سهم یک درصدی ایران در مصرف انرژیهای نو
به گزارش گروه اقتصادی آنا از روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران، معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران با بررسی و تحلیل تازهترین گزارش مجمع جهانی اقتصاد در مورد سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی کشورهای اروپایی، گزارش میدهد که کشور سوئد با سهم 53.9 درصدی در صدر کشورهای استفادهکننده از انرژیهای نو قرار دارد. فنلاند، لیتوانی، اتریش و دانمارک نیز کشورهایی هستند که سهم بیشتری در سبد انرژی مصرفی خود به انرژیهای تجدیدپذیر دادهاند.
در این گزارش به سهم انرژیهای تجدیدپذیر از کل مصرف انرژی در اتحادیه اروپا نیز اشاره شده و طبق ارزیابی این نهاد بینالمللی، سهم مصرف انرژیهای تجدیدپذیر در اروپا، تقریباً به 17 درصد در سال 2015 رسیده که این رقم، دو برابر سهم 8.5 درصدی آن در سال 2004 است. دستیابی به این میزان رشد، نشان می دهد که این اتحادیه به هدف 20 درصدی سال 2020 نزدیک شده است. بررسیها نشان میدهد در 22 کشور از 28 کشور عضو اتحادیه اروپا، سهم انرژیهای تجدیدپذیر طی سال گذشته افزایش یافته است.
بر پایه این گزارش، هر یک از کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای سهم مصرف انرژیهای تجدیدپذیر خود در سال 2020 هدف تعیین کردهاند. هماکنون 11 کشور از اتحادیه اروپا، پیش از این به هدف تعیین شده برای سال 2020 رسیدهاند. این کشورها عبارتند از سوئد، فنلاند، دانمارک، کرواسی، استونی، لیتوانی، رومانی، بلغارستان، ایتالیا، جمهوری چک و مجارستان. برخی از کشورهای اروپایی نیز مانند استرالیا و اسلواکی به طور امیدوارکنندهای به هدف تعیین شده نزدیک شده و تنها یک درصد تا هدف سال 2020 فاصله دارند. اما برخی کشورها مانند آلمان، فرانسه و انگلستان هنوز از لحاظ مصرف انرژیهای تجدیدپذیر به هدف ملی تعیین شده دست پیدا نکردهاند.
برابر این گزارش سهم ایران از تولید و مصرف انرژیهای نو در حالی درسطح تقریبی یک درصد باقی مانده است که به اذعان فعالان این حوزه، ایران از پتانسیل بالایی در استحصال انرژیهای تجدیدپذیر برخوردار است.
قیمتگذاری دولتی مانع اصلی تولید انرژیهای نو
حمیدرضا صالحی، عضوهیات نمایندگان اتاق تهران به این نکته اشاره میکند که برخورداری ایران از سوختهای فسیلی ارزانقیمت همچون نفت سبب شده است، سرمایهگذاری در حوزه توسعه انرژیهای نو برای مسئولان دولتی فاقد توجیه اقتصادی باشد.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی، دولت دست کم باید اجازه میداد که بخش خصوصی وارد این عرصه شود اما به دلیل قیمتگذاریهای غیر واقعبینانه، فعالان اقتصادی نیز از انگیزه کافی برای تولید انرژیهای جایگزین برخوردار نبودهاند.
این عضو سندیکای برق البته میگوید که در سه سال اخیر به دلیل توجه دولت به این بخش و تعیین قیمتهای واقعی، صنعت تولید انرژیهای نو، حرکت رو به رشدی را آغاز کرده است.
صالحی با بیان اینکه ایران در شمار هشت کشور دارنده بیشترین تشعشع خورشیدی قرار دارد، افزود: به رغم حرکت رو به رشد این صنعت در کشور، عملکرد ایران در بهرهگیری از این ظرفیت در قیاس با سایر کشورها، قابل دفاع نیست.
او افزود: پس از اجرایی شدن برجام و ورود هیاتها به ایران، اغلب آنها نسبت به سرمایهگذاری در این بخش تاکید داشتند. امیدواریم ایران بتواند از این ظرفیت به عنوان فرصتی برای جذب سرمایهگذاریهای خارجی بهرهمند شود.
محیط زیست و فناوری
بنا بر گزارش مجمع جهانی اقتصاد، کاهش گازهای گلخانهای هدف اصلی کشورهای برای مصرف انرژیهای تجدیدپذیر معرفی شده است.
اروپا میخواهد در عین حال از تامین انرژی خود، اطمینانی نسبی داشته باشد و وابستگی خود به واردات انرژی را کم کند. ضمن این که نوآوریهای صنعتی و فناوری نیز به کمک اروپا آمده تا سهم استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را افزایش دهد.
انتهای پیام/