صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۲۶ - ۱۹ بهمن ۱۳۹۵
کارشناس فوتبال ایران در گفت‌وگو با آنا؛

مربیان ایرانی بازیکن محورهستند/ تنها برانکو است که بازیکن‌سازی می‌کند

جلال چراغپور گفت: هیچ مربی ایرانی در دسته مربیان خلاق و بازیکن‌ساز قرار نمی‌گیرد.
کد خبر : 155193

به گزارش خبرنگار ورزشی آنا، همواره در فصول نقل‌وانتقالاتی فوتبال ایران شاهد این هستیم که تیم‌های لیگ برتری تغییرات گسترده‌ای را در تیم خود ایجاد می‌کنند و بازیکنان زیادی را جایگزین بازیکنان قبلی خود می‌کنند، موضوعی که به‌خصوص از سوی هواداران تیم‌های بزرگ فوتبال ایران علامت سوالی بوده است چرا که آنها معتقدند برخی بازیکنان جدا شده شایستگی ماندن در ترکیب تیم را داشته‌اند.


با توجه به اینکه در نقل‌وانتقالات زمستانی نیز ما شاهد چندین تغییر هستیم و کمتر تیمی را می‌بینیم که نهایتا 2 تا 3 تغییر داشته باشد نظر جلال چراغپور کارشناس فوتبال ایران را درباره این همه تغییر جویا شدیم.


چراغپور دراین باره به خبرنگار ورزشی آنا، گفت: «ما نقل‌و انتقالات را به دو نوع بررسی می‌کنیم. شکل اول اینکه بگوییم این همه جابه‌جایی در نیم‌فصلی که تیم‌ها 15 بازی در لیگ و نهایتا 2 تا 3 بازی در جام حذفی انجام داد‌ه‌اند چه دلیلی می‌تواند داشته باشد. آن هم در حالی که هر تیم حداقل 5 تا 6 جابه‌‌جایی در ابتدای فصل داشته است. واقعا دلیل چیست که تیم‌ها در نیم‌فصل هم بیش از 3 تغییر دارند.»


وی ادامه داد: «برای اینکه بهتر متوجه این شویم که علت این همه تغییر در نیم‌فصل چیست، فوتبال باشگاهی ایران را با باشگاه‌های طراز اول دنیا مقایسه می‌کنیم و به این نتیجه می‌رسیم که تیم‌های باشگاهی فوتبال ما تنظیم نیستند و بیانگر این موضوع جابه‌جایی‌ها بیش از اندازه آنها در نقل‌وانتقالات است. دلیلش هم استیل و شکل بازی بازیکنان است. یعنی تیم‌ها بر این اساس جلو می‌روند که با خرید بازیکنانی که تصور می‌کنند آنها را موفق می‌کنند به اهداف‌شان برسند. این درحالی است که مطابق آمار هر تیمی که کمتر دچار تغییر می‌شود، موفق‌تر است.»


کارشناس فوتبال ایران خاطرنشان کرد: «مسئله دوم اینکه باز در مقایسه با فوتبال روز دنیا ما وارد مقوله‌ای می‌شویم به نام حکومت بازیکنان یعنی ما مربیانی داریم که با افتخار و سربالا می‌گویند ما یک دروازه‌بان، یک مهاجم گلزن، دو هافبک تاثیرگذار دفاعی و بازیساز، یک گوش چپ کلاسیک و ... نیاز داریم تا تبدیل به تیمی عالی شویم. این کار را در اصطلاح یارکشی می‌‌نامند. یعنی این بازیکن است که تعیین می‌کند که کدام تیم موفق می‌شود و دیگر کسی سراغ تفکر و خلاقیت نمی‌رود. مربیانی که این گونه عمل می‌کنند در دنیا جابه‌جا کننده بازیکن لقب می‌گیرند و در حقیقت مدیر نقل‌وانتقالات هستند و خبری از هنر مربیگری آنها وجود ندارد.»


چراغپور با بیان اینکه در فوتبال امروز ما سه نوع مربی داریم، اظهار داشت: «اولین دسته مربیان در دنیا (Free Coach) هستند، مربیانی که به بازیکنان خود اجازه می‌دهند در زمین آزادانه بازی کنند. یعنی هر بازیکن درون زمین آزادانه بازی می‌کند و در حقیقت این تیم‌ها بازیکن محور هستند. کدامیک از مربیان ما بازیکنان خود را آزاد می‌گذارند. در ادامه آنها را معرفی خواهم کرد.»


او افزود: «گونه دوم مربیان در فوتبال دنیا (Order Coach) هستند، مربیانی که دستورالعمل دارند و به بازیکنانی تیم خود می‌گویند که باید درون زمین با این تاکتیکی که من می‌گویم بازی کنید. او تاکتیک مشخصی دارد که هر بازیکنی خارج از آن تاکتیک بازی کند جایی در ترکیب تیم ندارد. بیشتر مربیان آلمانی نظیر توخل سرمربی دورتموند با این روش بازی می کنند. البته مربی بزرگی مثل ژوزه مورینیو هم با این روش تیمش را هدایت می‌کند. مربیان ایرانی که با این روش تیم خود را هدایت می‌کنند هم بعد از توضیح مربیان دسته سوم نام خواهم برد.»


کارشناس فوتبال ایران بیان داشت: «نوع سوم مربیان در فوتبال دنیا (Creativity Coach) هستند، مربیانی که بازیکن خلق می‌کنند. آنها خوب آموزش می‌دهند و فوتبال به بازیکنان خود یاد می‌دهند. مربیانی نظیر پپ گواردیولا، دیه‌گو سیمئونه و آنتونیو کونته دقیقا با این روش کار می‌کنند و برای همین هم بهترین تیم‌ها را می‌سازند. آنها با بازیکنانی مطرح می‌شوند که اغلب آنها پیش از حضور در تیم‌شان بازیکن مطرحی نیستند. مربیانی از این دست به طور کامل همه فعل‌وانفعالات فنی تیم‌شان را در اختیار دارند. آنها نگران مصدومیت بازیکنان خود نیستند چون همیشه برای آنها جایگزین های خوبی در تیم خود ساخته‌اند که به‌راحتی جای بازیکن غایب را می‌گیرد.»


او یادآور شد: «دلیل این همه نقل‌وانتقالات در فوتبال ما را حالا می‌توان مشخص کرد. امیدوارم که همه کسانی که این مطلب را می خوانند بدون تعصب روی مربیانی که من هر کدام را در دسته‌ای قرار می‌دهم مطالعه کنند. من معتقدم دلیل اصلی جابه‌جایی بازیکنان در ایران نشان از حکومت بازیکنان و فری کوچ (Free Coach) بودن مربیان ایرانی است که نمی‌توانند بازیکن سازی کنند و دلیلش هم این است که دانش آن را ندارند.»


چراغپور خاطرنشان کرد: «به اعتقاد من هیچ مربی ایرانی در دسته مربیان خلاق و بازیکن‌ساز قرار نمی‌گیرد. مربیانی مثل حسین فرکی، خداداد عزیزی، مجتبی حسینی، عبدالله ویسی استقلال خوزستان نه سپاهان و تا حدودی امیر قلعه‌نویی جزو مربیانی هستند که در دسته مربیانی هستند که دستورالعمل دارند و بازیکنان باید طبق خواسته آنها درون زمین بازی کنند. دیگر مربیانی که در فوتبال ما هستند همگی بازیکن محور هستند و بازیکنان درون زمین آزادانه بازی می‌کنند. آنها فقط با قدرت بازیکنان خود نتیجه می‌گیرند.»


وی یادآور شد: «تنها مربی که در لیگ باشگاهی ما جزو مربیان خلاق قرار می‌گیرد، برانکو ایوانکوویچ سرمربی پرسپولیس است که نتایج تیم او در دو فصل اخیر بیانگر آن است که او به‌خوبی می‌داند در تیمش چگونه بازیکن‌سازی کند و قالب تاکتیکی موردنظرش را بسازد.»


انتهای پیام/

ارسال نظر