داستان ادامهدار آنفلوآنزای پرندگان
سهیلا گلیزاده، خبرنگار گروه اقتصادی: داستان شیوع ویروس موسوم به آنفلوآنزای پرندگان نوع اچ 5 ان در مرغداریهای تهران، از ابتدای آذر ماه امسال با انتشار گزارش سازمان جهانی بهداشت حیوانات و تلف شدن حدود 5600 پرنده رسانهای شد و طی این مدت نیز اظهارنظرهای بسیاری مبنی بر رعایت مسائل بهداشتی برای جلوگیری از شیوع این بیماری صورت گرفت. با این حال در تمام این گزارشها کارشناسان و مقامات سازمان دامپزشکی کشور به عنوان متولی اصلی نظارت بر سلامت و بهداشت محصولات طیور همواره بر این موضوع تاکید کردند که این بیماری تا کنون هیچ گزارش مورد انسانی نداشته است و مردم نباید نسبت به شیوع این بیماری به انسان و سلامت محصولات موجود در بازار مصرف نگرانی داشته باشند.
استقرار ماموران سازمان حفاظت محیط زیست در تمام تالاب های کشور
آن طور که گزارشهای سازمان دامپزشکی حکایت دارد، مرغداریهای آلوده به این ویروس تحت کنترل درآمده و حتی طیور مبتلا نیز معدوم شدهاند. اما از آنجا که عامل اصلی شیوع این بیماری در کشور پرندگان مهاجر هستند، بنابراین طی این هفته مهدی خلج رئیس سازمان دامپزشکی از شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در دو تالاب میانکاله و میغان استانهای قزوین و گلستان گزارش داده و اعلام کرده است که به منظور مدیریت و جلوگیری از انتشاری بیماری، ماموران سازمان حفاظت محیط زیست در تمام تالاب ها و آب بندهای کشور مستقر شدند تا در صورت مشاهده علائم بیماری و تلفات پرندگان وحشی، موارد را به ادارات دامپزشکی اطلاع دهند. همچنین وی نسبت به شکار پرندگان وحشی مهاجر به صیادان و خرید آنها از سوی مردم در بازارهای محلی بهویژه در استان های گلستان و گیلان هشدار داده است.
مردم با خیال راحت مرغ بخورند
اما آنچه که مردم را از بابت این بیماری نگران میکند، احتمال شیوع آن به انسان و بهداشتی بودن مرغ و گوشتهای موجود در بازار مصرف است که در همین زمینه نیز رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغداران گوشتی نسبت به سلامت محصولات گوشتی موجود در بازار اطمینان داده و تاکید کرده است که این آنفلوآنزا ارتباطی با مرغهای گوشتی ندارد و مردم بدون نگرانی میتوانند از مرغهای موجود در بازار مصرف استفاده کنند.
آنطور که محمد یوسفی به خبرنگار آنا گفته، منشا این ویروس میتواند به صورت هوازی و یا مکانیکی باشد که از طریق مسافر و یا کامیون باری به مرغداری سرایت میکنند.
وی درباره سلامت محصولات موجود در بازار نیز اظهار کرده بود: این ویروس مرغهای تخمگذار را درگیر کرده و از این رو نباید نگرانی برای مردم در زمینه استفاده از مرغهای گوشتی موجود در بازار مصرف وجود داشته باشد. البته سازمان دامپزشکی نیز در حال قرنطینهسازی محل شیوع ویروس است.
همچنین اصغر برائینژاد مدیرکل سازمان دامپزشکی استان تهران نیز تاکید کرده که بررسیهای سازمان دامپزشکی بر روی نوع بیماری نشان میدهد ویروس شیوع یافته در تهران همان ویروسی بوده که اروپا را درگیر کرده و عامل این بیماری، بیرونی است و سازمان دامپزشکی در حال قزنطینهسازی مناطق آلوده است.
آنفلوآنزای پرندگان گزارش ابتلای انسانی نداشته است
اما امیرعلی امیری نایب رئیس جامعه دامپزشکی و دبیر کمیته تخصصی طیور جامعه دامپزشکی با تاکید بر اینکه این بیماری در بسیاری از نقاط دنیا گزارش شده است، به خبرنگار آنا میگوید: این ویروس تاکنون در بسیاری از کشورها از جمله آمریکا، آلمان، هلند، مجارستان و برخی کشورهای جنوب شرقی آسیا اعم از کره، روسیه و ... گزارش شده است و نخستین گزارش مربوط به طیور وحشی نیز مربوط به سال 2008 است. البته نخستین شیوع این بیماری در طیور صنعتی نیز در سال 2010 گزارش شده است.
وی تصریح کرد: از سال 2010 تا کنون هیچ ابتلای مورد انسانی برای این بیماری گزارش نشده است و عامل اصلی شیوع آن نیز پرندگان مهاجر هستند.
امیری ادامه داد: پرندههایی که از مناطق شمال به سمت جنوب مهاجرت میکنند، میتوانند در هر منطقهای وارد شوند و این ویروس را شیوع دهند. از سوی دیگر ما در کشور تالابهای متفاوتی داریم که این امر در کنار زندهفروشی مرغ در بازارهای محلی میتواند عاملی برای شیوع ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان باشد.
ویروس آنفلوآنزای پرندگان در صورت جهش ژنی خطرساز است
وی تاکید کرد: باید این نکته را نیز متذکر شد که اگر قرار باشد انسانی به این بیماری مبتلا شود، نخستین گزارشها باید از میان دامپزشکان و کارگران و صاحبان مرغداریها و کسانی باشد که در تماس مستقیم با این ویروس هستند، در حالی که تا کنون گزارش انسانی برای این بیماری نداشتهایم.
نایب رئیس جامعه دامپزشکی بیان کرد: این ویروس مشکلی را در انسان ایجاد نمیکند و اگر نسبت به رعایت مسائل ایمنی و بهداشتی درباره آن هشدار داده میشود به این علت است که این ویروس امکان جهش ژنی دارد و در آن صورت میتواند خطرساز شود.
وی گفت: اما اینکه گفته میشود بعد از تماس دست با مرغ، دستها شسته شوند و یا اینکه خامخواری صورت نگیرد، به علت رعایت بحث بهداشت عمومی است و ارتباطی با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ندارد.
هشدار نسبت به خرید مرغ و طیور از بازارهای محلی
امیری همچنین نسبت به خرید مرغ و طیور از بازارهای محلی هشدار داد و تاکید کرد: بازار مرغ زنده و هر بازاری که ممکن است تحت نظارت و کنترل سازمان دامپزشکی نباشد، کلا از نظر بهداشتی دارای مشکل است و چرا زمانی که سازمان دامپزشکی زمینه خرید مرغ بستهبندی بهداشتی را فراهم کرده، مردم از چنین بازارهایی خرید کنند؟
وی ابراز کرد: اصلیترین منطقه مهاجرت پرندگان مهاجر و وحشی به کشور فریدونکنار بوده که حضور بازارهای محلی در این منطقه نیز بسیار زیاد است.
دبیر کمیته تخصصی طیور جامعه دامپزشکی خاطر نشان کرد: اگر نگرانی بابت شیوع این ویروس به دیگر مناطق کشور وجود دارد، به این علت است که این امر با تولید کشور درگیر بوده و ما نگران صنعت مرغداری ایران هستیم، اما این طور نیست که بیماری با مصرف این مرغ به مردم منتقل شود و نباید در این زمینه نگرانی وجود داشته باشد.
انتهای پیام/