صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۳۲ - ۰۲ اسفند ۱۳۹۵

مخالفان کلیات بودجه 96 چه ایرادهایی را در مجلس مطرح کردند؟

نمایندگان در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق درخصوص بودجه 96، در مخالفت با کلیات این لایحه سخنرانی کردند.
کد خبر : 160459

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، مسعودگودرزی در نشست علنی امروز _ دوشنبه، 2 اسفند ماه_ مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق در خصوص بودجه 96 در مخالفت با کلیات بودجه سال آینده گفت: ابتدا از زحمات شایسته نمایندگان برای بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق تشکر می‌کنم، اما لازم است تأکید کنم که در نظام بودجه‌ریزی موارد باید جنبه عملیاتی داشته باشد به عبارت بهتر بودجه و هزینه‌ها باید متناسب بوده و غیرکارشناسی نباشد، اما متأسفانه به این موضوع در بودجه سال 96 توجه نشده است.


نماینده مردم ممسنی و رستم در مجلس شورای اسلامی افزود:در این لایحه منابعی برای درآمد درنظر گرفته شده است؛اما فشار بیشتر را بر مردم می‌آورد زیرا وابستگی به بودجه نفت آسیب جدی به اقتصاد کشور وارد می‌کند و باید از این موضوع فاصله گرفت.


وی با تأکید براینکه طرح برخی مسائل در مخالفت با کلیات بودجه جنبه تبلیغاتی ندارد،تصریح کرد:یکی از نقاط ضعف این لایحه نگاه ضعیف به فرهنگیان و کارکنان آموزش و پرورش است؛هرچند که در اکثر کشورهای دنیا اگر پیشرفتی در موضوعات مختلف به وجود آمده همه ناشی از توجه به آموزش و پرورش بوده است،اما متأسفانه در کشور ما به این بخش توجهی نمی‌شود؛بنابراین موارد مطرح شده درحوزه فرهنگیان در لایحه بودجه همان تکرار تراژدی گذشته است.


گودرزی با اشاره به اینکه درحال حاضر آموزش و پرورش به میزان 5 هزار میلیارد تومان بدهی دارد،گفت:همچنین 20 هزارمیلیارد تومان هم برای نوسازی زیرساخت‌ها در آموزش و پرورش نیاز است تا بتوان به سطح مطلوب دست یافت؛اما با بودجه درنظرگرفته شده برای آموزش و پرورش در این لایحه نمی‌توان مشکلات این وزارتخانه را رفع کرد.


سند تحول را چه کسی باید متحول کند؟


نماینده مردم ممسنی و رستم در مجلس دهم با انتقاد از حقوق و دستمزد کم فرهنگیان گفت:سند تحول را چه کسی باید متحول کند؟ آیا به غیر از این است که فرهنگیان باید به این مسئله بپردازند؟ اما تمام موارد درنظرگرفته شده برای فرهنگیان در لایحه بودجه جوابگوی مشکلات آنها نیست؛بنابراین قانون بودجه باید به نوعی تنظیم شود تا تضمین‌های لازم را برای اجرایی کردن آن داشته باشد.


گودرزی با بیان اینکه در بعضی دستگاه‌ها پاداش‌های پایان خدمت قابل قبولی به افراد داده می‌شود، افزود: این درحالی است که پاداش‌های پایان خدمت فرهنگیان به هیچ عنوان قابل قبول نیست. همچنین یکی از نقاط ضعف این لایحه بی‌توجهی به حقوق بازنشستگان است؛زیرا گفته می‌شود حقوق زیر 3 میلیون تومان برای بازنشستگان زیر خط فقر است و تلاش شد که در لایحه بودجه حقوق این افراد به 2 میلیون تومان برسد،اما این مبلغ نیز همچنان زیر خط فقر قرار دارد،بنابراین آیا می‌توان با این حقوق و دستمزد زندگی کرد.


عضوکمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تأکید براینکه در لایحه بودجه سال 96 به بخش کشاورزی و مدیریت و مهار منابع آبی نیز توجهی نشده است، تصریح کرد: متأسفانه سال‌های بسیاری از انجام اقدامات اولیه برای فعالیت برخی سدها در کشور می‌گذرد،اما به دلیل نبودن اعتبارات کافی هنوز به مرحله بهره‌برداری نرسیده است که باید به این موضوع توجه کنیم، همچنین باید تأکید کرد که برای صداوسیما نیز بودجه مناسبی را باید درنظر گرفت که متأسفانه در لایحه بودجه به این موضوع نیز توجه کافی و لازم نشده است.


افرادی که با پوشش تولید، وارد کننده هستند از مالیات دادن فرار می‌کنند


حسینعلی حاجی دلیگانی نیز به عنوان دومین مخالف گفت: در بودجه سال 95 سهم نفت 25 درصد بوده است؛اما در بودجه 96 این سهم به نزدیک 35 درصد افزایش پیدا کرده است که این مغایر سیاست‌های کلان اقتصاد مقاومتی است.


نماینده شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد:رشد مالیاتی 9 درصد است،اما به نظر می‌رسد رشد اقتصادی ما نیمی از این عدد است بنابراین شاهد استمرار رکود خواهیم بود؛ در بودجه 96 اراده قالب برای اخذ مالیات از آنهایی که فرار مالیاتی کرده‌اند مشهود نیست و بیشتر فشار بر روی آنهایی می‌آید که هم اکنون نیز مالیات پرداخت می‌کنند.


وی ادامه داد:در واقع آنهایی که با پوشش تولید به اسم تولید واردکننده هستند؛آنها از مالیات دادن فرار می‌کنند،برخی از تکالیف که در برنامه ششم آمده است در بودجه سال 96 نیامده و برای آنها اعتباری در نظر گرفته نشده است.


حاجی دلیگانی افزود: علیرغم حکم قانونی که در برنامه ششم 30 درصد اعتبارات استانی باشد در بودجه 96 تنها 4 درصد سال 95 به 5.3 درصد افزایش پیدا کرده است و این مغایر با برنامه ششم است و حتی اگر 2 درصد نفت و اعتبارات متوازن ماده 180 را نیز اضافه کنیم؛به طور مجموع به 10 درصد نیز نمی‌رسد و در نهایت 20 درصد مغایر و مخالف برنامه ششم است.


وی با بیان اینکه بلای استقراض در بودجه 96 بسیار نگران کننده است،گفت: روند تأمین منابع مالی برای کشور درطی چند سال اخیر بسیار خطرناک شده است و حدود 45 هزار میلیارد تومان بنا است که قرض بکنیم.


این نماینده مردم درمجلس دهم با بیان اینکه 5 میلیارد دلار بنا است که استقراض خارجی داشته باشیم،افزود: 3 میلیارد دلار بابت بازپرداخت‌های اصل و سودی که از وزارت نفت در گذشته قرض کرده است.


وی ادامه داد: 5 هزارمیلیارد تومان برای بازپرداخت قروض قبلی باید پرداخت کنیم که مجموعا حدود 80 هزار میلیارد تومان می‌شود.


حاجی دلیگانی افزود:درگزارش بودجه سال 96 سیاست در توسعه بازار بدهی است و همچنین تأمین بودجه ازطریق فروش اوراق که مغایر اصول برنامه‌نویسی و بودجه‌نویسی است.


وی ادامه داد:قطعا رویه و عادت شدن افزایش تأمین بودجه از محل اوراق مالی فاصله میزان بدهی دولت را در تحویل گرفتن دولت و هنگام تحویل دادن دولت افزایش می‌دهد و تسویه اصل و سود اوراق معوق شده با استفاده از اوراق جدید در بودجه 96 یک روند ناصوابی است که پیش آمده است.


این نوع از بودجه چقدر در حل مشکلات اقتصادی راهگشاست؟


محسن کوهکن نیز در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال 96 گفت:متأسفانه اشکال ساختاری در نظام بودجه ریزی کشور وجود دارد و این نوع بودجه نویسی به طور حتم کشور را با مشکل روبرو می کند.


نماینده مردم لنجان در مجلس شورای اسلامی افزود: دولت ها در سال اول فعالیت خود برای بودجه ریزی به صورت کارشناسی عمل کرده و لوایح بودجه به واقعیت بیشتر نزدیک است،اما در سال های آخر فعالیت خود تصمیم های دیگری برای بودجه کشور اتخاذ می شود همچنین هر دولتی در ابتدای کار خود شرایط اقتصادی دولت قبل را می گوید،اما همین دولت باید در سال پایانی فعالیت خود شرایط اقتصادی کشور را به درستی مطرح کند.


وی با اشاره به اینکه درحال حاضر500 هزار میلیارد تومان پروژه های عمرانی نیمه کاره در کشور وجود دارد تصریح کرد:در سال 95 از 294 هزارمیلیارد تومان بودجه تنها 174 هزار میلیارد تومان آن تحقق پیدا کرده است؛آیا این بودجه واقعی است؟متاسفانه این نوع عملکرد در بودجه ریزی محافظه کاری را نشان می دهد و این نوع بودجه نویسی براساس ریل محافظه کاری است.


کوهکن با اشاره به مرکز پژوهش های مجلس درباره بودجه براساس واقعیت های جامعه است گفت: با این نوع بودجه نمی توان کشور را اداره کرد و ما باید واقعیت ها را بپذیریم که این نوع از بودجه به چه میزان در حل مشکلات اقتصادی راهگشا است؛ضمن اینکه باید با مردم روراست باشیم و واقعیت ها را باید مطرح کنیم.


این نماینده مردم درمجلس دهم با تأکید براینکه باید درآمدها در تنظیم بودجه به درستی دیده شود،گفت:متاسفانه مسئولان عادت دارند مشکلات را به گردن گذشتگان بیاندازند؛بنابراین بی توجهی به درآمدها و پس از آن هزینه ها مشکلات بسیاری را برای کشور به وجود می آورد؛از سوی دیگر در لایحه بودجه سال 96 از تعادل در پرداخت ها برای شاغلین صحبت می شود،اما وقتی صحبت از پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی است،مشخص نیست این بدهی از کدام محل باید پرداخت شود.


عضوکمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: تقاضا می شود برای یک لحظه هم که شده به مواردی که گفته شد توجه شود،زیرا ما در مقابل آیندگان مسئولیم و باید به نقاط ضعف توجه کنیم.


بوی اشتغال از بودجه سال 96 به مشام نمی‌رسد


مصطفی کواکبیان نیز در مقام مخالف با کلیات لایحه بودجه 96 گفت:این لایحه قطعا امتیازات فراوانی دارد،چرا که تقویت بنیه دفاعی و شرکت های دانش بنیان،توسعه سیاسی در یارانه احزاب و شفافیت منابع قوه قضائیه با واریز درآمدهای خود به خزانه را درنظرگرفته است،اما از منظر اقتصاد سیاسی دارای مشکلاتی است.


این نماینده مجلس با اشاره به عدم توجه به اشتغال به عنوان مهمترین مشکل لایحه بودجه سال آتی گفت: متاسفانه بوی اشتغال از بودجه سال 96 به مشام نمی‌رسد در صورتی که اشتغال مهمترین دغدغه کشور است به نوعی که 85 درصد مکاتبات و مراجعات به نمایندگان هم برای اشتغال است.


وی با بیان اینکه دولت باید لایحه ضربتی اشتغال را به مجلس ارائه کند گفت: نه تنها این لایحه به ما داده نشده است؛بلکه در لایحه بودجه نیز به مبحث اشتغال نپرداختند.


کواکبیان وابستگی بودجه به نفت را از دیگر مشکلات لایحه مذکور دانست و گفت: دولت این وابستگی را از 25 درصد به 35 درصد افزایش داد،اما متاسفانه درکمیسیون تلفیق این میزان به 40 درصد رسید به نوعی که تامین منابع مالی 40 درصد از بخش ها از جمله دانشگاه ها،توسعه شبکه روستا، طرح های آبیاری تحت فشار و غیره به طور مستقیم به نفت وابسته است.


این نماینده مردم درمجلس شورای اسلامی افزایش 30 درصدی سهم صندوق توسعه ملی را نیز یکی از مهمترین ایرادات لایحه بودجه سال 96 دانست و گفت: منابع این صندوق برای بخش خصوصی و زیرساخت‌های اصلی کشور باید استفاده شود.مقام معظم رهبری هم برداشت از این صندوق را منوط به اجازه مجلس می دانند؛بنابراین ما نباید اجازه دهیم بودجه بخش هایی مانند بودجه دفاعی از محل صندوق توسعه ملی اختصاص یابد.


کواکبیان عدم توجه به جدال بودجه را مشکل اساسی دانست و افزود: این جداول در کمیسیون تلفیق بودجه نیز رسیدگی و تصویب نشدند در صورتی که اصل قانون بودجه مرتبط با جداول است به عنوان مثال براساس جدول شماره 17 نهادهایی پول دریافت می کنند که هیچ نظارتی بر آنها نمی شود یا براساس جداول دیگر اعتبارات متفرقه به میزان 58 هزار میلیارد دلار در نظر گرفته شده که به این موارد نیز نظارت نمی‌شود.


عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه خواست تا ادله مناسبی برای درنظرگرفتن منابع در بخش های مذکور این لایحه را ارائه دهد.


دولت به دنبال افزایش تولید پول کاغذی از طریق اوراق مشارکت است


نادر قاضی‌پور نیز به عنوان مخالف برنامه بودجه 96 گفت: بودجه،یعنی دخل و خرج، درآمد و هزینه ، منابع و مصارف است؛اما دولت در نوشتن لایحه بودجه به این موارد توجهی نکرده است.


نماینده مردم ارومیه درمجلس شورای اسلامی افزود:تاکنون 216 میلیارد دلار مجوز داده شده است؛اما بخش جزئی از آن مصرف شده است و مبلغی به صورت بدهی برای ما باقی مانده است؛بنابراین رئیس‌جمهوری آینده که یک رجل سیاسی است باید به این موارد توجه کند آیا انصاف است که امروز خرج شود و دولت آینده بدهکار خارجی‌ها باشد.


وی با بیان اینکه لایحه بودجه سال 96 حداقل 40 هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد، تصریح کرد: این کسری بودجه نسبت به سال اول دولت بسیار بیشتر شده و آیا سازمان برنامه و بودجه نمی‌تواند بودجه مناسبی را برای کشور برنامه‌ریزی کند؛بنابراین اگر منابع و اعتبارات لازم وجود ندارد،نباید هزینه‌های آنچنانی نیز برای کشور به وجود آید.


این نماینده مردم در مجلس دهم با انتقاد از مسافرت‌های آنچنانی مسئولان، پرداخت حقوق‌های آنچنانی،برگزاری سمینارهای بزرگ و پاداش‌های غیرمتعارف تصریح کرد:خرج نکردن بسیار آسان‌تر از هزینه کردن است، همچنین اخیراً 45 هزار میلیارد اوراق مشارکت ازسوی دولت چاپ و توزیع شده است.آیا این موضوع کافی نبود که می‌خواهید خرج دولت را افزایش دهید.


قاضی‌پور با اشاره به اینکه دولت به دنبال افزایش تولید پول کاغذی از طریق اوراق مشارکت است، گفت:چرا سازمان برنامه و بودجه به قانون بی‌توجه است،آیا این سازمان آموزشی در نوشتن بودجه کشور ندیده است؟ چرا مطابق اصل 52 قانون اساسی بودجه‌نویسی صحیح انجام نشده و لایحه بودجه درست به مجلس ارسال نمی‌شود؛ضمن اینکه چندین ماه است کمیسیون تلفیق برنامه ششم درگیر تنظیم برنامه 5 ساله ششم بود،اما لایحه بودجه سال 96 هیچ همخوانی با برنامه ششم نداشته و بودجه بدون توجه به برنامه ششم تنظیم شده است.


وی با انتقاد از بی‌توجهی به مشکلات رزمندگان در لایحه بودجه سال 96 افزود:به موضوع پرداختی به بازنشستگان پیش از موعد در این لایحه هیچ توجهی نشده و متأسفانه لایحه بودجه سال 96 با اقتصاد مقاومتی ارتباطی ندارد هرچند که شواهد نشان می‌ دهد با اقتصادمقاومتی در تضاد است. از سوی دیگر مسکن کارگران و کشاورزان طبق اصل 31 قانون اساسی در این لایحه دیده نشده و به مسکن تحت پوشش‌های نهادهای حمایتی مانند بهزیستی و کمیته امداد در لایحه سال آینده توجه نشده است.


این نماینده مردم درمجلس دهم با بیان اینکه طبق برنامه ششم باید حداقل مستمری مددجویان کمیته امداد به میزان حداقل 20 درصد حقوق دریافتی کارگران باشد،تصریح کرد:متأسفانه به این موضوع نیز در لایحه بودجه توجه نشده ضمن اینکه به حق و حقوق معلمان و فرهنگیان نیز در این لایحه توجه نشده و متأسفانه بودجه آموزش و پرورش تقویت کافی نگردیده است. آیا سزاوار است مدیر یک مدرسه برای پرداخت پول آب و برق واحد آموزشی اقدام به جمع آوری پول از میان دانش آموزان کند.این درحالی است که همین مدرسه از آموزش و پرورش پول طلب دارد .


قاضی پور با اشاره به اینکه طبق برنامه ششم 80 درصد روستاها باید به اینترنت متصل شوند،تصریح کرد:تمامی مکاتبات باید توسط دولت الکترونیک انجام شود، آیا با 5 برابر کردن قیمت اینترنت می‌توان به این موضوع توجه کرد بنابراین این موارد تنها به کاهش اشتغال در کشور منجر می‌شود.


وی با بیان اینکه بودجه کشور از حیث منابع و مصارف به هیچ عنوان متعادل و متوازن نیست،گفت: طی 4 سال گذشته کشور در رکود اقتصادی قرار دارد که در تاریخ اقتصاد کشور این مشکل سابقه ندارد،بنابراین در این شرایط باید بودجه‌ای را برنامه‌ریزی کرد که مالیات را کاهش دهد تا افرادی که دارای درآمد ثابت هستند بتوانند مشکلات را تحمل کنند؛اما در این لایحه مالیات به شکل غیرقابل قبول اضافه شده است.


قاضی‌پور با اشاره به اینکه دولت شعار عدم وابستگی به نفت را مطرح می‌کند، افزود: اما در این لایحه وابستگی به نفت به روشنی مشاهده می‌شود ضمن اینکه با این لایحه بودجه استان‌های برخوردار در دام عقب ماندگی گرفتار می‌شوند؛بنابراین دولت باید به این موارد توجه کرده و پاسخ دهد 48 هزارمیلیارد بودجه دولت کجا هزینه شده است.


عضوکمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد:ارز از 2 هزار و 800 به 3 هزار و 300 تومان افزایش پیدا کرد و این رقم در سال آینده به 3 هزار و600 خواهد رسید؛ بنابراین به کارمندان حقوق بر مبنای ریال پرداخت می‌کنند،اما هزینه‌های آنچنانی از مردم دریافت می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر