صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۵۶ - ۲۲ اسفند ۱۳۹۵

بازگشت القاعده به صدر جدول خطرناک‌ها

پس از پدیداری داعش در عراق و سوریه و انجام اقدامات به شدت خشونت‌بار از سوی آنها بسیاری از تحلیلگران معتقد بودند این گروه به مراتب گروه خطرناک‌تری از القاعده است، اما ارزیابی‌های جدید تحلیل دیگری ارائه می‌دهند.
کد خبر : 165536

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از واشنگتن اگزمینر، فرماندهان آمریکایی پس از اعطای اختیارات گسترده از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری جدید آمریکا به آنها، مبارزه علیه القاعده حاضر در یمن را که با عنوان «القاعده شبه‌جزیره عرب» شناخته می‌شوند، آغاز کرده‌اند.


در حالی که داعش در عراق و سوریه به شدت زیر فشار قرار گرفته است بسیاری از مقامات ضد تروریستی ایالات‌متحده آمریکا اکنون القاعده یمن را تهدید جدی‌تر و فوری‌تر برای امنیت آمریکا می‌دانند.


یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا که در پروژه مبارزه با تروریسم این کشور نقش دارد هفته گذشته به خبرنگاران گفت: «ما قویا اعتقاد داریم القاعده شبه جزیره عرب قصد دارد به غرب حمله کند.» وی افزود: «وقتی ما خطرات ناشی از گروه‌های تروریستی به آمریکا را بررسی می‌کنیم این گروه همیشه از جمله گروه‌هایی است که در راس توجه قرار دارد.»


طی پنج روز در ماه مارس (هفته گذشته) نیروهای آمریکایی در قالب 40 حمله هوایی به مناطق کوهستانی یمن، مواضع القاعده را بمباران کردند. این یکی از اولین تصمیمات ترامپ در سمت فرمانده کل قوای نظامی آمریکا بود که همچنین از جمله طولانی‌ترین حملات آمریکا به القاعده شبه جزیره یمن به شمار می‌آمد.


به هر حال این حمله مباحثی را در وزارت دفاع آمریکا پدید آورد که آیا نیاز است به صورت زمینی با القاعده جنگید یا اینکه به جمع‌آوری اطلاعات در این خصوص ادامه داد.


برخی از مهم‌ترین مقامات وزارت دفاع می‌گویند که جمع‌آوری اطلاعات می‌تواند همچنین به عملیات‌های آینده علیه این گروه کمک کند.


اکنون چنین پنداشته می‌شود که داعش با وجود ایدئولوژی بسیار خطرناکش قصد دارد در کشورهای مختلفی از جمله لیبی و افغانستان نفوذ کند. اما القاعده تنها هدفش حمله به آمریکا پنداشته می‌شود.


جف دیویس، سخنگوی پنتاگون می‌گوید «من فکر می‌کنم داعش پتانسیل بیشتری برای گسترش در کشورهای مختلف را دارد و در نتیجه می‌تواند برای سال‌ها خطری برای ما باشد.» این اظهار نظر موید تحلیل برخی از افراد است که می‌گویند اگر چه القاعده خطر جدی‌تری برای آمریکاست، داعش خطر طولانی‌تری محسوب می‌شود.


دیویس می‌گوید که القاعده شبه جزیره عرب به دلیل نوع ایدئولوژی‌اش نمی‌تواند به سرعت گسترش پیدا کند، اما به دلیل کنترل دقیقی که بر نیروهایش دارد می‌تواند به‌خوبی عملیات‌هایش را به اجرا در آورد و به‌ویژه در زمینه بمب‌گذاری در هواپیما توانایی دارد.


القاعده یکی از مهم‌ترین حملات تروریستی در سال 2015 را بر عهده گرفته‌ است. آنها در این سال و از طریق دو برادر به دفتر مجله شارلی ابدو حمله کردند، 12 نفر را کشتند و 11 نفر را زخمی کردند. آنها سپس با انتشار ویدئویی نشان دادند که چگونه هدفشان را انتخاب کرده‌اند.


مقامات پنتاگون معتقدند که القاعده شبه جزیره عرب بسیار کوچک است و تنها 3500 نیرو در اختیار دارد اما به دلیل برنامه‌هایی که برای حمله به خطوط هوایی آمریکا دارد بسیار خطرناک جلوه می‌کند.


در سال 2009 عمر فاروق عبدالمطلب، عضو نیجریه‌‌ای القاعده شبه جزیره عرب تلاش کرد بمبی را که در زیر لباس خود پنهان کرده بود در هواپیمایی در دیترویت در روز کریسمس جاگذاری کند اما برنامه او کشف و عمر فاروق به حبس ابد محکوم شد.


سال بعد اعضای القاعده تلاش کردند دو هواپیمای باری به مقصد شیکاگو را از طریق بمب‌گذاری در کارتریج‌های پرینتر که بار هواپیما بودند منفجر و سرنگون کنند. این برنامه نیز لو رفت. مقامات وزارت دفاع آمریکا می‌گویند: «اعضای القاعده در حال نوآوری‌های بیشتری در این زمینه هستند.»


در حالی که داعش در عضوگیری از بسیاری از کشورها که پنتاگون آن را 120 کشور و 45 هزار خارجی تخمین می‌زند موفق بوده است، القاعده عموما تلاش دارد که فقط رادیکال‌ترین افراد از کشورهای غربی را برای حمله در همان کشورها جذب کند.


در حالی که طی سال‌های اخیر بمباران مواضع القاعده ادامه داشته است، تحلیل‌گران نظامی می‌گویند که شکست القاعده صرفا با بمباران حاصل نمی‌شود بلکه نیاز به تلاش‌های مستمری دارد.


به هر حال این موارد نشان می‌دهد که القاعده شبه‌جزیره عرب طی دو سال اخیر و در سایه توجه به داعش توانسته است بر خطرناک‌تر بودن خود به نحو فزاینده‌ای بیفزاید.


ترجمه هانا اسمخانی


انتهای پیام/

ارسال نظر