نگاتیوهای شیشهای مخزن کاخ گلستان زیر ذرهبین پژوهشگران
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سحر نوحی کارشناس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی گفت: «اسنادِ تصویری یکی از ارزشمندترین میراث فرهنگی هر ملت و قومی است که عکس در این میان، از مهمترین آنها در زمینه بازیابی و دستیابی به تصویری از فرهنگ و تمدن گذشته به شمار میرود. »
او افزود: «علاوه بر این شناخت مواد و فناوریهای به کار گرفته شده برای تولید این دسته از آثار، نه تنها از منظر تاریخی، بلکه به لحاظ حفاظتی به منظور بکارگیری مناسبترین روش دارای اهمیت است.»
این پژوهشگر هدف از این تحقیق را معرفی و شناسایی انواع نگاتیوهای شیشهای موجود در مخزن اسناد کاخ گلستان از طریق شناسایی مواد، روشهای به کار رفته برای تولید آنها و بررسی انواع آسیبهای شاخص در این آثار اعلام کرد.
نوحی همچنین خاطر نشان کرد: «چالشهای مربوط به به کارگیری روشهای شناسایی مواد، از دیگر اهداف این تحقیق است.»
به گفته این کارشناس پژوهش حاضر، با روش توصیفی تحلیلی، با تکیه بر اسناد پایگاههای آرشیوی و همچنین مطالعات آزمایشگاهی و دستگاهی مرتبط با موضوع انجام گرفته است.
نوحی اظهار کرد: «اگرچه در نگاه اول تمامی نگاتیوهای صفحه شیشهای ممکن است مشابه به نظربرسند، اما تفاوتهای مهمی که درترکیب آنها وجود دارد، تعیینکننده پیشبینی روند تخریب، روش پیشنهادی برای حفاظت، جابهجاکردن و پاکسازی اولیه آنها است.
به گفته این کارشناس و بر اساس مطالعات انجام شده نگاتیوهای شیشهای به طور کلی به 3 گروه آلبومینی، کلودیونی و ژلاتینی تقسیمبندی میشوند.
وی افزود: «روشهایی مانند بررسی ضخامت شیشه، رنگ تصویر، میزان یکنواختی امولسیون بر روی تکیهگاه شیشهای و .... به عنوان روشهای بازشناسی سریع و همچنین تکنیکهای FTIR و GC، به عنوان مناسبترین روش علمی برای بررسی این دسته از آثار شناخته شدند.»
نوحی یادآور شد: «در این بررسی انواع آسیبهای بیولوژیک، فیزیکی و شیمیایی قابل مشاهده بود.»
او در پایان اعلام کرد که بر اساس مشاهدات و مطالعات انجام شده در این پژوهش، بهترین روش حفاظتی برای نگهداری این آثار پیشنهاد میشود.
این طرح مطالعاتی توسط سحرنوحی، فتحالله نیازی، سمیه کاظمی و پرستو عرفانمنش انجام شده است.
انتهای پیام/