اقتصاد و امنیت پایدار، لازمه احیاء عظمت واشنگتن
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا، فرشاد گلزاری در جهان اقتصاد نوشت: پس از هفتهها انتظار، سرانجام در روز بیستم ژانویه (۱ بهمن ۱۳۹۵) مراسم تحلیف «دونالد ترامپ» در کلیسای سنت جونز ایالت واشنگتن برگزار شد و چهلوپنجمین رئیس جمهوری ایالات متحده بر انجیل “آبراهام لینکلن” سوگند یاد کرد تا ورود خود به کاخ سفید را به عنوان تنها رئیسجمهور آمریکا که خواستگاه سیاسی و دیپلماتیک ندارد را به تثبیت برساند.
برخی از شخصیتها مانند «جیمی کارتر» رئیس جمهور اسبق آمریکا به همراه چهرههای شاخص اردوگاه دموکرات مانند برنی سندز و هیلاری کلینتون در این مراسم حضور داشتن که البته در این بین غیبت برخی از مهرههای جمهوریخواهان تا حدودی به چشم میخورد. اگر از تمامی حاشیهها عبور کنیم و به متن مراسم تحلیف وارد شویم، میبینیم که عمده سخنان ترامپ به مسائل داخلی ایالات محتده محدود شده بود که در دل آن مسائل اقتصادی جای گرفته بود. از بحران آموزشی در سازوکار آموزش و پرورش گرفته تا به رخ کشیدن فقر موجود در میان لایهها و سطوح مختلف ساکنین سرزمین یانکیها، همگی از موضوعاتی بود که توسط ترامپ در محور اقتصادی مورد اشاره قرار گرفت.
تنها بخش ناچیزی از سخنان وی به سیاستخارجی مربوط میشد که مهمترین آن استفاده از واژه «تروریسم اسلامی» بود که در تفسیر موسع کشورهای اسلامی حاضر در جغرافیای غربآسیا را نشانه رفته بود، اما ریشه تفسیر مضیق آنرا را باید در پرونده سوریه بالاخص حضور روسها در سرزمین شام دانست. مفسران بر این عقیده هستند که ترامپ قصد دارد از طریق برقراری مناسبات با کرملین و شخص «ولادیمیر پوتین» در مورد پرونده اوکراین و الحاق شبهجزیره کریمه به خاک روسیه مذاکره کند و نهایتاً دامنه این گفتوگوها را برای کسب منافع متقابل به داخل خاک سوریه بکشاند. از این جهت دو تن از تحلیلگران مسائل آمریکا در گفتوگو با خبرنگار «جهان اقتصاد» به بررسی و تحلیل سخنان ترامپ در روز تحلیف پرداختند. “فریدون مجلسی” دیپلمات اسبق کشورمان معتقد است که ترامپ در صدد بازتعریف مسائل اقتصادی با کشورهایی است که در سالیان گذشته و به خصوص در طول ۸ سال حضور اوباما در کاخ سفید با آنها مناسبات برقرار نبوده است. از سوی دیگر “علی بیگدلی” استاد دانشگاه وکارشناس مسائل آمریکا قرائت «تروریسم اسلامی» توسط ترامپ در روز تحلیف را یک نوع مخابره پیام به سمت روسیه میداند تا یالات متحده از طریق گفتمان سیاسی وارد پرونده سوریه شود. در ادامه مشروح گفتوگوها از نظر خواهد گذشت.
فریدون مجلسی: نفوذ به عمق هدف، مولفه توسعه اقتصادی ترامپ
فریدون مجلسی دیپلمات اسبق و تحلیلگر حوزه آمریکا معتقد است: سخنانی که توسط دونالد ترامپ به عنوان چهلوپنجمین رئیس جمهوری ایالات متحده در مراسم تحلیف بازگو شد را نباید غیرمنتظره دانست. چراکه در زمان انتخابات ریاست جمهوری وی اقدام به ارائه چنین اظهارات و سخنانی کرده بود و شاهد هستیم که این روش را تا مراسم سوگند ادامه داد. انتظار میرفت که متن پیش روی ترامپ مقداری قویتر و حاوی سخنان جدید باشد اما بر اساس اعتماد به نفسی که نامزد جمهوریخواهان از گذشته تاکنون داشته است شاهد بودیم که اظهارات جدیدی از ناحیه وی عنوان نشد.
عمده مسائل مطرح شده در مراسم تحلیف که در کلیسای سنت جونز برگزار شد حول محور مسائل داخلی میگشت که کاهش مالیات ثروتمندان و حمایت از محصولات داخلی در جهت ایجاد اشتغال از محورهایی بود که توسط وی بیان شد. از دید دیگر باید بگوییم که محور و فقرات اصلی سخنرانی ترامپ در روز ۲۰ ژانویه بر پایه مسائل اقتصادی استوار بود. به گونهای که ترامپ بر اساس دیدگاه خود نگران توسعه اقتصادی ایالات متحده در ابعاد بینالمللی است که نشان میدهد رقبای تجاری آمریکا افزایش پیدا کرده و ترامپ در صدد است که به نوعی وضعیت را به گذشته برگرداند که در این مسیر از استراتژیهای قدیمی استفاده خواهد کرد.
درست است که سخنان ترامپ توانست شهروندان حاضر در سطوح پایین جامعه آمریکا که اشتغال برای آنها امری حیاتی به حساب میآید را تا حدود زیادی دلگرم کند اما واقعیت این است که هدایت کلان وضعیت اقتصادی در اختیار ایالتها قرار دارد نه شخص رئیس جمهور آمریکا.
بر اساس ساختار سیاسی و اقتصادی ایالات متحده، رئیس جمهور تنها میتواند در سیاستگذاری کلان ایفاء نقش کند. به گونهای که در ایالات متحده دو مدل مالیات وجود دارد. نخست «مالیات فدرال» و دوم «مالیات ایالتی». برخیها معتقدند که با توجه به دریافت مالیات فدرال توسط دولت مرکزی، رئیسجمهور و در نمایی جزئیتر شخص ترامپ میتواند اقدام به ابلاغ راهبرد و یا اعمال نفوذ کند اما حقیقت این است که چنین موضوعی نادرست قلمداد میگردد.
ترامپ در این فکر است که پس از ادای سوگند به عنوان رئیس جمهوری آمریکا، اختیارهای بیشتری در دست خواهد داشت اما باید دانست که نهادهای سیاستگذار و حتی سازمانهای پژوهشی در این بین به صورت مشهود حضور دارند و از این جهت حدود اختیارات ترامپ تا حدی محدود میشود. از سمت دیگر محدود بودن دایره واژگان ترامپ در مراسم تحلیف نشان از آن دارد که توانایی چهل و پنجمین رئیس جمهوری ایالات متحده نسبت به سایر آنها پایینتر است؛ حتی مدت مراسم نسبت به مراسم تحریف باراک اوباما و روسای جمهور قبلی پایینتر بود.
ترامپ درک نمیکند که دولت، تجارتخانه نبوده و اقتصاد ایالات متحده هم بازرگانی شخصی وی نیست. از این جهت به نظر میرسد که مشاوران اقتصادی وی اقدام به محدود کردن ترامپ نمایند. چراکه اگر وی بخواهد بر ضد سیاستهای اقتصادی گام بردارد بدون تردید در ادامه راه با مشکل مواجه خواهد شد. به تفسیر دیگر ترامپ درصدد تا در برخی از پروندهها به اعمال زور متوسل شود اما باید بدانیم “اقتصاد” با “توجیه” همخوانی ندارد.
یکی دیگر از موضوعاتی که در محور اقتصادی باید مدنظر قرار داده شود و البته ترامپ هم به صورت نامحسوس در مراسم تحلیف به آن اشاره کرده بود، موضوع ارتباط با شرکای جدید است. به نظر میرسد تا حدودی این موضوع به فدراسیون روسیه مربوط باشد اما ترامپ در صدد است تا با کشورهای جدید ارتباط برقرار کند و بتواند ضمن افزایش مناسبات سیاسی، روابط دوجانبه اقتصادی را به آنها تحمیل کند. به گونهای که وی معتقد است باید کارخانههای آمریکایی که تمامی کارگران آنها دارای پاسپورت آمریکایی هستند در خاک کشورهای هدف تاسیس شوند تا از این طریق گستره محصولات ساخت آمریکا در قارههای دیگر به رخ کشیده شود که در نهایت عظمت ایالت متحده که شعار تبلیغاتی وی بوده است مجدداً احیا شود.
علی بیگدلی: مسکو، شریک استراتژیک ترامپ در سرزمین شام
علی بیگدلی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل آمریکا نیز اعتقاد دارد که راهبردهای امنیتی و نظامی جمهوری خواهان به دلیل دید محافظهکارانه آنها تا حدودی درآمیخته با آموزههای مذهبی آنها خواهد بود. باید بدانیم که نئوکانهای حاضر در سنا و کنگره و همچنین طیف محافظهکاران موجود در اردوگاه جمهوریخواهان که در قالب مشاوران ترامپ اقدام به خطدهی خواهند کرد میتوانند در آینده برای منطقه و بسیاری از کشورها مشکلساز باشند.
اگر به نطق مراسم تحلیف دونالد ترامپ نگاهی گذرا بیاندازیم میبینیم که وی از جهات مختلف و با دیدگاههای محافظهکارانه به برخی از موارد ورود پیدا کرد. به عنوان مثال شاهد بودیم که اصطلاح معروف جمهوریخواهان با عنوان «خداوند حافظ آمریکا باشد» توسط وی در انتهای مراسم تحلیف به زبان آورده شد. حتی استفاده از عنوان “تروریسم اسلامی” یکی دیگر از جنبههایی بود که دیدگاههای محافظهکارانه جمهوریخواهان را بیان میکنند.
ترامپ میتوانست در زمان سخنرانی خود به جای واژه تروریسم اسلامی از لغت داعش استفاده کنند یا به نقطه خاصی که محل تجمع تروریستها صورت گرفته بود اشاره میکرد. از این جهت این معنا نمیان میشود که جمهوریخواهان در صدد هستند تا کشورهای اسلامی را مورد خطاب قرار بگیرن؛د اما این وضعیت باعث نمیشود ترامپ و تیم امنیتی و نظامی آن با حضور نظامی در غرب آسیا موافقت کنند. چراکه در مدت ۸ ساله حضور اوباما در کاخ سفید چنین حالتی اتفاق نیفتاد و البته ترامپ هم در خصوص خاورمیانه و کلاً در مورد بحثهای مربوط به ناتو و همچنین هزینه نظامیان خود در سایر کشورها از دریچه اقتصادی به آن نگاه میکنند.
این دیدگاه علاوه بر حوزه سیاست خارجی در بحث سیاست داخلی از سوی وی دنبال میشود. تا جایی که ترامپ در مراسم تحریف خود اعلام کرد که کارخانههای ایالات متحده پوسیده و قدیمی شده است و بسیاری از خانوادههای آمریکا فقیر هستند که این تا حدودی موجب شد پرستیژ ایالات متحده مخدوش شود.
با توجه به رای مثبت نمایندگان سنا به «جیمز ماتیس» به عنوان وزیر دفاع و همچنین «جان کلی» به عنوان وزیر امنیت داخلی ایالات متحده که تنها چند ساعت پس از انتقال قدرت صورت گرفت، به نظر میرسد که ترامپ بتواند در خصوص پرونده اوکراین، با روسیه به توافق برسد و تحریمهای مسکو را لغو کند و در مقابل در غرب آسیا اقدام به کسب منافع از روسها نماید که تا حدودی این روند در نشست آستانه مشخص خواهد شد. باید توجه داشت از دیرباز تاکنون مشخص بوده است که پرونده سوریه توسط امریکا و روسیه حل خواهد شد و از این جهت دورنمای حضور نظامی آمریکا در سوریه بسیار ضعیف است. لذا برداشته شدن تحریمهای روسیه از سمت ترامپ و کسب منافع در سوریه از سناریوهایی خواهد بود که توسط دولت آمریکا در غرب آسیا پیگیری خواهد شد.
انتهای پیام/