عمارت «شوکت سعیدی» هبه یک خیّر سیرجانی به دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی
هاشم پایون، خبرنگار خبرگزاری آنا در سیرجان- عمارت «شوکت سعیدی» که در مجاورت ساختمان در حال احداث دانشکده معماری واحد سیرجان قرار داشت اوایل سال گذشته از سوی ورثه داوودخان شوکت سعیدی به این واحد دانشگاهی واگذار شد. این عمارت قدیمی که بیش از 12 میلیارد تومان ارزش مادی دارد بدون هیچ چشمداشتی از سوی وراث مرحوم سعیدی به دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان اهدا شد.
دکتر حمید میرزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی هم از مسئولان واحد سیرجان خواست که به یادگار نیاکان توجه داده باشند و اگر بنای مناسبی برای تاسیس دانشکده معماری در نظر بگیرند مجوز آن از سوی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی صادر خواهد شد. پس از مطالعه مسئولان در واحد سیرجان، تصمیم گرفته شد که منزل مرحوم شوکت سعیدی به دانشکده معماری این واحد دانشگاهی اختصاص یابد.
دکتر ابوالفضل جعفرقلیخانی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی سیرجان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره مراحل تعمیر و وضعیت دانشکده هنر و معماری واحد سیرجان (ساختمان شوکت سعیدی) پاسخ گفت که مشروح این گفتوگو را در زیر میخوانید:
*روند شکلگیری دانشکده هنر و معماری واحد سیرجان چگونه بود؟
- سیرجان استعدادهای زیادی در عرصه میراث فرهنگی و هنر دارد و توسعه فعالیتهای دانشگاه در این حوزهها مطالبه جدی مردم سیرجان بوده است، بر این اساس وراث مرحوم حاج داودخان سعیدی، خانه باغچه خود مشهور به خانه باغچه صدرآباد که از مرحوم پدرشان به ارث برده بودند را بنا به علاقه مرحوم پدرشان برای توسعه علم و دانش در شهرستان بر اساس اعتبار دانشگاه آزاد اسلامی و شخص دکتر میرزاده و سابقه دوستی مرحوم داودخان سعیدی با پدر مرحوم دکتر میرزاده، به شرط راهاندازی دانشکده هنر و معماری به دانشگاه آزاد اسلامی هبه کردند.
با لطف خداوند و تلاش همکاران مجموعهای بسیار شکیل و ارزشمند برای ایجاد دانشکده هنر و معماری که شامل بنای ارزشمند و فاخر ایرانی مربوط به اواخر قاجاریه و اوایل دوره پهلوی اول است و به عنوان میراث فرهنگی ملی به ثبت رسیده است که از سوی دانشگاه مرمت شد و مجموعه مشتمل بر هفت کلاس درس و تاسیسات لازم ساخته شد که با پایان عملیات محوطهسازی فضای مناسبی برای یک دانشکده زیبا و کارآمد فراهم شده است.
* چه افرادی در ساخت این دانشکده نقش داشتهاند؟
- خانواده مرحوم حاج داودخان سعیدی به عنوان اهدا کننده اصلی، خیری به نام مهندس حیدرپور که ساختمان دانشکده جدید را تا مرحله سقف و سفت کاری اجرا و به دانشگاه اهدا کرد، خانم فاطمه بهرام بیگی هنرمند همشهری که طراحی نمایه میراث فرهنگی منطقه را به صورت افتخاری انجام دادند، دکتر منصور مکیآبادی فرماندار سیرجان که با همکاری و مساعدت ایشان انجام تعهدات ما را در فاصله زمانی کم، میسر ساخت و مهندس داود قاسمی شهردار سیرجان و مجموعه شورای شهر سیرجان، اداره میراث فرهنگی سیرجان و همه مسئولان سیرجان که با حمایت و همکاری خود ما را یاری کردند.
در این میان نقش حمایتی و اعتباری و محبوبیت دکتر حمید میرزاده نیز کارکرد ویژهای داشته است، تلاش شبانهروزی همکاران حوزههای مختلف واحد سیرجان از جمله معاونت عمرانی و اداری و مالی و سایر همکاران نیز شایسته یادآوری و قدردانی است.
* برای احیا و مرمت این دانشکده چقدر هزینه شده است؟
-صرف نظر از ارزش غیرقابل قیمتگذاری مجموعه، دانشگاه آزاد اسلامی با هزینهای بالغ بر 15 میلیارد ریال کار احیا، مرمت و ساختو ساز را به انجام رسانده است.
* زیربنای دانشکده چند مترمربع است؟
- عرصه اهدایی حدود 3150 مترمربع و زیربنای ساختمان اهدایی حدود 364 مترمربع در دو طبقه و ساختمان جدید دانشکده حدود 600 مترمربع که برای رعایت حریم میراث فرهنگی در یک طبقه ساخته شده است.
* چه رشتههای دانشگاهی قرار است در دانشکده تدریس شوند؟
-رشتههای معماری، شهرسازی و رشتههای حوزه هنر.
* چرا خانواده سعیدی این مکان را اهدا کردند؟
-از آنجا که خانواده فرهیخته ای هستند و مرحوم پدرشان به علم و دانش اهمیت بسیار زیادی میدادند و به دانشگاه آزاد اسلامی به ویژه دکتر حمید میرزاده اعتماد دارند و مطمئن هستند فاخرترین استفاده از آن میشود و نام پدرشان جاودانه خواهد شد، این بنا به دانشگاه هبه شد.
* از چه زمانی دانشکده آغاز به کار می کند؟
- امیدواریم این دانشکده با حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از بهمن امسال دانشجو بپذیرد.
* راهاندازی دانشکده برای دانشجویان چه دستاوردی دارد؟
- دانشجویان با حضور در مجموعهای فاخر که واجد ارزش هنر و معماری است هم سرزنده تر و شادابتر خواهند بود و هم دسترسی به داشتههای معماری و فرهنگی شهرستان برایشان آسانتر خواهد شد به علاوه با وجود یک دانشکده مستقل هنر و معماری دانشجویان این حوزه با تمرکز و امکانات بهتری فعالیت خواهند کرد.
* چه رشتههایی در آینده به رشتههای موجود در دانشکده اضافه خواهد شد؟
- برنامهریزی شده که با جذب هیات علمی فعالیتهای دانشکده در حوزههای معماری، هنر و صنایع دستی توسعه یابد.
* چه پروژههای عمرانی دیگری در واحد سیرجان دارید؟
- کلینیک سلامت با زیربنای حدود 252 مترمربع و مرکز رشد واحدهای فناور با زیربنای حدود 1343 مترمربع علاوه بر دانشکده هنر و معماری تجهیز شده و آماده افتتاح و بهرهبرداری است.
انتهای پیام/