نظام ارجاع راهگشای چالشهای نظام سلامت است/ تامین ٧٨ درصد منابع طرح تحول سلامت از سوی تامین اجتماعی
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، سید تقی نوربخش، مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی در مورد نقش سازمان تامین اجتماعی در اجرای طرح تحول سلامت در دولت تدبیر و امید در جمع خبرنگاران افزود: طرح تحول سلامت یکی از راهبردهای دولت یازدهم در سیاست داخلی و راس برنامههای دولت آقای روحانی بود. با توجه به اینکه سازمان تامین اجتماعی یکی از سازمانهای بیمه گر در تامین منابع مالی طرح تحول سلامت است، وزارت بهداشت به عنوان متولی نظام سلامت مسئولیت طرح را به عهده گرفت که در قالب هشت بسته آن را اجرایی کرد.
وی ضمن بر شمردن بستههای طرح تحول سلامت افزود: سازمان تامین اجتماعی در 5 خدمت این طرح به صورت مستقیم نقش دارد به طوری که تامین منابع مالی از سوی سازمانهای بیمهگر برمیگردد که کاهش میزان پرداختی از جیب مردم، حمایت از ماندگاری پزشکان، حمایت از بیماران صعب العلاج، حمایت از زایمان طبیعی و ارتقاء کیفیت خدمات ویزیت این خدمات را تشکیل میدهند و منابع آن توسط سازمان های بیمه گر تامین شده است.
نوربخش یادآور شد: سازمان تامین اجتماعی در 3بسته اورژانس هوایی، ارتقاء کیفیت هتلینگ بیمارستانها و حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستانها به صورت مستقیم نقشی ایفا نمیکند.همچنین 78 درصد از منابع طرح تحول سلامت به صورت مستقیم توسط سازمانهای بیمهگر تامین میشود.
وی ادامه داد: هر فرد ایرانی به صورت میانگین سالانه 9 بارخدمات درمانی دریافت میکند که به طور متوسط 3 بار به مراکز ملکی تامین اجتماعی و مابقی را به سایر مراکز درمانی مراجعه میکند.همچنین ما هم اکنون به عنوان سازمانهای بیمه گر وظیفه پوشش ریسکهای بزرگ را نیز داریم در حالی که در گذشته سازمانهای بیمه گر ریسکهای کوچک را پوشش میدادند.
پوشش صد در صدی رادیوتراپی، تالاسمی، هموفیلی
نوربخش گفت: ما اکنون ریسکهای بزرگی همچون رادیوتراپی، تالاسمی، هموفیلی و دیگر خدمات را به صورت صد در درصد پوشش میدهیم و بر اساس سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در طرح ترویج زایمان طبیعی نیز گامهای بزرگی برداشتهایم به طوری که هم از سلامت مادران باردار صیانت کنیم و هم میزان عوارض ناشی از زایمان را کاهش دهیم. بنابراین در راستای سیاستهای جمعیتی حرکت میکنیم.
وی گفت: براساس اعلام وزیر بهداشت دولت دهم بیش از 65 درصد هزینههای درمانی از جیب مردم پرداخت میشد در حالی که هماکنون بین 3 تا 6 درصد هزینههای درمانی در بیمارستانهای دولتی از مردم دریافت میشود.
نوربخش با اشاره به ارتقای کیفیت هتلینگ بیمارستانها تصریح کرد: در این راستا نیز اقداماتی صورت گرفته است و تعدادی از بیمارستانهای تامین اجتماعی نسبت به ارتقای هتلینگهای خود اقدام کردهاند و این برنامه هنوز ادامه دارد.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی تاکید کرد: باید تکلیفمان را با زیرساختهای سلامت مشخص کنیم زیرا برخی از کشورها دارای سیستم طب ملی هستند و در این خصوص نیز هزینههای زیادی میکنند به عنوان مثال کشور انگلستان 180 میلیارد پوند در سال 2014 در بخش سلامت هزینه کرده است که 1.5 برابر بودجه کشور ما است.
وی خاطرنشان کرد: بیمه موجب عدالت اجتماعی میشود و در بخش درمان آن نیز هنگامی که ورودیهای متفاوتی به عنوان حق بیمه پرداخت میشود ولی همه بیمه شدگان از یک دفترچه درمانی یکسان استفاده خواهند کرد.
نوربخش اظهار کرد: باید مکانیزم مشخصی برای سلامت و درمان کشور تعیین شود و ما در کشورمان هنوز تکلیف خود را با این موضوع مشخص نکردیم. به عنوان مثال در کشور ما درخصوص نظام سلامت تجارب مختلفی از ابتدای انقلاب و تاکنون داشتهایم و دچار یک پارادوکس در تعریف زیرساختهای آن شدهایم بنابراین باید بر اساس شرایط کشور زیرساختهای نظام سلامت را مشخص کنیم.
نظام ارجاع راهگشای مشکلات ساختاری و مالی
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی یکی از راههای برون رفت از مشکلات ساختاری و منابع مالی را اجرای طرح پزشک خانواده دانست و گفت: رقابت در مراکز درمانی و حضور بخش خصوصی کم است و باید هر کدام از ارگانهای نظام سلامت تعریف خود را درخصوص نظام بیمهای انجام دهند. همچنین در سالهای گذشته طرح پزشک امین نیز از سوی سازمان تامین اجتماعی اجرا شد اما با توجه به غیر کارشناسی بودن این طرح پس از مدت کوتاهی منتفی شد.
وی یادآور شد: با اجرای طرح پزشک خانواده میتوانیم در مسیر صحیحی قدم برداریم و از هدر رفت منابع جلوگیری و تامین سلامت مردم را تضمین کنیم. البته وزارت بهداشت برای روستائیان و حاشیه نشینها اقدامات موثری در حوزه درمان و سلامت ایجاد کرده است.
وی نظام ارجاع و پزشک خانواده را راهگشای فعلی مشکلات تامین مالی و چالشهای نظام سلامت دانست و گفت: در حوزه پزشک خانواده باید مکانیزم تعرفهگذاری همراه با نظام ارجاع باشد و شبکههای بهداشت و درمان و زیرساختهای الکترونیکی فراهم شود.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی یادآور شد: در اجرای طرح تحول نظام سلامت به درستی تشخیصهای لازم داده شده است و در جهت تامین منابع مالی نیز اقدامات خوبی صورت گرفته البته نقدهایی نیز به این طرح وارد است.
انتقاد از نبود مکانیزم کنترلی درنظام سلامت کشور
وی با انتقاد از نبود نظارت و کنترل بر هزینههای درمانی افزود: هم اکنون کنترلهای لازم بر ایجاد نظام سلامت وجود ندارد و پزشکان میتوانند هزینه ایجاد کنند که بر ایجاد هزینههای اضافی در نظام سلامت کشور مکانیزم کنترلی لازم وجود ندارد. به عنوان مثال در سال 94 بیشترین هزینههای درمانی در حوزه هورمون رشد بوده است که بعضا برای بدنسازی. بادی بیلدینگ استفاده میشود. در حالی که باید مشخص شود که ما برای چه بیماری، از چه روش درمانی باید استفاده کنیم و از تجویز داروهای متعدد جلوگیری کنیم.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی بیان کرد: تامین اجتماعی یک سازمان بیمهای است که از محل بودجه عمومی هیچ منابعی وارد این سازمان نمیشود و در قانون الزام نیز آمده است که اگر تامین اجتماعی بیش از درآمدها هزینه داشته باشد باید توسط دولت تامین شود.
نوربخش گفت طبق قانون 27 و 28 تامین اجتماعی باید : نه بیستوهفتم حق بیمه در حوزه درمان هزینه شود که در سالهای 93 ، 94 و 95 بیش از این مقدار برای طرح تحول سلامت و درمان هزینه کردهایم تا بتوانیم به تعهدات خود در این طرح عمل کنیم.بنابراین نه بیستوهفتم حق درمان به طور کامل در سه سال گذشته هزینه شده است.
انتهای پیام/