گزارش آنا از یک کلینیک آلرژی در تهران/ از تست پوستی 200 هزار تومانی تا بیمارانی که «سوسول» خوانده میشوند
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی آنا، با تغییر سبک زندگی و ترویج زندگی شهری ما شاهد افزایش شمار بیماران مبتلا به آسم و آلرژی در کشور هستیم، به گونهای که گاه در فصل گرده افشانی گلها، افزایش آلودگی هوا و ... زندگی در مناطق شهری برای این بیماران با مشکل همراه است و آنها دچار تشدید علائم و حملات مکرر آسم و آلرژی میشوند.
آسم نوعی بیماری مزمن ریه است که با حملات مکرر، خسخس و تنگی نفس و ... همراه است. این بیماری در تمام سنین میتواند وجود داشته باشد اما شیوع این بیماری در بزرگسالان بیش از کودکان است که عوامل مختلفی از جمله ژنتیک در بروز آن نقش دارد.
افزایش غلظت آلایندهها موجب شده است تا علاوه بر بروز بیماری، شمار افرادی که دچار علائم این بیماری هستند نیز افزایش پیدا کند که تمام این مسائل در نهایت موجب افزایش مراجعه به مراکز درمانی آسم و آلرژی شده است.
شاید شما هم در محل کار و زندگی خود افرادی را با علائم آزاردهنده این بیماری دیدهاید که به صورت مداوم از التهاب و قرمزی بینی، تنگی نفس، خس خس سینه شکایت دارند.
برای بررسی مشکلات و مراجعات این دسته از بیماران به کلینیک فوق تخصص آسم و آلرژی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران که یکی از مراکز تخصصی درمان این بیماری در کشور است مراجعه کردیم و با بیماران و مشکلات آنها برای دسترسی به مراکز درمانی به صحبت نشستیم.
تنوع سنی در جمعیت مراجعه کنندگان به کلینیک آلرژی
زمانی که وارد کلینیک میشوی بیماران از تمام ردههای سنی از نوزاد چند ماهه گرفته تا مرد میانسالی که با عصا وارد میشود دیده میشوند که به صف نشستهاند تا به محض ورود پزشک برای معاینه وارد اتاق شوند. برخی بیماران از شهرستانهای دور مراجعه کردهاند که وقتی از آنها سوال میشود چرا در شهر خود به یک مرکز درمان مراجعه نمیکنند میگویند: در شهر ما مرکز تخصصی برای درمان آسم و آلرژی وجود ندارد و هر چقدر هم که پیش دکتر میرویم علائم بیماری بهبود نمییابد.
یکی از مراجعه کنندگان میگوید: وقتی تازه دچار علائم شده بودم به پزشکان زیادی مراجعه کردم اما هیچ یک از آنها متوجه بیماری من نشدند و همیشه میگفتند یک ویروس جدید است که با مصرف موقتی داروها بهبود مییابد اما نه تنها بیماری بهبود نیافت بلکه یک درد به هزار درد دیگرم اضافه شد. من که ابتدا با آبریزیش بینی به دکتر مراجعه کرده بودم الان دچار خس خس سینه و مسدود شدن مجرای تنفسی شدهام و تازه متوجه شدم که یک حساسیت به گرده گیاهان در فصل بهار دارم.
این مرکز تخصصی روزانه به صورت میانگین 40 تا 50 بیمار ویزیت میکند که در فصلهای شیوع آسم و آلرژی این آمار به 60 تا 70 بیمار نیز میرسد که تمام این بیماران تنها از عدم پوشش بیمه برای خدمات ارائه شده اعتراض دارند که برخی از کارمندان این کلینیک نیز بر این باور هستند که بیمه بودن بیماران موجب افزایش مراجعات به کلینیک میشود که این مساله محاسن و معایب خاص خود را دارد، زیرا افزایش شمار بیماران موجب افزایش درآمد کلینیک میشود اما از طرف دیگر این افزایش موجب بروز برخی مشکلات مانند ایجاد اختلال در روند نوبتدهی و وقت خالی در کلینیک میشود که این خود نیز برای برخی دیگر میتواند آزار دهنده باشد.
تست پوستی 200 هزار تومان ناقابل
کلینیک فوق تخصص آسم و آلرژی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران از سال 89 تاکنون حدود 14 تا 15 هزار نفر مراجعه کننده داشته است که با تعرفههای که وزارت بهداشت تعیین کرده است بیماران را ویزیت میکند. برای مثال زمانی که بیمار به این کلینیک مراجعه میکند با تشخیص پزشک باید برخی تستهای پوستی و تنفسی را انجام دهند. انجام تست پوستی حدود 130 تا 200 هزار تومان و تستهای تنفسی 40 تا 70 هزار تومان هزینه را برای بیمار در برمی گیرد که بیماران از این هزینهها ابرار رضایت میکردند.
یکی از بیماران حاضر در کلینیک عنوان میکند: هزینههای این مرکز بسیار مقرون به صرفه است زیرا هزینه همین تستها در سایر مراکز تهران حدود 300 تا 400 هزار تومان میشود. در این مرکز حتی معاینات اولیه توسط متخصصان آسم و آلرژی انجام میشود اما در مراکز دیگر ما ابتدا توسط یک پزشک عمومی معاینه میشدیم در صورت نیاز تستها را میدادیم و در نهایت به یک متخصص ارجاع داده میشویم اما خوشبختانه در اینجا از ابتدا ما با متخصصانی که تخصص بیماری ما را دارند سر و کار داریم.
یکی دیگر از بیماران میگوید: در این مرکز تزریق واکسن ایمونوتراپی که کورتندار است به صورت بسیار محدود و در مواقع خاص تجویز میشود اما وقتی من سایر مراکز رفتم متوجه شدم به اکثر بیماران این واکسن تجویز میشود که این موضوع باعث اطمینان من به این مرکز شد.
او میگوید: دود سیگار و قلیان موجب تشدید بیماری ما میشود اما متاسفانه زمانی که به اطرافیانمان هشدار میدهیم آنها هیچ توجهی ندارند و تا زمانی که ما دچار تشدید علائم نشویم آنها سیگار خود را خاموش نمیکنند. علاوه بر این، آسم موجب کنارهگیری من از دوستانم شده است زیرا آنها من را آدمی حساس و سوسول میدانند و درکی از بیماری من ندارند، متاسفانه نحوه برخورد با بیمار در جامعه ما بسیار ضعیف است.
پزشکان معتقدند دود سیگار و قلیان و آلایندههای کارخانجات، اتومبیلها، آلودگی هوا، قارچها و کپکهای موجود در هوا و ... جزو عواملی هستند که موجب بروز یا تشدید علائم بیماری آسم میشوند که دوری و اجتناب از برخی اینها برای بیماران امکانپذیر است اما اجتناب از برخی دیگر به سطح فرهنگ جامعه بستگی دارد تا این بیماران کمتر دچار آزار شوند.
انتهای پیام/