صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۱۰ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۵

مرمت گنبد الله الله شیخ صفی اردبیل به پایان رسید/مرمت حسینیه مجتهد در اولویت قرار دارد

مدیرکل میراث فرهنگی استان اردبیل گفت: «کارهای مرمتی گنبد شاه اسماعیل صفوی و الله الله مجموعه جهانی شیخ صفی اردبیل به پایان رسیده است و تا پایان سال نیز مرمت تزئیناتی بخش داخلی به اتمام خواهد رسید.»
کد خبر : 152828

کریم حاجی‌زاده مدیرکل میراث فرهنگی استان اردبیل در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی آنا درباره میزان هزینه‌ای که برای مرمت گنبد شاه اسماعیل صفوی و الله الله صرف شده است عنوان کرد: «ما با استفاده از مصالح موجود در انبار کارها را انجام داده‌ایم که هزینه‌ اندکی را نیز برای ما در بر داشت. بیشترین مبلغ صرف شده برای مرمت ویژه نیروی کار بوده است چراکه کاشی‌ و مصالح مورد نیاز وجود داشت. مجموعه کارهای حفاظتی و مرمتی به گونه‌ای انجام شده که حداقل تا 7 سال آینده هیچگونه آسیبی را شاهد نخواهیم بود.»


وی ادامه داد: «مجموعه شیخ صفی و سایر بناهای تاریخی به طور دائمی نیاز به مرمت دارند چراکه ساختمان این بناها از 400 تا 700 سال قدمت دارد بنابراین صیانت از آن نیز زمان طولانی می‌طلبد.»


وی در خصوص اقدامات حفاظتی که در حال حاضر در دست انجام است بیان کرد: «با توجه به آب‌وهوای استان اردبیل در این فصل از سال، در حال حاضر بر روی تزیینات داخلی مجموعه متمرکز شده‌ایم که کارهای ظریف و زیبایی است.»


حاجی زاده همچنین افزود: «طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده قرار است در فصل بهار پشت‌بام مجموعه که ایزوله آن مشکل دارد و باعث نفوذ رطوبت به داخل ساختمان شده، تعمیر شود.»


مدیرکل میراث فرهنگی استان اردبیل ضمن اشاره به این‌که کارهای مرمتی در بخش داخلی حداقل تا اوایل فروردین ماه به طول می انجامد تصریح کرد:‌« ما کلیه امور بازسازی را بر اساس اولویت آغاز کرده‌ایم به طوری که بخش‌هایی که در معرض آسیب بیشتری هستند در اولین فعالیت‌ها، مورد مرمت قرار گرفتند. اموری چون جرم‌گیری و قلم کاری که از نظر ما چندان اضطراری نیست در گام دوم اجرایی شده‌اند.»


وی درباره دیگر بناهای استان اردبیل که در حال مرمت و بازسازی هستند عنوان کرد: «در حال حاضر بازار تاریخی اردبیل، حسینیه مجتهد، مجموعه شیخ حیدر مشگین‌شهر و کاروانسرای سرباز وطن که از آثار دوره صفوی است در دست مرمت هستند که از این میان بازسازی و مرمت حسینیه مجتهد اولویت بیشتری دارد. این حسینیه همچون تکیه دولت از بناهای ارزشمند و قدیمی محسوب می‌شود. سازه این مجموعه دارای معماری چوبی نفیسی است که در حال حاضر دچار آسیب جدی شده و باید هرچه زودتر تعمیر شود. »


حاجی زاده همچنین ادامه داد: «حسینیه مجتهد از بناهای دوره ناصری است و به عنوان یکی از بناهای فاخر استان با کمک‌های مردمی در حال مرمت است. برای مرمت این حسینیه چیزی حدود 4 میلیارد تومان بودجه لازم است. اگرچه معمولا در این استان عملیات مرمتی چندین برابر نسبت به بودجه‌ای که پرداخت می‌شود به انجام می‌رسد و مسئولان و بومیان استان بیشتر از آنچه به عنوان بودجه اختصاص می‌یابد در مرمت و آماده سازی بناها هزینه و انرژی صرف می‌کنند.»


مدیر کل میراث فرهنگی استان اردبیل همچنین درباره میزان بودجه لازم برای مرمت دیگر بناها تشریح کرد: «کاروانسرای سربازوطن چیزی حدود 1 میلیارد تومان، و برای تکمیل مجموعه شیخ حیدر 14 میلیارد تومان بودجه لازم است.»


مقبره شیخ حیدر که زمانی قبرستان قدیمی مشگین شهر بوده از بیرون به شکل برج مدور و از داخل به شکل 12ضلعی است که تقریباً 18 متر ارتفاع و 10/5 متر قطر دارد. این بنای تاریخی دو طبقه دارد که طبقه زیرین سردابه است که با یک راه‌پله بلند و باریک، به طبقه دیگر متصل می‌شود و قبر شیخ حیدر که گفته می‌شود پدر شاه اسماعیل اول صفوی بوده، در منتهی‌الیه سردابه قرار دارد. این آرامگاه از آجر ساخته شده و بدنه خارجی آن مزین به کاشی‌کاری فیروزه‌ای رنگ با اشکال هندسی و آیات سوره فتح و لفظ جلال الله است. ساختمان اصلی مقبره در سده هفتم و هشتم هجری قمری و تزئینات و کاشی‌کاری آن از دوره صفویه برجای مانده است.




کاروانسرای قانلی بولاغ (سرباز وطن) در زمینی به مساحت 800 متر مربع احداث شده و مصالح به کار رفته در آن از سنگ و آجر است این بنا دارای حیاط و هشت تالار مستطیل شکل بوده که سقف بنا به صورت رومی‌ و گهواره‌ای پوشش داده شده و درون هرکدام از تالار‌ها نیز قاقچه‌های متعدد است. این کاروان‌سرا چند شاخصه مهم دارد که آن را از سایر کاروان سراها و ابینه‌های تاریخی متمایز می‌سازد که از جمله آن واقع شدن آن در مسیر جاده‌ ابریشم و نقطه‌ی صفر مرزی جمهوری آذربایجان و ایران است که محور خوبی برای توسعه‌ گردشگری است. همچنین‌ معماری خاص اسلامی این بنا از دیگر مواردی است که این کاروانسرا را از دیگر ابنیه تاریخی متمایز می‌کند.







انتهای پیام/

برچسب ها: مرمت
ارسال نظر