خشکترین صحرای زمین زمانی دریاچه داشت
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از BBC، دانشمندان در مطالعات اخیر خود بقایایی از گیاهان و جانوران مدفونشده را در دشتهای خشک و لمیزرع صحرای «آتاکاما» شیلی پیدا کردهاند. آنها تخمین میزنند که زمان وجود دریاچهها در این صحرا به 9 تا 17 هزار سال پیش بازمیگردد.
دانشمندان در نشست اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا در سانفرانسیسکو عنوان کردند که این منطقه زمانی زیستگاه و محل سکونت مهاجران اولیه بوده است. یکی از محققان دانشگاه کالیفرنیا میگوید: «زمانی که در سطح این صحرا راه میروید تنها چیزی که مشاهده میکنید سطح سفید پوشیده شده از نمک است».
در صحرای «آتاکاما» سالانه به طور متوسط 15 میلیمتر باران میبارد و برخی قسمتها کاملا از نزولات آسمانی بیبهره میمانند. اما مطالعات اخیر نشان میدهد که مرکز این صحرای بسیار خشک زمانی مرطوب و حاوی دریاچه بوده است.
محققان، مواد اورگانیکی از گیاهان و جانورانی پیدا کردند که تنها در نزدیکی آب زنده میماندند. این پوستههای نمکی ضخیم، تاریخی را در زیر لایه خود محفوظ داشتهاند که این سرزمین مسطح زمانی دریاچهها و تالابهایی را در دل خود داشته است.
این منطقه حاوی آب صحرایی به وسعت 600 کیلومتر مربع را دربرگرفته است. تاریخ 9 تا 17 هزار ساله این صحرا، به زمانی برمیگردد که شکارچیان از سمت شمال به سمت آمریکای جنوبی حرکت کردند.
باستانشناسان تصور میکردند که این انسانهای قدیمی با مهاجرت به سایر مناطق، از این صحرا دوری میکردند اما وجود آب بدان معناست که این صحرا میتوانست از حیات انسانها حمایت کند.
به تازگی مدارکی از زیستگاه انسان در این منطقه که زمانی پوشیده از دریاچه بوده است، بهدست آمده است و دانشمندان به دقت در این صحرا مشغول اکتشاف و یافتن مدارک تازه هستند. محققان معتقدند که دریاچهها و تلابهایی که زمانی در این صحرا وجود داشتهاند به طور مستقیم بر اثر بارشهای این منطقه ایجاد نشدهاند. این احتمال وجود دارد که حدود 2/5 میلیون سال پیش وضعیت جوی با بارشهای بسیار کم در منطقه حکمفرما بوده است بنابراین، برای حفظ رطوبت بالا، این آبها به این منطقه وارد شدهاند.
مترجم: ندا اظهری
انتهای پیام/