حسین موسویان: استراتژی ایران دفاع از تمامیت ارضی خود است
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آنا، حسین موسویان که در کنفرانس مسایل هسته ای در منطقه و جهان شرکت کرده است در مصاحبه کارولین هایک خبرنگار موسسه ایسام فارس (تحقیقات در زمینه سیاست های دولتی و امور بین المللی) گفت: «ایران هیچگاه به دنبال تشنج نبوده و همیشه از آرامش و اتحاد در منطقه استقبال کرده است.»
این محقق دانشگاه بااشاره به اینکه از سال 2011 جهان اعراب- مسلمان تحولات عمیق فراوانی را شاهد بوده و ما این برداشت را داریم که ایران برنده بزرگ این سالهای اخیر بوده است گفت: «آنهایی که جمهوری اسلامی ایران را متهم می کنند که دارای سیاست هژمونی است، می خواهند افکار عمومی را فریب دهند«.
وی اظهار کرد: «ابتدا باید بدانیم که هژمونی در منطقه به چه معنا است؟ من فکر می کنم که نه ایران، نه مصر و نه عربستان سعودی هیچکدام نمی توانند در موقعیت هژمونی منطقه ای باشند.»
موسویان در ادامه تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران همواره از خود دفاع کرده و هیچ گاه به عنوان قدرتی که قیم منطقهای باشد اقدامی نکرده است.»
دیپلمات سابق ایران افزود: «این کشورهای عربی منطقه بودند که از ده ها سال قبل قدرت های خارجی را به عنوان حفظ امنیت، به منطقه دعوت و هژمونی قدرتهای خارجی را باعث شدند«.
وی در ادامه گفت: «این گزینه بدی است که صورت گرفته و راه کار اساسی یک همکاری امنیتی بین کشورهای منطقه همچون اتحادیه اروپا را نیاز دارد«.
محقق دانشگاه با اشاره به اتحادیه اروپا تصریح کرد: «اختلافات تاریخی میان آلمان و فرانسه و میان آلمان و انگلیس به مراتب بیشتر از اختلافهای امروز ایران و عربستان بود. اما این کشورها هوشمندانه عمل کرده و بعد از سالها، مسابقه برای هژه مونی در منطقه اروپا را کنار گذاشته و همکاریهای مشترک را شکل داده اند«.
وی با بیان این مهم که ایران به دنبال وحدت در منطقه است یاد آور شد ایران همواره بعد از جنگ خلیج ( فارس ) اتحاد کشورهای منطقه را پیشنهاد داده است. در آن زمان «هاشمی رفسنجانی» رئیس جمهوری وقت ایران بود و من سفیر ایران در آلمان و هانس دیتریش گنشر نیز وزیر امورخارجه آلمان بود.
موسویان تاکید کردکه وزیر امورخارجه آلمان در سال 1991 به ایران آمد و با هاشمی رفسنجانی دیدار کرد تا پیشنهاد یک همکاری منطقهای در خلیج فارس را بدهد در آن زمان رئیسجمهوری ایران با هرگونه ابتکارعملی در این زمینه موافقت کرد.
وی در ادامه افزود: «بعد از جلسه دیدار، آقای هاشمی، علی اکبر ولایتی وزیر امور خارجه را به همه کشورهای منطقه فرستاد تا طرح فوق را پیشنهاد کند«.
موسویان همچنین یاد آورشد: «تصور کنید که وزیر امورخارجه آلمان چقدر از این موضوع شگفتزده و خوشحال شد. وی به واشنگتن نیز رفت ولی در آنجا سعی کردند از دست او خلاص شوند و او را سر درگم کردند. از آن زمان به بعد ما همواره این پیشنهاد را با کشورهای خلیج فارس مطرح کردهایم«.
دیپلمات سابق ایران با بیان اینکه در سال 1996 با پادشاه وقت عربستان در جده دیدار داشت، اظهار کرد: «ایران با عربستان حدود چهار شب ساعت ها مذاکره کرد و طی آن فرزند هاشمی رفسنجانی و شاهزاده ترکی فیصل هم در آن زمان رئیس سرویس های اطلاعاتی سعودی بود در این مذاکرات حضور داشتند«.
دیپلمات سابق ایران گفت در وهله اول ایران با عربستان به روابط دو جانبه پرداخت که نتایجی هم در بر داشت اما درخصوص همکاری های منطقه ای -بین المللی، سعودی ها موکول به توافق ارباب شان، آمریکایی ها کردندکه آنها در این خصوص موافق نبودند. اما ایران همیشه به دنبال یک توافق پایدار استراتژیک بود.
وی گفت: «در این اواخر نیز آقای ظریف وزیر امورخارجه ایران پیشنهاد برگزاری نشستی را میان ایران و کشورهای خلیج فارس و عراق را داد تا یک همکاری منطقه ای بوجود آید«.
موسویان ضمن مخالفت با هرگونه اختلاف میان کشورهای منطقه گفت: «ایران هرگز اعتقادبه توسعه از طریق شبه نظامیان شیعی کشورهای مختلف نداشته و رقابت های سنی و شیعی را به نفع دشمنان منطقه می داند.»
وی در ادامه گفت: «مادامی که رقابت ها ادامه دارند و کشورهای عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج فارس به تحریک آمریکایی ها به دامن زدن این اختلاف ها ادامه می دهند تا به ایران فشار بیاورند عملکرد مثبتی نخواهیم داشت«.
وی همچنین افزود: «تا مادامی که این کشورها به تملق اسرائیلی ها می پردازند تا انگشت اتهام به سوی ایران نشانه بروند و دولتها تلاش می کنند جامعه بین المللی را بر ضد ایران کنند، دولتمردان ایران بیکار نخواهند نشست«.
موسویان تصریح کرد: «بزرگترین تهدید امنیتی این است که ایران از سوی دهها هزار نیروی آمریکایی و ناوهای جنگی، دراطراف مرزهایش همچون عراق و افغانستان و بحرین و پاکستان و ترکیه محاصره شده است. ایرانی ها باید حاشیهای امن برای مرزهایشان درست کنند«.
وی گفت: «آمریکایی ها از ایران به عنوان اولین تهدید امنیتی یاد می کنند. و در طول این سی و هشت سال گذشته آنها هر اقدامی کردهاند که جمهوری اسلامی ایران را ساقط و تجزیه کنند. به همین دلیل است که استراتژی ایران دفاع از تمامیت ارضی خود است«.
موسویان با اشاره به تهدیدهای دولت جدید آمریکا اظهارکرد: «دونالد ترامپ نیز همان کاری را خواهد کرد که رئیسان جمهوری سابق آمریکا میکردند. او هم به کشورهای سادهلوح عرب میلیارد ها دلار تسلیحات خواهد فروخت و این کار بازهم بیثباتی بیشتری را در منطقه بوجود خواهد آورد«.
وی با اشاره به مذاکرات هسته ای ایران در سالهای 2003 تا 2005 خاطرنشان کرد: «در آن سالها ایران در مذاکره با آمریکاییها و اروپاییها تاکید کردکه تهران به دنبال بمب اتمی نیست و این هم حرف بیاساسی نبود«.
وی افزود: «ایران در مذاکرات حداکثر شفافیت را به نمایش گذاشت و تضمینهایی داشت که برنامه هستهای تهران به سوی ساخت بمب نخواهد رفت«.
انتهای پیام/