صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۱۰ - ۰۳ دی ۱۳۹۵

کشف رودخانه‌ای از آهن مذاب در آلاسکا و سیبری

دانشمندان رودخانه‌ای از آهن مذاب را در آلاسکا و سیبری کشف کرده‌اند که با سرعت زیادی در اعماق زمین در حال حرکت است.
کد خبر : 144507

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از science alert، محققان در مطالعات خود به تازگی موفق به کشف رودخانه‌ پرسرعتی از آهن مذاب شده‌اند که در حدود 3000 کیلومتر زیر سطح زمین در حرکت است و به نظر می‌رسد سرعت آن در حال افزایش است.


آنها تخمین زده‌اند که این جریان عظیم مذاب حدود 420 کیلومتر عرض دارد و حرارت آن به حدود گرمای سطح خورشید می‌رسد. سرعت این رودخانه مذاب در کم‌تر از دو دهه گذشته تقریبا سه برابر شده است و در حال حاضر به سمت اروپا در حرکت است.


دانش‌ پژوهشگران از خورشید بسیار بیشتر از هسته کره زمین است و کشف این جریان مذاب گام مؤثری در دانش بیشتر از درون سیاره زمین در اختیار محققان قرار می‌دهد. محققان این رودخانه مذاب را با کمک سه ماهواره آژانس فضایی اروپا شناسایی کردند.


این ماهواره در سال 2013 برای سنجش نوسانات میدان مغناطیسی زمین به فضا پرتاب شد که به محققان اجازه می‌داد که نوعی اشعه ایکس از ساختار درونی زمین تهیه کنند که بخش‌های عظیمی را آشکار می‌کرد که پژوهشگران حتی از وجود آنها مطلع نبودند.


محققان دانشگاه «لیدز» انگلیس معتقدند ازدحام ماهواره‌های آژانس فضایی اروپا تصاویر اشعه ایکس بسیار واضح از هسته زمین تهیه می‌کنند. با این روش، آنها نه تنها رودخانه مذاب را برای اولین بار به وضوح مشاهده کردند، بلکه دلیل حضور آن را نیز دریافتند.


تصور می‌شود میدان مغناطیسی زمین بر اثر فعالیت‌هایی ایجاد می‌شود که در عمق هسته زمین رخ می‌دهند. هسته زمین به خودی خود یک توده جامد است که دو سوم اندازه کره ماه است و بیشتر آن را آهن تشکیل داده است. دمای آن با حدود 5400 درجه سانتی‌گراد، به اندازه دمای سطح خورشید داغ است که در بالاترین درجه به 5505 درجه سانتی‌گراد می‌رسد.



در اطراف هسته درونی جامد، هسته خارجی زمین با ضخامت لایه 2000 کیلومتر قرار گرفته است که بیشتر از آهن مایع و نیکل شاخته شده است. تفاوت‌ها در دما، فشار و ترکیبات این لایه باعث ایجاد حرکات و گرداب‌هایی در آهن مایع می‌شود و به همراه چرخش زمین، جریان‌های الکتریکی ایجاد می‌کنند که در عوض، میدان‌های مغناطیسی تولید می‌کنند.


محققان زمانی که داده‌های به دست آمده از ماهواره را از هسته خارجی نیم‌کره شمالی مورد آزمایش قرار دادند، بخش‌های عجیبی از جریان مغناطیسی را در قسمت زیرین آلاسکا و سیبری یافتند.


از آن جایی که حرکت این رودخانه بر اثر حرکات آهن مذاب صورت می‌گیرد، این بخش‌های عجیب به عنوان شاخص‌هایی عمل می‌کنند که به ردیابی آهن در این جریان مذاب کمک می‌کند. محققان دریافتند که سرعت این رودخانه از سال 2000 افزایش یافته است و در بخش‌های زیر سطح آلاسکا و سیبری با سرعت سه برابری نسبت به هسته خارجی و با سرعت صدها هزار برابر نسبت به صفحه‌های تکتونیکی زمین در حرکتند. این جریان آهن مایع 50 کیلومتر در سال حرکت می‌کند.


مترجم: ندا اظهری



انتهای پیام/

ارسال نظر