صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۶ - ۰۱ دی ۱۳۹۵
میراث زیست محیطی اوباما؛‌

خداحافظی آمریکا با حفاری نفت و گاز در شمالگان

با وجود آنکه نفت فراساحلی همچنان موضوعی کلیدی برای همه کشورهای همسایه قطب شمال به شمار می رود اما باراک اوباما،‌ رئیس جمهور دموکرات آمریکا، در اقدامی کم نظیر حفاری جدید نفت و گاز در این منطقه را ممنوع کرد.
کد خبر : 144320

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا،‌ در حالی که کمتر از یک ماه تا پایان ریاست جمهوری باراک اوباما باقی است، رئیس جمهوری آمریکا دستوری را صادر کرد که اغلب کارشناسان آن را میراث وی برای حفظ محیط زیست می دانند.


بر اساس یکی از آخرین دستورات اوباما در کسوت ریاست حمهوری آمریکا، با توجه به خطرهای عمده نشت نفت در شرایط آب‌وهوایی دشوار مناطق شمالگان و توانایی محدود در رویارویی با آن، چنین حفاری در آب‌های محدوده قطب شمال و اقیانوس اطلس ممنوع شد.


کانادا هم از این اقدام حمایت و هم‌زمان محدودیت مشابهی برای حوزه مرزهای آبی خود وضع کرده است.


نکته مهم در این بین آن است که ممنوعیت های کانادا هر ۵ سال یک‌بار تمدید می شود ولی اوباما در دستور خود تاکید کرده که ممنوعیت وضع‌شده برای آمریکا، دائمی است.


در واقع اوباما این دستور را در شرایطی صادر کرده که رئیس جمهور بعدی آمریکا مواضعی نگران کننده نسبت به محیط زیست دارد. نگرانی ها آنجا بیشتر می شود که همه این اقدامات دولت اوباما در دوره ریاست جمهوری ترامپ که از اول بهمن شروع می شود، در معرض خطر قرار خواهد گرفت.


دونالد ترامپ در مواضعی کاملا متضاد با اوباما، خواهان افزایش حفاری نفت و گاز و استفاده از ذغال سنگ شده است. در حالی که اوباما تلاش کرده تا نیروگاه های ذغالسنگ را محدود کند.


مواضع ترامپ از آنجا ناشی می شود که به عقیده وی تغییر اقلیمی یک شوخی فریب آمیز است. تاکید وی بر افزایش تولید نفت و گاز آمریکا در کنار بی توجهی به مسائل زیست محیطی نگرانی ها را دامن می زند. این بی توجهی تا آنجا پیش رفته است که چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا در مبارزات انتخاباتیش قول داده تا مشارکت ایالات متحده را در توافقنامه پاریس برای مبارزه باگرم شدن جهان لغو کند.


احتمالا وی در صدد تضعیف یا حذف طرح نیروی پاک بر خواهد آمد، موضوعی که ستون اصلی سیاست اوباما به منظور کاهش آلودگی ناشی از انتشار کربن از نیروگاه های برق ایالات متحده به عنوان بخشی از تلاش برای مبارزه با تغییرات زیست محیطی و اقلیمی بوده است.


کارشناسان معتقدند اگر دونالد ترامپ بخواهد این ممنوعیت را کنار بگذارد، در این باره با مشکلات حقوقی روبه‌رو خواهد شد. این افراد با اشاره به تصمیم بی سابقه باراک اوباما،‌ تغییر در این قانون را نیازمند چند ماه یا حتی چند سال زمان می دانند.


این ممنوعیت در آمریکا و کانادا در حالی اعمال می شود که در سوی دیگر شمالگان،‌روسیه از سال 2013، تولید نفت از ذخایر این منطقه را آغاز کرده است. در واقع گازپروم،‌اولین شرکت جهان است که تولید تجاری نفت از دریای قطب شمال را انجام داد.


روسیه اکنون حدود 300 هزار بشکه در روز از منطقه قطب شمال نفت استخراج می کند. اهمیت تولید نفت از منطقه شمالگان برای روسیه آنقدر زیاد است که حتی در طرح کاهش تولید نفت برای کنترل قیمت نیز این کشور حاضر به توقف تولید از قطب شمال نشد بلکه تولید نفت از دیگر مناطق کشور را محدود کرد.


بر اساس تخمین سازمان زمین شناسی آمریکا در سال 2008، 22 درصد منابع کشف نشده و قابل استخراج در منطقه شمالگان قرار دارد.


آمارها نشان می دهد ذخایر نفت کشف نشده ولی قابل استخراج قطب شمال،‌ دست کم 90 میلیارد بشکه است که این میزان معادل 13 درصد از کل ذخایر نفتی کشف نشده دنیاست.


همچنین برآورد می شود که این منطقه،‌1670 تریلیون فوت مکعب ذخایر گازی قابل استخراج دنیا که معادل 30 درصد گاز جهان می‌شود را در خود جای داده است. علاوه بر اینها، قطب شمال،‌44 میلیون بشکه ذخایر گاز مایع قابل استخراج دارد.


البته ذخایر نفت و گاز قطب شمال برای روسیه از آن جهت اهمیت بیشتر دارد که این کشور بیشترین سهم را از قطب شمال در اختیار دارد. به طوری که 41 درصد از کل ذخایر نفتی قطب شمال و 70 درصد از گاز این منطقه تحت مالکیت این کشور است.


با وجود این آمارها، به نظر می رسد فعالیت های نفتی و گازی در منطقه شمالگان بسیار سودمند خواهد بود. در همین خصوص نکته قابل اهمیت آن است که آمریکا به منظورکاهش آسیب به محیط زیست و جلوگیری از گرم شدن اقلیم، حاضر به چشم پوشی از منابع این منطقه کره خاکی شده است. میراثی که از دوره ریاست جمهوری اوباما باقی خواهد ماند.



انتهای پیام/

ارسال نظر