صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۱۵ - ۰۶ دی ۱۳۹۵
در نشست تخصصی صورت گرفت

تحلیل آثار حقوقی تولید و تجاری‌سازی محصولات دستکاری شده ژنتیکی در واحد تهران جنوب

نشست تخصصی «آثار حقوقی تولید و تجاری‌سازی محصولات دستکاری شده ژنتیکی» به همت معاونت پژوهش دانشکده حقوق و علوم سیاسی واحد تهران جنوب برگزار شد.
کد خبر : 145817

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، دکتر شریفی طرازکوهی دانشیار حقوق دانشگاه در این نشست با بیان اینکه امنیت غذایی و تغذیه پیش‌نیاز حیات انسانی است و قدمت تاریخی دارد، گفت: «امنیت در چارچوب تئوری دولت محوری مسبوق به سابقه بوده و با عنوان امنیت ملی همه فرآیندهای دیگر را نیز در چارچوب اراده و یا تصمیم دولت طراحی و اجرا می‌کند.»


وی گفت: «نیاز بشر به امر تغذیه و پاسخ به این نیاز یک امر بدیهی است و تغذیه باید در یک چارچوب و روندی حساب شده و با میزان سودی متناسب باشد.»


شریفی در پاسخ به این سوال که آیا همه ملاک‌ها و معیارها در چارچوب فرآیند توسعه انسانی است و آیا باید فقط به سیر کردن شکم توجه شود یا اینکه باید به تنوع غذایی هم توجه کرد؟ گفت: «این موضوع به زاویه دید انسان بستگی دارد و لزوما تنوع تضمین نمی‌شود. دولت‌ها توان توجه به تمام نیازهای انسان‌ها را ندارند بلکه تنوعی که دولت‌ها در غذا به کار می‌برند، بستگی به رشد صنعتی و اقتصادی آنها دارد و مهمتر اینکه در فرآیند «دستکاری‌های ژنتیکی» سوء استفاده‌هایی صورت می‌گیرد که در وادی بیولوژیکی قرار می‌گیرد و نمونه بارز آن در پرونده پناهندگان به اثبات رسیده به‌طوری که این دستکاری در مواد ژنتیکی و غذایی صورت گرفته و باعث بیماری‌هایی در درازمدت شده است.»


این عضو هیات علمی دانشگاه افزود: «اکنون به سمت تولید و فرآورده‌هایی که دستکاری ژنتیکی بر روی آنها صورت گرفته سوق داده می‌شویم و این موضوع در درازمدت آثار منفی بر سلامت ایجاد می‌کند که این یک جنگ و تهدید است.»


وی اضافه کرد: «امنیت انسانی غایت برنامه‌های انسانی، اقتصادی و تولیدی کشورهاست و دو خطر جدی انسان‌ها را تهدید می‌کند، یک خطر این است که ذائقه‌ها تحت تاثیر فرآیند دست‌کاری قرار گرفته و خطر دیگری این است که اینها تحت جنگ بیولوژیک قرار دارند.»


مغانی دانشجوی دکتری و فعال حقوق بشر نیز در این نشست درباره محصولات دستکاری شده ژنتیکی از منظر حقوق بشردوستانه به ایراد سخنرانی پرداخت و از تحقیقی که در این زمینه انجام داده بود، گزارشی ارائه کرد.


وی گفت: «یکی از راه‌های به چالش کشیدن دولت‌ها نفوذ به منابع غذایی آن کشورهاست و به این دلیل از منظر حقوق بین‌الملل و حقوق بشر دوستانه بین‌المللی حمایت از بشر مورد توجه خاص است. اما به هر حال از طریق هزینه اقتصادی، سیاسی و روانی، دستکاری ژنتیکی به گونه ای صورت می‌گیرد که موجب مرگ تدریجی ملت‌ها را فراهم می‌کند و به جای جنگ رو در رو باعث مرگ تدریجی آنها می‌شود.»


دکتر ظاهری عضو هیات علمی دانشگاه هم توضیحاتی درباره مسئولیت دولت‌ها در بعد امنیتی و اسناد مربوطه از جمله پروتکل الحاقی ایمنی زیستی کوالالامپور ارائه کرد و گفت: «پروتکل در سه دسته فعالیت می‌کند که عبارت است از تراریخته‌ای که امکان ارتباط با محیط آزاد را ندارند، رهاسازی می‌شوند و دستگاه‌های ژنتیکی که می‌خواهد در تغذیه اقدامات گسترده‌ای انجام داده و پیشرفت کنند و مراحل مختلف را طی کنند تا استفاده مورد نظر از آن صورت گیرد.»


وی افزود: «این پروتکل موازین خود را نشان می‌دهد و در واقع آشتی بین علم و دولت‌های پیشرفته را مورد توجه قرار داده و این پتانسیل را دارد تا رفاه بشری را گسترش و روی زیست و بهداشت کار کند.»


انتهای پیام/

ارسال نظر