مد به سبک مصریان باستان + تصاویر
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Ancient Origins، یکی از مدهای محبوب و کلاس بالا در میان زنان مصر باستان، لباس متشکل از مهرههای سفالی بوده است. اگرچه مورخان زیادی از زنان مصری با پوشش مهرهبافت سخن گفتهاند اما تا اواخر دهه 1920 میلادی نمونهای واقعی از این لباسها در دست نبود.
لباسهای مهرهبافت از هزاران دانه ساخته شدهاند که در الگویی لوزیمانند در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و اگرچه باورها بر این است که زنان چنین لباسهایی را در زندگی روزمره به تن میکردند اما بیشتر نمونهها در مقبرهها کشف شده است. این پوشاک گرانبها بسیار نادر است و تاکنون فقط 20 عدد از این نوع لباس پیدا شده است که در موزههای مختلف در سراسر دنیا نگهداری میشوند.
مهرههای مد
در نظر زنان مصر باستان، پوشیدن لباس متشکل از مهره، مد روز محسوب میشد. برای مثال، زنان کاهن سرپوش و یقههای مهرهدوز میپوشیدند. همچنین زنان از طبقات اجتماعی بالاتر در مناسبتهای شاد لباسی توربافت متشکل از دانههای سفال لعابدار روی لباسهای خود به تن میکردند. زنان فقیر هم باید به رشتهای از مهرههای سفالی دور کمرشان بسنده میکردند. برخلاف این یقهها و رشتههای مهرهای، لباسهای مهرهبافت لوازم جانبی محسوب نمیشدند بلکه به خودی خود یک لباس کامل در نظر گرفته میشدند.
نمونهای از گردنبند ساختهشده با مهره مربوط به مصر باستان
لباسهای مهرهبافت
گمان میرود که لباسهای مهرهای به یکی از دو روش زیر ساخته میشدهاند: روش اول این است که مهرهها به صورت مستقیم به پارچه لباس زنان، به عنوان بخشی از تزئینات لباس، دوخته میشده است. روش دوم این است که مهرهها در آرایش خاصی در کنار هم رشته میکردند که این توربافت مهرهای روی یک لباس کتان پوشیده میشد. بعضی از این لباسها مانند نمونهای که در موزه هنرهای زیبای بوستون نگهداری میشود، از مهرههای لعابدیده آبی و سبز-آبی بافته شده است که تجسمی از سنگ لاجورد و فیروزه است.
یک مومیایی پوشیده شده در یک لباس مهرهبافت
لباسهای مهرهبافت در هنر و ادبیات
لباسهای مهرهبافت در نقوش و مجسمههای مصر باستان نیز به چشم میخورد. برای نمونه، مجسمه «نات»، الهه آسمان، که متعلق به هزاره سوم قبل از میلاد مسیح است. این تندیس الهه را در لباسی به تصویر کشیده است که شباهت بسیاری به لباس مهرهبافت دارد.
اکثر لباسهای مهرهبافت که تا به امروز دوام آوردهاند در مقبرهها کشف شدهاند. برای مثال، لباس مهرهبافت که در موزه پتری باستان ناسی مصر در لندن نگهداری میشود در یک مقبره متعلق به دودمان پنجم یا ششم مصر در شهر کائو، شهری در مصر علیا، کشف شده است. این لباس مهرهبافت در سال 1923 یا 1924 پیدا شد که در اطراف حاشیههای این لباس صدفهایی به چشم میخورد که به وسیله سنگهایی کوچک به آن متصل شده بودند.
با توجه به اینکه این لباس در یک مقبره کشف شده بود، باستانشناسان بر این باورند که از این چنین لباسهایی در تشریفات مراسم تدفین استفاده میشده است. لباس مهرهبافت در موزه پتری تنها نمونهای نیست که در یک مقبره پیدا شده است. برای مثال، لباسی که در موزه هنرهای زیبای بوستون نگهداری میشود نیز در یک مقبره واقع در جیزه یافت شده است. قدمت این لباس به دودمان چهارم مصر، به خصوص دوران سلطنت شاه خوفو، بازمیگردد.
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/