تازه ترین های انتخابات 96 / تاثیر نامزدی مستقل رئیسی در معادلات انتخاباتی
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا از ایرنا ، فقط دو روز به آغاز زمان نام نویسی نامزدهای دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری زمان باقی است و تشکل ها و چهره های سیاسی ناگزیرند در فرصت باقی مانده در مورد چینش و ترکیب بندی خود در انتخابات پیش رو تصمیم گیری کنند.
آگاهی از این مهم موجب شده، مهمترین و بیشترین تحولات و تحلیل های انتخاباتی در روزهای گذشته در راستای تعیین مصداق های انتخاباتی رخ بدهد. اعلام نامزدی رئیسی تولیت آستان قدس رضوی خارج از چارچوب جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی در همین چارچوب قابل تفسیر است.
همچنین اعلام نامزدی برخی چهره های سیاسی چون «محسن غرویان» و تحلیل ها در مورد نامزد در سایه احمدی نژادی ها، را می توان از این رویکرد تحلیل کرد. گزارش پیش رو تازه های انتخابات 96 در روزهای گذشته را بررسی کرده است.
**ورود مستقل رئیسی به گود رقابت های انتخاباتی
سرانجام پس از بحث و نظرهای فراوان، تولیت آستان قدس رضوی امروز (20 فروردین ) از سیاست انتخاباتی خود رونمایی کرد. او با انتشار بیانیه ای از حضور مستقل خود در انتخابات خبر داد.
رئیسی در بیانیه خود آورد: این حضور با توکل به خدا و توسل به حضرت بقیه الله الاعظم (روحی فداه) فارغ از گروه بندی های سیاسی رایج و صرفاً با تاکید بر رعایت قانون ، اخلاق، انصاف، صداقت با مردم و پرهیز از جنجال و سوء استفاده از مقدسات و بیت المال در رقابت انتخاباتی خواهد بود.
حال با ورود مستقل رئیسی به آوردگاه انتخابات، نسبت و موضع جمنا با نامزدی او در هاله ای از ابهام قرار دارد. این در حالی است که برخی تحلیلگران پیش از این از سردرگمی و اختلافات درونی جمنا در حمایت از رئیسی خبر داده بودند.
«علیرضا مرندی» عضو هیات موسس جبهه مردمی نیروهای انقلاب به تازگی در گفت و گو با یکی از رسانه های داخلی پیش بینی کرده بود که شاید رئیسی نامزد نهایی جمنا نباشد.
همچنین «محمدعلی نجفی» عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی پیش از اعلام نامزدی مستقل رئیسی تحلیلی در این خصوص ارایه داده بود و گفته بود: جمناییها بالاخره به رئیسی رسیدند، اگرچه نامزد منتخب اصرار دارد که خودش مستقلا وارد انتخابات شده نه به واسطه حمایتهای این و آن جریان. این البته شگرد انتخاباتی احمدینژاد هم بود. درحالیکه از مرحله دوم انتخابات ٨٤ حمایت ششدانگ اصولگرایان را با خود داشت، بعد از گذشت ١٢ سال همچنان اصرار دارد که مستقل بوده است.
حال که رئیسی از سازوکار جمعی اصولگرایان خارج شده، توجه دوباره برخی تحلیلگران بر حمایت ضمنی جبهه پایداری از رئیسی جلب شده است.
پیش از این خبرهایی مبنی بر توصیه آیت الله «محمدتقی مصباح یزدی» رهبر معنوی جبهه پایداری به حمایت از نامزدی رئیسی منتشر شده بود. چندی پیش «حسینعلی حاجیدلیگانی» از توصیه مصباح به اعضای جبهه پایداری برای حمایت از رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری خبر داده بود. همچنین پس از آن خبرهایی مبنی بر توصیه مصباح به رئیسی مبنی بر نامزدی مستقل در انتخابات منتشر شد.
کیفیت حضور رئیسی در انتخابات به اندازه ای در تعیین معادلات انتخاباتی تاثیرگذار است که در روزهای گذشته تحلیل های زیادی از پیامدهای چگونگی نامزدی او در انتخابات مطرح شد. «غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاران به تازگی در مصاحبه با یکی از روزنامه های اصلاح طلب گفت: بعضی تحلیلگران معتقدند شکلگیری دوقطبی میتواند به نفع روحانی تمام شود. یعنی آمدن رئیسی آرای خاکستری و خاموش را ترغیب کند که نهتنها پای صندوقهای رأی حاضر شوند، بلکه آرای خود را به سبد روحانی بریزند.
یکی دیگر از روزنامه های اصولگرا هم دیروز در گزارشی از نقاط ضعف و قدرت رئیسی برای شرکت در انتخابات نوشت: مشهور نبودن در بین افکار عمومی، نداشتن سابقه اجرایی و مدیریتی کلان کشور، کارنامه قضایی از منظر افکار عمومی، جامعالحمایه نبودن از سوی همه گروههای اصولگرا، ناشناخته بودن گفتمان سیاسی - اجتماعی و... از جمله مصایب و مشکلات داماد آیتالله سیداحمد علمالهدی امام جمعه مشهد در انتخابات ریاستجمهوری خواهد بود. البته دریافت حکم از رهبری انقلاب، جوان بودن، نبود ابهام و ایهام در زندگی شخصی وی، سلیمالنفس بودن و... از نقاط شاخص سیدابراهیم رییسی محسوب میشود.
هنوز هیچ موضع رسمی از سوی جمنا و جبهه پایداری در ارتباط با ورود مستقل رئیسی به انتخابات منتشر نشده است، با این حال به نظر می رسد نامزدی مستقل او در انتخابات، معادلات انتخاباتی را زیر تاثیر جدی قرار دهد.
**تداوم پویش های انتخاباتی در تیم احمدی نژاد
رییس جمهوری پیشین به ظاهر راهبرد انتخاباتی مشخصی دارد. او همه تخم مرغ های خود را در سبد حمایت از «حمید بقایی» معاون اجرایی خود گذاشته است. از دید بسیاری از ناظران اما، این تنها بخشی از استراتژی انتخاباتی احمدی نژاد است. از دید آنان رییس جمهوری پیشین نامزد در سایه ای خواهد داشت که پس از رد صلاحیت احتمالی بقایی در شورای نگهبان از او رونمایی خواهد کرد.
یکی از روزنامه های اصلاح طلب امروز در گزارشی به بررسی بازی انتخاباتی احمدی نژاد با کارت بقایی پرداخت و گمانه زنی در مورد نامزد در سایه احمدی نژاد پرداخت و نوشت: بسیاری میگویند کاندیدای نهایی احمدینژادیها که به طور چراغ خاموش در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام میکند تا پس از ردصلاحیت بقایی حمایت احمدینژاد را در خود داشته باشد هم یکی از نزدیکان باقیمانده احمدینژاد است که نه پرونده مشکوکی دارد و نه با وصل کردن وی به جریاناتی چون جریان انحرافی میتوان او را ردصلاحیت کرد.
این گزارش در ادامه با گمانه زنی در مورد نام نامزد احتمالی رییس جمهوری پیشین نوشت: اما در میان همه این اسامی، یک نام به صورتی جدیتر از سایر نامها به عنوان گزینه جانشین حمید بقایی پس از ردصلاحیت او مطرح میشود. شنیدههای ما حاکی از آن است که نام این گزینه کسی جز شمس الدین حسینی نیست! همان وزیر اقتصادی که وقت یارانهها و البته افزایش دلار به بالای 3500 تومان، حسابی رسانهای شده بود!
این در حالی است که بقایی همچنان پویش انتخاباتی خود را با طرح وعده های عوام گرایانه ادامه می دهد. او امروز اعلام کرد: مردم کارت سوخت خودروی خود را دور نیندازند، در دولت بعدی به کار خواهد آمد؛ ضمنا بنزین سفر هم در دولت آینده برقرار خواهد بود.
**تقبیح بداخلاقی های انتخاباتی از زبان مسوولان
به رغم توصیه موکد رهبری و بزرگان نظام به حفظ وحدت و پرهیز از سوء رفتارهای سیاسی در آستانه انتخابات، این روزها برخی جریان های رقیب دولت به جای ارایه برنامه های جایگزین قوی برای اداره کشور، تلاش می کنند با تشدید حمله و تخریب علیه دولت از طریق شایعه سازی، تعهمت زنی، سیاه نمایی، وارونه نمایی واقعیت های کشور و ... پیروزی خود در انتخابات را تضمین کنند.
رییس جمهوری و معاون اول او در روزهای گذشته در مورد این رفتارها هشدار دادند و نامزدها را به رقابت انتخاباتی سالم دعوت کردند.
رییس جمهوری در همایش ملی «اقتصاد مقاومتی و توسعه روستایی» گفت: مسلمان هیچگاه دروغ نمیگوید و پیروان پیامبر اسلام نیز هیچگاه یکدیگر را تخریب نمیکنند. در این شرایط چرا برخی با امیدی که در دل مردم ریشه کرده است میجنگند؟ در حالی که خدای متعال فرموده است که بندگان من در کلام خود سخن احسن بگویند.
روحانی در ادامه افزود: ما در انتخابات پیش رو میخواهیم حماسه ایجاد کنیم و نمیخواهیم که دعوا درست کنیم و روبروی هم قرار بگیریم. ما میخواهیم که رقابتی سالم وجود داشته باشد و هر کسی که میخواهد وارد رقابت شود از خود تعریف کند و برنامههای خود را اعلام نماید. نامزدهای انتخاباتی بدانند که با دروغ، تخریب و تهمت کسی به جایی نمیرسند و بر فرض مهال نیز چنانچه این اتفاق بیفتد هیچ ارزشی در پی نخواهد داشت.
«حسین مرعشی» هم به تازگی در گفت و گو با یکی از رسانه ها گفته بود: روحانی از کاندیداتوری رئیسی ضرر نمیکند. رئیسی رقیب خوبی برای روحانی است؛ از این لحاظ که روحانی را درمجموع تقویت می کند.
همچنین در روزهای گذشته معاون اول رییس جمهوری انتقادهایی را در مورد تشدید حمله ها و تخریب های مخالفان علیه دولت مطرح کرد.
«اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری با انتقاد از برخی اظهارات نسبت به عملکرد دولت در روزهای اخیر و حضور مقامات دولتی در مراسمهای مختلف افتتاح و بهرهبرداری از پروژههای عمرانی، با بیان اینکه من نمیدانم آیا گوینده این حرفها به دنبال تعطیلی کشور قبل از انتخابات است، خاطرنشان کرد: طرحهایی در دولت افتتاح میشوند که حتماً مراحل آن تکمیل شده باشد. برخی مدعی هستند که افتتاح این طرحها به خاطر انتخابات است. این در حالی است که کارهای انتخاباتی کارهایی بود که شب قبل از انتخابات انجام میگرفت. مانند اعطای سود سهام عدالت به مردم آن هم در شب انتخابات.
انتهای پیام/