ناکامی دلواپسان در جلب حمایت برای طرح سه فوریتی توقف مذاکرات
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در حاشیه نشست سالانه دائوس که در بهمن ماه سال گذشته برگزار شد، هشدار داده بود که در صورت تصویب تحریمھای جدید در کنگره آمریکا یا اعمال نظر کنگره بر توافق هستهای نهایی، مجلس ایران نیز با تصویب طرح افزایش غنیسازی مقابله به مثل خواھد کرد.
او در پاسخ به سوال یکی از حضار که این اقدام تلافیجویانه مجلس شورای اسلامی چه خواھد بود؟ گفت: من نمیدانم؛ این به عھده نمایندگان مجلس است. آنان به صراحت گفتهاند که اگر کنگره آمریکا این طرح را تصویب کند، آنان نیز طرحی راتصویب میکنند که از دولت خواھد خواست در صورت اجرای عملی تحریم ھا علیه ایران، ما نیز میزان غنیسازی خود را افزایش بدھیم.
با گذشت چند ماه از هشدار ظریف و تلاش سناتورهای جمهوریخواه کنگره برای توقف هر گونه توافق هستهای با ایران، در چند روز گذشته شماری از نمایندگان مجل نهم نیز قصد داشتند اقدامی متقابل انجام دهند و پاسخ مناسبی به هر مصوبه و طرح کنگره آمریکاییها بدهند.
در آمریکا تهدیدهای تندروها برای تصویب طرح نظارت بر توافق احتمالی هستهای روز به روز بیشتر به مرحله اجرایی شدن نزدیک میشود. اکثریت جمهوریخواهان با همراهی رقم قابل توجهی از دموکراتهای سنا در آخرین اقدام خود، طرح نظارت بر توافق هستهای را در کمیته روابط خارجی سنای امریکا با اکثریت قاطع به تصویب رساندند و قرار است این طرح در هفته جاری در صحن سنای آمریکا هم مهر تایید نهایی را دریافت کند. طرحی که در ایران موجب ایجاد حساسیتها و واکنشهایی هم شده است.
در این فضا تلاشهای مجلس شورای اسلامی در ایران و کنگره ایالات متحده برای نظارت بر مذاکرات و ملزم کردن دولتها به انتقال برجام به قوه مقننه برای تصویب نهایی به موازات هم ادامه دارد.
وزیر امور خارجه، اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای ایران هر کدام جداگانه به این طرح واکنش نشان دادند و بیان کردند که جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هستهای نهفقط با آمریکا بلکه با ١+۵ در حال مذاکره است و تاکید کردند که ایران دولت آمریکا را مسئول اجرای مذاکرات میداند و دولت این کشور باید پاسخگوی شرایط داخلیاش باشد.
به موازات این طرح، شماری از نمایندگان ایران خود را برای آغاز یک دوئل سخت با کنگره و تصویب طرحی شبیه به آنچه کنگره در دست تصویب دارد، آماده میکرد که این طرح نیز مانند سایر طرحهای دلواپسان در مجلس به سرانجامی نرسید.
پیش از این نیز، نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز «طرح تصویب توافق ژنو در مجلس»، «طرح الزام دولت به حفظ و صیانت از دستاوردهای هستهای» و «طرح الزام دولت به غنیسازی ۶۰ درصد» و تلاش برای حضور یکی از نمایندگان در تیم مذاکره کننده را دنبال کردند. در آخرین اقدام، برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی یک طرح دوفوریتی تهیه کردهاند که بهموجب آن توافق هستهای میان ایران و گروه ١+۵ بدون مصوبه مجلس فاقد اعتبار خواهد بود که البته هیچ کدام سرانجامی نداشت.
به موازات این طرح، مجلس شورای اسلامی ایران خود را برای آغاز یک دوئل سخت با کنگره و تصویب طرحی شبیه به آنچه کنگره در دست تصویب دارد، آماده میکرد که این طرح نیز مانند سایر طرحهای دلواپسان در مجلس به سرانجامی نرسید. |
در همین راستا، از صبح امروز و در جلسه علنی بهارستان نشینان، گعدههای سیاسی اعضای فراکسیون اصولگرایان و رهروان برای تصمیمگیری در خصوص نحوه مقابله با طرح کنگره آمریکا شکل گرفت.
دو طرح مهم در مجلس برای واکنش به کنگره آمریکا وجود دارد؛ یکی از طرحها از سوی نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی ارائه شده است که بر اساس آن توافق نهایی ایران و ۱+۵ باید به تصویب مجلس برسد و کمیتهای از نمایندگان بر اجرای تعهدات ایران در توافق نهایی نظارت خواهند کرد.
بر اساس طرح دیگری که کریمی قدوسی، نماینده مشهد و منتقد سرسخت مذاکرات هستهای، آن را تنظیم کرده است که بر اساس آن تا رفع تهدیدهای آمریکا، مذاکرهکنندگان باید میز مذاکرات را ترک کنند که البته در مورد این طرح ابهامات زیادی وجود دارد و برخی معتقدند ترک میز مذاکرات فقط با اذن رهبری انقلاب امکانپذیر است.
اما مهمترین گعده سیاسی که برای بررسی این موضوع تشکیل شد، با حضور رئیس فراکسیون اصولگرایان و رهروان بود. کاظم جلالی رئیس فراکسیون رهروان نزد حداد عادل رئیس فراکسیون اصولگرایان رفت و مدتی با وی مشغول رایزنی شد.
در این رایزنی علیرضا زاکانی، علیاصغر زارعی و مسعود میرکاظمی نمایندگان مردم تهران و عضو هیات رئیسه فراکسیون اصولگرایان نیز حضور داشتند.
پس از آن نیز رئیس فراکسیون رهروان با جواد جهانگیرزاده و احمدرضا دستغیب و فاطمه رهبر اعضای هیات رئیسه فراکسیون رهروان مشغول گفتوگو شد.
کریمی قدوسی پس از این گفتوگوها، مشغول جمعآوری امضا برای طرح خود شد. او تلاش داشت برای حضور در این گعدهها، نمایندگان را برای امضای طرحش قانع کند، اما بسیاری از نمایندگان این طرح را امضا نکردند. پای ثابت طرح کریمی قدوسی، دلواپسان مشهور بهارستاننشین بودند.
جعفرزاده ایمن آبادی عضو فراکسیون رهروان ولایت در این باره گفت: به نظر نمایندگان مجلس شورای اسلامی تیم مذاکرهکننده به خوبی توانسته روند مذاکرات را اداره کند و طرف آمریکایی نیازمند ترک مذاکرات است.
جعفرزاده ایمنآبادی با اشاره به مخالفت قاطع نمایندگان حاضر در جلسه ادامه داد: به نظر نمایندگان مجلس منافع ملی جمهوریاسلامی اقتضا میکند ما اقدام تقلیدی در مقابل کنگره و سنای آمریکا انجام ندهیم. در کنگره آمریکا دعوای سنگینی بین جمهوریخواهان و دموکراتها وجود دارد. در ایالات متحده همانند جمهوری اسلامی رهبری واحد و فرزانه وجود ندارد که سیاستی واحد را تدوین کند، بلکه هرکس در واشنگتن سهم خود را از قدرت مطالبه میکند. نمایندگان کنگره و سناتورهای آمریکایی به دنبال منفعتطلبیهای شخصی و حزبی میباشند و در عوالم خودشان سیر میکنند.
کریمی قدوسی پس از این گفتوگوها، مشغول جمعآوری امضا برای طرح خود شد. او تلاش داشت برای حضور در این گعدهها، نمایندگان را برای امضای طرحش قانع کند، اما بسیاری نمایندگان این طرح را امضا نکردند. پای ثابت طرح کریمی قدوسی، دلواپسان مشهور بهارستان نشین بودند. |
وی با بیان اینکه تیم مذاکرهکننده هستهای ایران و کلیت نظام جمهوری اسلامی به خوبی مذاکرات را اداره کردهاند، گفت: آمریکاییها نیازمند ترک میز مذاکرات هستند و ما نباید بهانه به دست آنها بدهیم. ایران در مذاکرات هستهای به امتیازات خوبی دست یافته است، آمریکاییها به دنبال این هستند که ایرانیها را عصبانی کنند و فضایی برای ترک مذاکرات ایجاد کنند.
نماینده مردم رشت با بیان اینکه عملکرد مناسب ایران در مذاکرات هستهای، آمریکاییها و به خصوص جمهوریخواهان را عصبانی کرده است، گفت: از دید اعضای فراکسیون رهروان ولایت، مقام معظم رهبری روند مذاکرات را تاکنون تایید کردهاندو خلا قانونی در مورد مذاکرات نیز وجود ندارد. تصویب هرگونه قانونی که دست پاگیر باشد تنها به ضرر منافع ملی ایرن است.
عضو فراکسیون رهروان ولایت مجلس با بیان اینکه از گرفتار شدن در مجادله جمهوریخواهان و دموکراتها باید پرهیز شود، گفت: فراکسیون رهروان ولایت تصمیم گرفته است به زودی با صدور بیانیهای رسمی نسبت به مسائل مطرحشده توسط آمریکاییها به صورت قاطع واکنش نشان دهد تا به این ترتیب هم رفتار تقلیدی نکرده باشیم و اقتدار تیم مذاکره کننده هستهای و دستآوردهای جمهوری اسلامی نیز دفاع کرده باشیم. همه در جمهوری اسلامی باید براساس برنامههای اعلام شده مقام معظم رهبری حرکت کرده و از تخریب تیم مذاکرهکننده هستهای پرهیز کنند.
انتهای پیام/