طراحی زیستحسگری با قابلیت بررسی روند ترتیب DNA
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ستاد ویژه توسعه نانو، تشخیص بهتر، پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها نیازمند ابزارهایی با عملکرد سریع و دقت کافی برای تعیین توالی DNA است. یکی از این ابزارها زیست حسگرها هستند. در این بین دستهای از آنها با عنوان زیست حسگرهای دو رگهسازی DNA، امیدها را برای دستیابی به اطلاعات اختصاصی درباره روند ترتیب DNA افزایش داده است.
به گفته دکتر جهانبخش رئوف، شناسایی نقصهای ژنتیکی به کمک ابزارهای زیستی در آزمایشگاههای تشخیص طبی، مستلزم صرف وقت و هزینه زیاد است. از این رو، در این کار مبادرت به ساخت زیست حسگری با استفاده از سیستم پیل سوختی میکروبی (MFC) شده است. هدف این تحقیق به دست آوردن اطلاعاتی در مورد توالی یک ژن خاص توسط این حسگر است که در مقایسه با روشهای دو رگه سازی مرسوم، سادهتر، کوچکتر، سریعتر و ارزانقیمتتر باشد.
رئوف در توضیح مزیتهای اصلی زیست حسگر طراحی شده ابراز کرد: «زیست حسگرDNA طراحی شده، با به کارگیری سیستم MFC، خودکار و قابل حمل است. ضمن اینکه این زیست حسگر، حساسیت و گزینشپذیری بالایی در برابر توالی DNA هدف دارد و از حد تشخیص پایینی نیز برخودار است.»
وی در ادامه افزود: «در آزمایشهای طراحیشده از این زیست حسگر جهت تعیین مقدار توالی DNA هدف در سرم خون انسان استفاده شده که نتایج قابل قبولی در پی داشته است. لذا در صورت تکمیل مطالعات و دستیابی به تولید انبوه، این زیست حسگر در آزمایشگاههای تشخیص طبی و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی کاربرد خواهد داشت. همچنین، میتواند نقش مهمی در تشخیصهای بالینی بیماریهای توارثی و عفونی، برای شناسایی ارگانیسمهای آلوده کننده مواد غذایی، بررسیهای زیست محیطی و تحقیقات جنایی نیز داشته باشد.»
شایان ذکر است که از این کار اختراعی تحت عنوان «ساخت زیست حسگر DNA خودکار و قابل حمل برای تشخیص نقصهای ژنتیکی با استفاده از سیستم پیل سوختی میکروبی» با شماره ثبت 89226 در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ثبت شده است.
این تحقیقات حاصل همکاری مریم اصغری، دانشجوی دکترای شیمی تجزیه دانشگاه مازندران، دکتر جهانبخش رئوف، عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران، و دکتر مصطفی رحیم نژاد، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، است.
انتهای پیام/