از آن، جریان خون را در سر پیوندی به حالت عادی باز می‌‌گردانند.


کاناورو مدعی است که بیمار پیوند سر، پس از چند ماه توان‌بخشی قادر به راه رفتن خواهد بود. البته ناگفته نماند که جامعه پزشکی، ایده دکتر کاناورو را به کل زیر سوال برده‌اند و این کار را غیرعملی می‌دانند. به طور مثال، لورنزو پینسی، مدیر کلینیک مغز و اعصاب دانشگاه ایتالیا، می‌گوید: «این روش به‌ هیچ‌ وجه عملی نیست. این جراحی کاملا دیوانه‌وار ‌است».


اما برخی پزشکان نیز اقدام کاناوارو را تقدیر می‌کنند. دکتر مایکل سار، استاد برجسته در زمینه عمل جراحی در میو کلینیک و سردبیر ارشد نشریه The Surgery، می‌گوید: «کاناوارو کمی خیال‌پرداز است اما در کارش جدی است. او برای خودنمایی این کار را انجام نمی‌دهد و برای او این امر داستان علمی- تخیلی نیست. او از نظر علمی دارد پیش می‌رود. او در مورد مفهوم هم‌جوشی غشاء (فوسوژن) کارهای تجربی زیادی انجام‌ شده است».


با این حال، برخی پزشکان این کار کاناوارو را امری مخالف مسائل اخلاقی می‌دانند و او را با «فرانکنشتاین» مقایسه می‌کنند و معتقدند که هنوز هم فناوری‌های لازم برای انجام چنین جراحی‌ای وجود ندارد.


در ادامه می‌توانید ویدئوی تشریح این جراحی را تماشا کنید:





گزارش: نسترن صائبی


انتهای پیام/

ارسال نظر