صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۲۰ - ۲۴ اسفند ۱۳۹۵
در نشست خبری سازمان میراث فرهنگی مطرح شد

استارت فعالیت نوروزگاه‌ها از 2 فروردین/ تمامی موزه‌ها 30 اسفندماه باز هستند

آخرین نشست خبری سازمان میراث فرهنگی با موضوع «نوروزگاه» و «جشن جهانی نوروز» که قرار است از 6 فروردین در کاخ گلستان برپا شود، برگزار شد.
کد خبر : 166330

به‌گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، سمیع‌الله حسینی مکارم، رئیس شورای سیاست‌گذاری نوروز سازمان میراث فرهنگی گفت: «نوروز به عنوان میراث معنوی ایرانیان است و می‌توان به قاطعیت گفتکه کهن‌ترین میراث معنوی بشر است که تا به امروز اجرا شده است.»


وی اظهار کرد: «ما افتخار می‌کنیم که ابداع نوروز از سوی ایرانیان بوده است. همچنین تصور من بر این است که نوروز چون درخت کهنسالی است که ریشه در اعماق این کشور دارد و شاید چندهزار سال است که نوروز را جشن می‌گیرند.»


رئیس شورای سیاست‌گذاری نوروز سازمان میراث فرهنگی یادآور شد: «کتیبه‌های تخت جمشید نشان می‌دهد که ایرانیان مراسم جامع و کاملی از نوروز برگزار می‌‌کردند و نوروز به دلیل ظرفیت‌ها و کارکردهای گسترده‌اش ایجاب می‌کند که سیاست‌گذاران، سیاست‌مداران، هنرمندان و آحاد مردم از آن حفاظت کنند.»


وی تصریح کرد: «بر اساس وظایف ذاتی باید از میراث ملموس و ناملموس پاسداری، ترویج کرد و آن را معرفی کرد. امسال با همت معاونت سازمان میراث فرهنگی و اداره کل ثبت آثار میراث معنوی، ما با مدیریت و محوریت سازمان پرونده نوروز تشکل و تنظیم شد و با حضور 12 کشور به ثبت رسید و ما به همین دلیل وظیفه داریم اقدامات پاسدارانه داشته باشیم. آنچه اهمیت دارد کارکردهای نوروز و ابعاد آن در بخش‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.»


حسینی مکارم بیان کرد: «امروز وظیفه داریم آیین‌های محلی و منطقه‌ای را مجدداً احیا کنیم و یکی از راهکارهایی که در راستای ترویج ، شناسایی و انتقال به نسل جدید فرهنگ نوروز است، بحث نوروزگاه است که ذاتاً به مکان‌هایی اطلاق می‌شود که آیین‌های نوروزی هر منطقه و هر محل در آنجا اجرا می‌شود و به نمایش در می‌آید. عموماً مخاطبان آیین‌های نوروزی در هر منطقه بومیان و مردم آن بخش و همچنین مسافران هستند.»


وی در تکمیل سخنانش عنوان کرد‌: «نوروزگاه به معنای زمان و مکانی است که آیین‌های نوروزی در آنجا اجرا می‌شود. ما در بحث نوروزگاه سال گذشته 12 مرکز در استان‌ها داشتیم و امسال این میزان به کل استان‌های کشور گسترش یافته است. امسال قرار شد در کل کشور حداقل در مرکز هر استان یک نوروزگاه داشته باشیم . ضمن این‌که در شهرهای بزرگی چون اصفهان و تبریز نوروزگاه‌های متعددی ایجاد کنیم. اولویت اول در نوروزگاه‌ها پایگاه‌های جهانی هستند به دلیل این‌که اکثر مسافران در سفرها قطعا به چنین مکان‌هایی سر می‌زننند.»


رئیس شورای سیاست‌گذاری نوروز سازمان میراث فرهنگی تاکید کرد: «استارت و شروع فعالیت نوروزگاه‌ها از 1 فروردین است و تا 12 فرو.ردین ماه در کل کشور ادامه خواهد داشت. برنامه‌های هر نوروزگاه با ابتکار استان‌ها است و در هر استان قطعا آیین‌های ویژه‌ای برای مسافران نوروزی اجرا می‌شود و این بدان معنا است که این پایگاه‌ها برای مسافران و بومیان قابل استفاده است.»


وی ادامه داد: «ترکیبی که ما پیشنهاد کرده‌ایم این است که نمایشگاه‌عکسی از مسائل روز داشته باشیم که بخشی از آن نوروز ملل است که از پرونده نوروز گرفته شده است. بخش دیگر این نمایشگاه‌ها به عکس پایگاه‌های جهانی، صنایع دستی، شیرینی‌ها- غذاها وسوغات محلی و نمایشگاهی از چگونگی برگزاری جشن نوروز در کاخ گلستان اختصاص دارد .»


حسینی مکارم با اعلام این‌که شعار امسال «نوروز، میراث صلح » است تشریح کرد: «چون نوروز از ابعاد مختلف در صلح جهانی ، روستا، شهر، در سطح ملی و بین‌المللی تاثیر فراوانی دارد این شعار را برای امسال در نظر گرفته‌ایم. با در نظرگرفتن این‌که داعش به عنوان غده سرطانی به خاطر برداشت‌های غلط اقتصادی و فرهنگی به تهدید تبدیل شده، ما علی‌رغم زبان و اقوام متعدد توانسته‌ایم با نوروز به هم‌زیستی مسالمت آمیز برسیم که این خود دلیلی بر این است که نوروز میراث صلح است.»


وی تاکید کرد: «امسال بحث پیوند فرنگ و طبیعت را مطرح کردیم چراکه برای بشر دو عامل محیط زیست و میراث فرهنگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.»


حسینی مکارم در سخنانش تصریح کرد: «سال گذشته 7 عنوان کتاب مرتبط با موضوع نوروز به چاپ رسید. امسال نیز 5 عنوان است که 4 عنوان از این کتاب‌ها را پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری چاپ می‌کند.»


محمدحسن طالبیان نیز در این نشست گفت: «امسال به دلیل این‌که در میراث جهانی ناملموس نوروز از پرونده 7 ملیتی به 12 ملیتی رسیدیم،جلسات متعددی با دیگر کشورها برگزار کردیم. ما فکر کردیم امسال جشن نوروزی با 12 کشور در کاخ گلستان برگزار کنیم چراکه کاخ گلستان از دیرباز مکانی برای برگزاری جشن‌های نوروزی بوده است.»


وی ادامه داد: «این جشن 6 فروردین ماه از ساعت 10 تا 12 با حضور نماینده ریاست جمهوری، سفرای کشورها و روسای دستگاه‌های فرهنگی و تعدادی از وزارتخانه‌ها برپا خواهیم کرد. البته روز 5 فروردین ماه اجرای مسابقات چوگان را در میدان فرح‌آباد خواهیم داشت و در روز 6 فروردین ماه برنامه‌های مختلفی از موسیقی تحویل سال که مختص چهارمحال بختیاری است، نوروزخوانی مازندران، آیین‌های نوروزی و رقص شمشیر سیستانی و موسیقی خراسان شمالی و سمنوپزان استان مرکزی برپا خواهیم کرد.»


طالبیان عنوان کرد:‌ «ما برای 6 فروردین ماه نمایشگاهی در نظر گرفته‌ایم که درباره نوروز باشد. همچنین نمایشگاه عکس از آلبوم‌خانه کاخ گلستان، نمایشگاهی از آثار میراث ناملموس، آثار ثبت شده میراث جهانی ونمایشگاه هنرهای سنتی ثبت شده در یونسکو و نمایشگاه نوروز ملل مربوط به 12 کشور عضو در پرونده نوروز را در کنار سفره‌های نوروزی اقوام و سخنرانی معاون ریاست جمهوری خواهیم داشت.»


وی در اشاره به اهمیت نوروز تشریح کرد: «پیام نوروز صلح، عرفان اجتماعی و وحدت میان کشورها است. در جهان گروه‌های مختلف در حوزه فرهنگ اعتقادات مشترک دارند و این در حالی است که کشورهای فرهنگ ایرانی و زبان فارسی چنین اجمالی ندارند بنابراین نوروز می‌تواند فرصتی برای تبادل فرهنگی باشد.»


طالبیان گفت: «4 کاخ موزه تهران برنامه‌های متنوعی در ایام نوروز خواهند داشت که از جمله آن شبی با موزه و نوروزخوانی مازندران است که در موزه ملی برپا می‌شود.»


کارگر مدیرکل امور موزه‌های میراث فرهنگی نیز تصریح کرد: «سیاست ما در پیش رو بودن نوروز در هر سال یکسری اتفاقات است که به صورت عمومی انجام می‌شده که از جمله آنها بحث روشنایی موزه‌ها، رنگ آمیزی و افزایش ساعت کاری است. در سال جاری مقرر شده که موزه‌ها حتی روز 30 اسفندماه تمام موزه‌ها باز باشند تا مردم بتوانند در داخل موزه‌ها و یا محوطه آنها و یا محوطه‌های تاریخی سال تحویل را بگذرانند. تمامی موزه‌ها موظف هستند که به هر شکلی آمدن نوروز را خبر دهند بنابراین عموما موزه‌ها دارای هفت سین های متفاوت خواهند بود برای مثال در کردستان هفت سین مختص به آن منطقه به نمایش در می‌آید.»


وی گفت:‌ «کاخ سعدآباد ضمن این‌که در تمام ایام نوروز باز است میزبان برنامه‌های نورزی زیادی نیز خواهد بود. همچنین طبق برنامه ریزی انجام شده، موسیقی محلی تمام کشور به صورت متناوب در آنجا اجرا خواهد شد. مباحث راهنمایی مسافران نیز از دیگر برنامه‌های سعدآباد به شمار می‌رود.»


عزیزی، مدیرکل امور پایگاه های سازمان میراث فرهنگی عنوان کرد: «21 پایگاه امکان برگزاری نوروزگاه را دارند. به دلیل شرایط آب‌وهوایی از 1 ماه گذشته شرایط لازم به لحاظ حفاظت و فضای خدماتی را برای مهمانان نوروزی فراهم کرده‌ایم . در 20 اسفندماه بحث فرهنگ‌سازی و حفاظت عمومی بناهای تاریخی را در دستور کار قرار دادیم که به عنوان روز پاکسازی بناها در کل کشور اجرایی شد.»


وی در سخنانش به آموزش راهنمایان افتخاری اشاره کرد و افزود: «این آموزش در دست انجام است و تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.»


رحمت‌الله رئوف مدیر مجموعه نیاوران نیز در این نشست رسانه ای عنوان کرد: «ما در کاخ نیاوران جشنواره‌ای با عنوان «جشنواره مظاهر زندگی ایرانی» با موضوع میراث فرهنگی، محیط زیست و اصول شهروندی پیش‌بینی کرده‌ایم که با هدف آشنایی هرچه بیشتر مردم با موزه‌ها از 30 اسفندماه تا 12 فروردین ماه از ساعت 9 تا 17 و اگر نیاز باشد تا 19 برپا می‌کنیم.»


وی تاکید کرد: «در این ایام اجرای خمیه‌شب‌بازی، تئاتر خیابانی با موضوع بهزیستی را از 1 تا 6 فروردین ماه و اجرای سیاه بازی از 1 تا 5 فروردین ماه و اجرای تئاتر خیابانی و نقاشی خیابانی را از 6 تا 8 فروردین ماه و موسیقی اقوام را از 30 اسفندماه تا 4 فروردین ماه برپا خواهیم کرد. همچنین رونمایی از آثار مخازن در هر یک از موزه از دیگر برنامه های ایام نوروز است. همچنین تصمیم داریم تمام تصویر مربوط به قبل و بعد از مرمت را در این مجموعه‌ها به نمایش در آوریم تا مردم بتوانند اتفاقات و کارهای انجام شده را ملاحظه کنند. همچنین در کاخ صاحبقرانیه گزارش کاملی از کارهای انجام شده به بازدیدکنندگان ارائه می‌شود.»


مدیر مجموعه نیاوران بیان کرد: «سال گذشته سعی کردیم با اعتباراتی که از سازمان میراث فرهنگی تامین شد مرمت‌هایی در مجموعه انجام دهیم که تاکنون اتفاق نیفتاده بود.»


همچنین در پایان این نشست مسعود نصرتی مدیر کاخ گلستان نیز گفت: «کاخ گلستان در ایام نوروز روزانه پذیرای 3500 تا 7500 بازدید کننده است به‌طوری که گاه صف بازدیدکنندگان تا صوراسرافیل ادامه دارد.»


انتهای پیام/

ارسال نظر