صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۱۹ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۵
توسط پژوهشگران وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفت؛

افزایش ماندگاری سیب گلاب با استفاده از بسته‌بندی نانویی

پژوهشگران وزارت جهاد کشاورزی یک پوشش بسته‌بندی نانوساختار را برای بسته‌بندی و افزایش ماندگاری سیب گلاب به کار گرفتند. این پژوهش که در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفته است، یک طرح مشترک بین مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران و با حمایت کمیته فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی بوده است.
کد خبر : 156792

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ستاد ویژه توسعه نانو، محصولات باغی نقش مهمی در تأمین نیاز غذایی و سلامت جامعه ایفا می‌کنند. این گروه از محصولات کشاورزی به دلیل اینکه حاوی رطوبت زیادی هستند، به‌شدت فسادپذیرند. از سوی دیگر، این محصولات پس از برداشت نیز به فعالیت حیاتی خود ادامه می‌دهند. بنابراین، در صورت عدم مراقبت صحیح از این محصولات، بخش عمده‌ای از آنها در مراحل مختلف پس از برداشت از بین می‌روند. کاهش و به حداقل رساندن چنین ضایعاتی یکی از اولویت‌های هر کشوری است. بهره‌گیری از فناوری نانو در این راستا، این امکان را برای کاهش ضایعات پس از برداشت محصولات باغی به وجود آورده است.


دکتر فوژان بدیعی هدف از انجام این تحقیق را پوشش دادن و بسته‌بندی سیب گلاب با یک پوشش طبیعی بر پایه کیتوزان عنوان کرد و افزود: «کارایی این پوشش به‌ وسیله‌ فناوری نانو ارتقاء یافته است تا بتوان ضایعات پس از برداشت این میوه حساس را کاهش داد، خواص تازه‌خوری آن را برای مدت بیشتری حفظ و زمینه را برای صادرات فراهم کرد».


وی ادامه داد:‌ «استفاده از نتایج این طرح می‌تواند موجب کاهش ضایعات پس از برداشت محصولات باغی و افزایش ماندگاری و کیفیت آنها شود که می‌تواند به افزایش صادرات این محصولات منتهی شود».


پوشش نانوکیتوزان تولید شده در این طرح حاوی نانوذراتی با ابعاد کمتر از 100 نانومتر بوده است. حضور این نانوذرات موجب کاهش منافذ این پوشش‌ها و در نتیجه کاهش میزان نفوذپذیری به گازهای تنفسی و بخار آب شده است.


نتایج نشان داده‌اند که پوشش‌دهی سیب گلاب کهنز با پوشش نانو کیتوزان، رسیدگی طبیعی میوه را کندتر کرده است. همچنین پوشش، شدت تنفس و میزان تولید اتیلن در مرحله رسیدگی را نسبت به سیب‌های بدون پوشش به‌ طور معنی‌داری کاهش داده است.


این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر فوژان بدیعی، عضو هیأت موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، دکتر مریم هاشمی، عضو هیأت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، دکتر ندا مفتون آزاد، عضو هیأت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس، دکتر احمد موسی پور گرجی، عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، دکتر سیدعلی یاسینی اردکانی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد، و علی صحرایی خوش‌گردش، دانش‌آموخته مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد است.


انتهای پیام/

ارسال نظر