صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۱۶ - ۰۸ دی ۱۳۹۵
به مناسبت پایان سال جاری میلادی

10 حادثه‌ای که منتظرشان نبودید اما در سال 2016 روی دادند

رسم است که در پایان هر سال، رویدادهای مهم آن سال را بررسی می‌کنند. در این گزارش به سراغ رویدادهایی رفتیم که هر چند هر یک، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بودند، رشته مشترک همه آن‌ها، غیرقابل پیش‌بینی بودن‌شان بود.
کد خبر : 145105

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، رویدادهای غیرقابل پیش‌بینی جهان در سال 2016، شاید بیش از هر سال دیگری بود. در ادامه 10 حادثه‌ای را مرور می‌کنید که بدون هیچ سلسه مراتبی میان‌شان، قابل پیش‌بینی نبودند.


1. ترور سفیر روسیه در ترکیه



آندری کارلف، سفیر روسیه در ترکیه شب 29 آذر در یک نمایشگاه در آنکارا با شلیک گلوله ترور شد. کارلف در حال سخنرانی در یک نمایشگاه عکس بود که یک مهاجم مسلح به او حمله کرد. فرد ضارب در درگیری در محل حادثه کشته شده است. او پس از شلیک به سفیر روسیه خطاب به حاضران فریاد می‌زد که «شما در حلب کشته‌اید و من اینجا شما را می‌کشم.» گفته می‌شود فرد ضارب مرت آلتین‌تاس، 22 ساله یکی از افسران پلیس ترکیه بوده است.


2. دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا شد



هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات که تقریبا در همه نظرسنجی‌های پیش از انتخابات پیشتازی نسبت به رقیب جمهوری‌خواه را حفظ کرده بود و حتی در شمارش آرا پس از انتخابات نیز این پیشتازی را داشت در کسب الکترال کالج‌ها نتوانست به پای ترامپ برسد و بدین ترتیب دونالد ترامپ، تاجر آمریکایی که موضع گیری‌های تند او در موضوعات مختلف داخلی و خارجی و پرونده فسادهای اخلاقی‌اش در دوران رقابت‌های انتخاباتی حتی باعث شده بود بسیاری از سران جمهوری‌خواه از او روی برگردانند برای 4 سال آینده رئیس‌جمهوری آمریکا شد. ترامپ که قرار است از 20 ژانویه (1 بهمن) راهی کاخ سفید شود، روزهای پس از انتخابات را مشغول مذاکره برای تشکیل کابینه بوده است و توانسته اولین دیدار خود با یک رهبر خارجی را با تمام حواشی آن در نیویورک انجام دهد و با نخست‌وزیر ژاپن درباره موضوعات بین المللی و منطقه‌ای گفت‌وگو کند.


3. استفاده روسیه از پایگاه شکاری نوژه همدان



اواخر مرادماه اعلام شد جنگنده‌های روسیه به پایگاه سوم شکاری نوژه همدان وارد شده‌اند تا بتوانند راحت‌تر در جنگ سوریه مانور بدهند. مقام‌های ایرانی استفاده از این پایگاه نظامی را در راستای همکاری‌های مشترک مورد توافق دانستند. یک هفته بعد نیز اعلام شد که استفاده روسیه از این پایگاه به اتمام رسیده است. هر دو طرف تأکید کردند که با وجود خروج روسیه، امکان تمدید دوباره و همکاری‌های دیگر وجود دارد. روسیه با استفاده از پایگاه ایران در همدان مواضع تروریستی در سوریه را مورد هدف قرار داد.


4. اردوغان به‌طور رسمی از ولادیمیر پوتین عذرخواهی کرد



رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه با ارسال نامه‌ای به ولادیمیر پوتین، همتای روس خود بابت حادثه سرنگونی سوخو ۲۴ ارتش روسیه عذرخواهی و اظهار همدردی کرد. اردوغان در این نامه نوشته که دولت او هیچ علاقه یا عمدی برای سرنگونی جنگنده روسی نداشته است. به‌دنبال این موضوع، ولادیمیر پوتین در تماسی تلفنی از این عذرخواهی استقبال کرد.


5. حکم خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا امضا شد



رفراندوم جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا در سراسر این کشور برگزار شد. بنا به آمار رسمی، 46.5 میلیون نفر می‌توانستند در این رفراندوم شرکت کنند. این تعداد واجدان شرایط رأی، رفراندوم برگزیت را به یکی از رفراندوم‌های بزرگ از نظر تعداد تبدیل کرد. نتایج نشان داد که 51.7 درصد از شرکت کنندگان در این رفراندوم به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا رأی داده‌اند. این نتایج، مشابه با نظرسنجی‌هایی است که پیشتر منتشر شده بود، این نظرسنجی‌ها از رقابت کاملا نزدیک دو طرف حکایت داشتند.


6. استیضاح رئیس‌جمهوری کره‌جنوبی



مردم کره جنوبی در اعتراض به پارک گئون‌های، رئیس‌جمهوری این کشور بارها به خیابان‌ها آمدند، آن‌ها در 22 آبان، سومین تظاهرات علیه رئیس‌جمهوری این کشور را به دلیل رسوایی سیاسی اخیرش برگزار کردند که گفته می‌شود بزرگترین تظاهرات در تاریخ کره جنوبی بوده است. به‌دنبال این سلسله اعتراض‌ها، پارلمان کره‌جنوبی، روز 19 آذر به استیضاح پارک گئون های، رئیس‌جمهوری این کشور رأی داد. گئون های، متهم به مشارکت در یک رسوایی مالی است که از سوی دوست نزدیک او انجام شده است. 234 نفر از نمایندگان 300 نفره مجلس کره به این طرح رای مثبت دادند.


7. دادگاه لاهه به سود دولت‌های اتمی رأی داد



دیوان بین‌المللی دادگستری (دادگاه لاهه) فرصتی تاریخی برای حل و فصل یکی از جدی‌ترین معضلات تاریخ حقوق بین‌الملل را از دست داد و پرونده شکایت جزایر مارشال از هند، پاکستان و بریتانیا را مختومه اعلام کرد. در این پرونده، جزایر مارشال علیه همه دولت‌های دارای سلاح هسته‌ای طرح دعوا کرده بود و از دادگاه لاهه خواسته بود تا اعلام کند این دولت‌ها تعهدات معاهده‌ای (ماده 6 ان‌پی‌تی) و عرفی خود را درباره خلع سلاح هسته‌ای نقض کرده‌اند. از نظر قوانین صلاحیتی دیوان، این شکایت تنها علیه سه دولت (بریتانیا، هند و پاکستان) قابل رسیدگی بود، اما برای صدور رأی نهایی علیه این سه دولت، دیوان باید احراز می‌کرد که صلاحیت ورود به پرونده را دارد.


8. مردم کلمبیا به توافق صلح «نه» گفتند



در رفراندومی که برای تایید یا رد توافق صلح دولت کلمبیا با شورشیان چپ‌گرای فارک برگزار شد، کمی بیش از نیمی از شرکت‌کنندگان به این توافق رای منفی دادند. در این رفراندوم، 50.23 درصد مردم رای منفی داده و در مقابل 49.46 درصد به توافق صلح رای آری دادند. وب‌سایت گاردین گزارش کرد که تفاوت میان مخالفان و موافقان توافق صلح 61 هزار نفر بوده است. توافق صلح میان دولت کلمبیا و شورشیان فارک، قرار بود به بیش از 60 سال مبارزه مسلحانه در کلمبیا پایان دهد. مخالفان معتقدند که توافق صلح امتیازهای زیادی به شورشیان فارک داده است.


9. کودتا در ترکیه



بینالی ییلدریم، نخست‌وزیر ترکیه کودتا را اینگونه شرح داد: «بخشی از ارتش ترکیه در 15 جولای (25 تیر) تلاش کردند تا حکومت را در دست بگیرند. جت‌های جنگی در آسمان استانبول و آنکارا پرواز کردند و ارتش پل‌های بسفر و سلطان محمد فاتح در استانبول را با تانک و نیروهای نظامی مسدود کرد.»


بعد از این حادثه بود که برخی منابع ترک مدعی شدند کودتا به‌وسیله نیروهای وابسته به فتح‌الله گولن، رهبر مخالفان ترکیه انجام شده است، در حالی که او در پیامی کودتا را محکوم کرد و گفت که رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در پس پرده کودتا قرار دارد. ساعاتی پس از آغاز درگیری‌ها بود که نیروهای وفادار به دولت ترکیه و حزب عدالت و توسعه اعلام کردند کنترل کشور را در دست گرفتند. به‌دنبال این کودتا موجی از بازداشت‌ها، خلع مسئولیت‌ها و برکناری از مناصب دولتی در ترکیه آغاز شد.


10. اسرائیل و ترکیه برای عادی‌سازی روابط توافق کردند



اسرائیل و ترکیه به توافقنامه عادی‌سازی روابط دست یافتند. دو هیأت ترکیه و اسرائیل در رم، پایتخت ایتالیا این توافقنامه را امضا کردند. این اتفاق بعد از مذاکرات 3 ساله با حمایت واشنگتن برای پایان دادن به بحران حاصل شده میان دو طرف رخ داد. بحران دو طرف مربوط به کشته شدن فعالان ترک طرفدار فلسطینی‌ها توسط نیروی دریایی اسرائیل بود که تلاش داشتند سوار بر کشتی «مرمره» محاصره دریایی نوار غزه را در سال 2010 بشکنند. طبق بندهای این توافقنامه، محاصره نوار غزه به دست اسرائیل لغو نخواهد شد اما به ترکیه این امکان داده می‌شود که کالاها و کمک‌هایی را از طریق بندر اسدود اسرائیل به نوار غزه انتقال دهد.


انتهای پیام/

ارسال نظر