ماهواره لیزری ناسا برای حفاظت از قطب
به گزارش گروه علم وفناوری آنا به نقل از ناسا، بررسی و نظارت بر وضعیت محیط زیست، بهخصوص قطبهای کره زمین که حکم دستگاه تهویه مطبوع را دارند، کاری بسیار مهم و حیاتی است. معمولا برداشت ما از نام «ناسا»، سازمانی است که روی مریخ و مشتری فعالیت میکند و موشک به کره ماه میفرستد اما این سازمان دستی پرکار در امور نظارت بر زیستبوم زمین دارد و در این زمینه گامهای مهمی برداشته است.
ماهواره CALIOP که از سال 2006 مشغول به کار شده بود، یکی از فعالیتهای زیستمحیطی ناسا محسوب میشود که از مدار زمین، به بررسی اقیانوس منجمد و غیرمنجمد برای یافتن پلانکتونها میپرداخت. این ماهواره با تجزیه و تحلیل نور خورشید بازتابیده از سطح اقیانوس، میزان پلانکتونهای فعال روی سطح را محاسبه و به زمین اطلاع میداد.
پلانکتونها در پایینترین نقطه چرخه غذایی اقیانوسها هستند اما با تولید اکسیژنی بیشتر از تمام جنگلها، نقش مهمی در حیات روی کره زمین برعهده دارند. همانگونه که از توضیحات مشخص است، CALIOP برای نظارت خود متکی به نور خورشید و فعالیت در روز بود اما اکنون این وضع تغییر کرده است.
ماهواره نسل بعدی یعنی CALIPSO مجهز به لیزر و تشخیصدهنده مادون قرمز است که نه تنها نیاز به نور خارجی را از بین میبرد، بلکه موانع نازک مانند ابرهای معمولی را هم کنار میزند.
این ماهواره میتواند در هوای صاف، پلانکتونهای عمق یک متری دریا را نیز تشخیص دهد و با ارائه اطلاعات دقیق از چرخه غذایی و میزان اکسیژن و دیگر المانها، تشخیص وضعیت محیط زیست قطبی را آسانتر کند. براساس آخرین اظهارات دانشمندان زیستبوم و اقلیم، برای برآورد درست از وضعیت قطبها، نه تنها میزان آب شدن یخهای قطبی بلکه مقدار غذای موجود در محیط و اکسیژن آب نیز اهمیت زیادی دارند.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/